2022-03-04

Kas naujo rašoma apie JAV karines biolaboratorijas Ukrainoje?




Man sovietmečiu teko dirbti Taikomosios enzimologijos institute (vėliau Biotechnologijos in-tas). Jis tuomet priklausė karinei žinybai „Glavmikrobioprom“. Pas mus nebuvo jokių patogeninių mikroorganizmų, kurie galėtų būti panaudoti karo tikslams. Žinoma, čia gaminamus fermentus galima buvo panaudoti ir kuriant biologinį ginklą. Kad tuomet TSRS buvo laboratorijų, gaminusių biologinius ginklus – faktas. Mano kolega V.K., su kuriuo dirbau MA Biochemijos institute, buvo dirbęs tokioje organizacijoje, bet, iš ten panoręs išeiti davė, davė rašytinį pasižadėjimą apie ten vykdomus darbus neskleisti jokios informacijos.


Šiuo metu Ukrainoje vyksta karo veiksmai ir, gali būti, kai ką sužinosime plačiau apie ten buvusias slaptas JAV biolaboratorijas, kokius darbus jos vykdė. Rusų pusei, žinomą, bus labai įdomi gauti ten esančias mikroorganizmų kolekcijas, todėl aš nemanau, kad tokio tipo laboratorijos bus naikinamos bombų ir raketų pagalba.

Yra žinoma, kad Jungtinėse Valstijose ir kitose pasaulio šalyse yra apie 400 Pentagono kontroliuojamų laboratorijų, kuriose kuriami biologiniai ginklai. Juose dirba apie 13 000 mokslininkų, kurie kuria vakcinoms atsparių kovinių patogenų (mikrobų ir virusų) atmainas. Francis Boyle'as, Ilinojaus universiteto Šampėjuje (JAV) tarptautinės teisės profesorius, 1989 m. Biologinių ginklų kovos su terorizmu akto (BWATA) autorius, be kita ko, praneša, kad per dešimt metų JAV išleido apie 100 mlrd. dolerių biologiniams ginklams kurti. 2019 metais Fort Detrike buvo uždaryta pagrindinė biologinių ginklų laboratorija ir duotas nurodymas nutraukti mirtinų patogenų tyrimus. Siekdami nuslėpti JAV BWATA įstatymo pažeidimus ir sumažinti galimo patogenų nutekėjimo iš JAV teritorijoje esančių laboratorijų riziką, Pentagonas ir JAV medicinos agentūros nusprendė perkelti laboratorijas už Amerikos ribų.

Prof. V.Katasonovo straipsnyje rašoma, kad JAV įsteigė biolaboratorijas 25 pasaulio šalyse - Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Pietryčių Azijoje. Buvusioje Sovietų Sąjungoje JAV karinės biolaboratorijos veikia Ukrainoje, Azerbaidžane, Armėnijoje, Gruzijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Moldovoje ir Uzbekistane. Rusija yra tiesiog apsupta Amerikos biolaboratorijų. Aamerikiečiai neigia, kad tokiose laboratorijose atliekami moksliniai tyrimai yra karinės paskirties, tačiau slaptumo režimas "civilinėse" laboratorijose prilygsta svarbiausių karinių objektų slaptumo režimui. Ir nėra jokių ataskaitų apie tokių laboratorijų darbą.

Ekspertų nuomone, didžiausią grėsmę posovietinėje erdvėje kelia laboratorijos Armėnijoje ir Ukrainoje. Kitose buvusiose sovietinėse šalyse vietos valdžios institucijos turi prieigą prie laboratorijų ir taikomas "dviejų raktų" principas. Armėnijoje (12 laboratorijų) ir Ukrainoje (mažiausiai 15) raktą turi tik amerikiečiai.

Šiandien tikrai žinomos laboratorijos yra Odesoje, Vinicoje, Užgorode, Lvove (trys), Charkove, Kijeve (taip pat trys), Chersone, Ternopilyje, Dniepropetrovske, taip pat prie Luhansko ir sienos su Krymu. Į sąrašą įtrauktos tik tos laboratorijos, kurias 2020 m. pavasarį oficialiai pripažino Jungtinės Valstijos. Iki tol SBU, atsakydama į Aukščiausiosios Rados narių paklausimus, neigė, kad Ukrainos teritorijoje yra užsienio biolaboratorijų.


2005 m. Pentagonas ir Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo biologinių tyrimų srityje.

Portale Politnavigator rašoma, kad Rusijos užimtame Chersone liko JAV biolaboratorijos.

Rusijos kariuomenė užimto Chersono biolaboratorijose yra daug pavojingų patogenų, kuriuos reikia skubiai kontroliuoti. Chersone veikė JAV pastatyta biologinė laboratorija. Ten JAV virusologai dirbo itin slaptai ir apie savo veiklą nepranešdavo net Ukrainos vadovybei.

"Mūsų specialistai turi ten išsamiai padirbėti, ypač rinkdami įrodymus apie galimus selektyvaus veikimo biologinio ginklo sukūrimo faktus", - pabrėžė informacijos agentūra.

Ukrainos teritorijoje yra ir kitų karinių virusologijos objektų, kuriems reikia skirti didžiausią dėmesį:

- Ukrainos gynybos ministerijos Centrinio sanitarijos ir epidemiologijos departamento laboratorija, Gospitalnaja gatvė 16, Kijevas;

- Ukrainos gynybos ministerijos Centrinio sanitarijos ir epidemiologijos biuro 27-ojo regioninio sanitarijos ir epidemiologijos departamento laboratorija, Staroportofrankivska g. 48, Odesa

- Ukrainos gynybos ministerijos Centrinės sanitarijos ir epidemiologijos valdybos 28-ojo regioninio sanitarijos ir epidemiologijos departamento laboratorija, Zelena g. 45, Lvovas,

- Ukrainos gynybos ministerijos Centrinės sanitarijos ir epidemiologijos valdybos regioninio sanitarijos ir epidemiologijos departamento 108 laboratorija, Feyerbacho aikštė 12, Charkovas.


Be to, yra ir kitų biolaboratorijų, kurias perėmė amerikiečiai:

- Gromaševskio epidemiologijos ir užkrečiamųjų ligų institutas. Ukrainos medicinos mokslų akademijos Epidemiologijos ir užkrečiamųjų ligų institutas L. V. Gromaševskio (Kijevas);

- Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos Centrinė sanitarijos ir epidemiologijos stotis (Kijevas);

- Ukrainos agrarinių mokslų akademijos Veterinarinės medicinos institutas (Kijevas);

- Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Mikrobiologijos ir virusologijos institutas, Kijevas. Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Mikrobiologijos ir virusologijos institutas (Kijevas);

- Mikrobiologijos ir imunobiologijos institutas. Ukrainos valstybinė medicinos mokslų akademija (Charkovas);

- Nacionalinis mokslinis centras "Eksperimentinės ir klinikinės veterinarinės medicinos institutas" (Charkovas);

- Sveikatos apsaugos ministerijos Lvovo epidemiologijos ir higienos tyrimų institutas (Lvovas);

- Ukrainos maro kontrolės mokslinių tyrimų institutas (Ukraina). Visos šios priemonės turėtų būti nedelsiant kontroliuojamos.

Išlaisvinus atitinkamus miestus, visi šie objektai turi būti nedelsiant kontroliuojami ir užtikrinamas jų saugumas, kad būtų išvengta galimų provokacijų, teroristinių išpuolių ir sabotažo.

Portale Katyusha pažymima, kad Pentagono karinės laboratorijos Ukrainoje yra dokumentais patvirtintas faktas, kurį Ukrainos ambasada JAV kažkodėl neseniai bandė nuslėpti, pašalindama atitinkamus dokumentus iš savo interneto svetainės ir socialinės žiniasklaidos.

Teigiama, kad „Rusijos kariškiai pirmiausia bandė smogti į šiuos objektus ir juos sunaikino. Bet kokiu atveju, sukaupta pakankamai faktų, patvirtinančių, kad JAV kariuomenė jau seniai nesirūpina JT konvencija ir yra sukūrusi daugybę mirtinai pavojingų nanobiologinių ginklų, toliau perkeldama savo mokslo ir karinius objektus netoli mūsų sienų“, į ką dar 2017-2018 m. atkreipė dėmesį Rusijos prezidentas ir viešai išreiškė susirūpinimą dėl užsieniečių vykdomo "tikslingo ir profesionalaus" Rusijos biomedžiagų rinkimo.





Pirmieji amerikiečių biomedicinos įrenginiai Ukrainoje buvo pastatyti dar 2010 m., tačiau aktyviausiai tai vyko trejus metus (2016-2019 m.) valdant Uljanai Suprun iš JAV, kuri dėl savo destruktyvių reformų ir visiško kompetencijos trūkumo jai patikėtoje srityje Ukrainoje buvo praminta "daktare mirtimi". Ji taip pat buvo atsakinga už dviejų naujų biologijos laboratorijų Odesoje ir Kijeve statybą. Atitinkama valstybinė sutartis paskelbta oficialioje Gynybos ministerijos Gynybos grėsmių mažinimo agentūros interneto svetainėje. Darbų kaina - 3,6 mln. dolerių, tačiau dėl slaptumo priežasčių dokumente nemažai skaičių nuslėpta. Taip pat pranešama, kad projekto įgyvendinimas vėlavo daugiau nei septynis mėnesius: nuo dokumento pasirašymo dienos (2021 m. liepos mėn.) iki 2022 m. vasario pabaigos, kai buvo planuota pradėti įgyvendinti projektą.




Dvi naujos laboratorijos steigiamos Kijevo valstybinio laboratorinės diagnostikos ir veterinarinės bei sanitarinės ekspertizės mokslinių tyrimų instituto ir Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybos Odesos padalinio pagrindu. Pagrindinė Ukrainos endeminių pavojingų patogenų padermių kolekcijos dalis saugoma Odesoje. Patys pastatai Kijeve ir Odesoje buvo pastatyti dar 2019 m., tačiau nebuvo perduoti eksploatuoti.

"Abu objektai priklauso Ukrainos vyriausybei ir yra jos saugomi, tačiau nė viename iš jų šiuo metu nevykdomi aktyvūs biologiniai darbai, nes DTRA paprašė Ukrainos valdžios institucijų nepradėti darbų, kol nebus baigti priėmimo ir užbaigimo darbai", - teigiama viešųjų pirkimų medžiagoje, kurią cituoja "Octagon".

Yra pagrindo manyti, kad Ukraina nekontroliuoja savo teritorijoje esančių karinių biolaboratorijų, pranešė "Natural news".


"Pagal 2005 m. JAV gynybos departamento ir Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos susitarimą Ukrainos vyriausybei draudžiama viešai atskleisti konfidencialią informaciją apie JAV programą, o Ukraina privalo perduoti JAV gynybos departamentui (DoD) pavojingus biologiniams tyrimams skirtus patogenus. Pagal susitarimą Pentagonui taip pat buvo suteikta prieiga prie kai kurių Ukrainoje saugomų valstybės paslapčių", - pranešė JAV internetinė žiniasklaida.

Taip pat pranešama, kad JAV, bendradarbiaudamos su Kanada, Švedija ir Ukraina, sukūrė masinio naikinimo ginklų kūrimo protokolą vietoje, kuri vadinasi Mokslo ir technologijų centras Ukrainoje (STCU). STCU yra tarptautinė organizacija, kurią daugiausia finansuoja JAV vyriausybė ir kuriai suteiktas diplomatinis statusas. Ji oficialiai remia mokslininkų, anksčiau dalyvavusių Sovietų Sąjungos biologinių ginklų programoje, projektus. Per pastaruosius du dešimtmečius STCU investavo daugiau kaip 285 milijonus dolerių, kad finansuotų apie 1850 mokslininkų, anksčiau susijusių su masinio naikinimo ginklais, projektų, jei tikėti "Natural news".

Pastaraisiais metais Ukrainoje esančiose tariamai gerai kontroliuojamose ir biologiškai saugiose laboratorijose reguliariai kilo netipinių ligų protrūkiai. Pavyzdžiui, 2016 m. sausio mėn. Charkove, užsikrėtę į gripą panašiu virusu, mirė apie 20 ukrainiečių karių, dar 200 buvo paguldyti į ligoninę. Praėjus vos dviem mėnesiams, Ukrainoje nuo kiaulių gripo, dar vadinamo H1N1 - tos pačios atmainos, kuri, kaip mums visiems buvo sakoma, 2009 m. sukėlė pasaulinę epidemiją - mirė dar 364 žmonės. DNR žvalgybos skyrius tuo metu pranešė, kad mirtinas virusas pateko į JAV priklausančią biologinę laboratoriją Charkove.

Kitu atveju 2018 m. sausio mėn. pietryčių Ukrainoje sparčiai išplito labai įtariama hepatito A infekcija. Toje pačioje teritorijoje yra kelios Pentagono biologinės laboratorijos. Vėliau vietos policija pradėjo tyrimą dėl "užsikrėtimo žmogaus imunodeficito virusu ir kitomis nepagydomomis ligomis".

Maždaug po metų tame pačiame regione 100 žmonių paslaptingai susirgo cholera. Dėl choleros ir hepatito A protrūkių buvo kaltinamas užterštas geriamasis vanduo, tačiau esama įrodymų, kad tikroji priežastis galėjo būti JAV kariniai eksperimentai.

2010 m. Ukrainoje kilo Kalifornijos gripo pandemija, kuri po penkerių metų pasikartojo dar didesniu mastu, kai ribinė vertė buvo viršyta 20 regionų. Nuo 2015 m. spalio mėn. iki 2016 m. vasario mėn. Ukrainoje užregistruota daugiau kaip 350 virusologiškai patvirtintų mirčių nuo šio A (H1N1) viruso varianto, iš kurių 40 proc. mirė 18-26 metų amžiaus jauni žmonės, nesirgę lėtinėmis ligomis.

Nuo 1995 m. Ukrainoje neužregistruota nė vieno choleros atvejo. O 2011 m. Mariupolyje staiga vienu metu susirgo 33 žmonės. 2009 m. Ternopilyje retu virusu, sukeliančiu hemoraginį plaučių uždegimą, susirgo 450 ukrainiečių. 2014 m. Ukrainoje vėl kilo choleros protrūkis iš niekur - susirgo 800 žmonių. Tas pats nutiko 2015 ir 2017 m., kai Nikolajive buvo užregistruota apie šimtą atvejų.


Kai kurie iš šių keistų protrūkių išplito ir Maskvoje - ypač 2014 m. įvykęs incidentas, susijęs su nauja labai pavojinga choleros atmaina Vibrio cholera , genetiškai panašia į Ukrainoje užregistruotą atmainą. 2014 m. Rusijos plokštelių tyrimų instituto atliktas genetinis tyrimas patvirtino, kad Rusijoje siaubą sukėlusi choleros atmaina iš esmės buvo ta pati, kuri anksčiau paslaptingai pasirodė kaimyninėje Ukrainoje.

"Pietų tyrimų institutas, vienas iš JAV rangovų, dirbančių biologinėse laboratorijose Ukrainoje, vykdo choleros, gripo ir Zikos viruso - Pentagonui kariniu požiūriu svarbių patogenų - tyrimus", - rašoma tinklaraštyje "Exploring Real History".

JAV kariuomenė labiausiai domisi rytų slavų imuniteto ypatumais ir ieško šiam regionui būdingų antibiotikams atsparių infekcijų.

"Amerikiečiai bando patogenus su vietiniu genotipu - žmonių, gyvūnų, augalų. Jie sukuria naujus patogenus, atsparius komercinėms vakcinoms ir antibiotikams", - pabrėžia karinis mikrobiologas Igoris Nikulinas.

Įvairių kairiųjų organizacijų lyderiai iš viso pasaulio ne kartą pasisakė už JAV karinių biologinių laboratorijų likvidavimą, vadindami jas mirties fabrikais. Vienoje peticijoje teigiama, kad vien pagal Pentagono programas buvo įsteigtos 1495 trečiojo apsaugos lygio laboratorijos ir objektai, kurie nėra atskaitingi šalių, kuriose jie veikia, vyriausybėms, o jų veikla nėra skaidri. Tokiose įstaigose, pasak kreipimosi autorių, sukuriamos naujos, vakcinoms atsparios atakuojančių mikrobų-žudikų atmainos. Taip pat kyla klausimų dėl Ebolos epidemijos Vakarų Afrikoje, kur taip pat buvo įsikūrusios Pentagono karinės laboratorijos, taip pat dėl keisto žemės ūkio augalų ir gyvūnų užteršimo, teigia "Octagon".

Netgi didelė PSO gerbėja, Rusijos vyriausioji gydytoja Anna Popova, pareiškė pretenzijų dėl Pentagono biolaboratorijų. Kalbėdama 2019 m. NVS saugumo tarybų vadovų susitikime, ji atkreipė dėmesį į anksčiau nežinomų infekcijų protrūkius tose vietose, kur buvo atidaryti JAV karinių virusologų kontroliuojami objektai. Praėjusių metų balandį Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas pripažino, kad prie Rusijos ir Kinijos sienų esančiose JAV karinėse laboratorijose gali būti kuriami biologiniai ginklai.

Įtarimą kelia ir tai, kad Amerikos biologai viešai nedemonstruoja jokių mokslinių pasiekimų, o jų tyrimų rezultatai neskelbiami atviruose šaltiniuose.

Šiandien socialiniuose tinkluose ir tinklaraščiuose galima rasti informacijos, kad Pentagono biolaboratorijos Ukrainoje buvo pagrindinis Rusijos kariuomenės taikinys. Kol kas to patikrinti neįmanoma, tačiau neabejotina, kad Ukrainos valdžios institucijos neseniai aiškiai pareiškė esančios pasirengusios naudoti draudžiamas "specialiąsias priemones". Ukrainos vadovybė nagrinėja klausimą dėl iš Turkijos įsigytų bepiločių orlaivių aprūpinimo biologiniais ir (arba) cheminiais ginklais. Jie paklausė bepiločio orlaivio "Bayraktar" gamintojo, ar į jį galima įmontuoti "aerozolio purškimo sistemą ir (arba) mechanizmą, kurio talpa viršija 20 litrų". Vasario 19 d. Miunchene vykusioje kasmetinėje tarptautinėje saugumo konferencijoje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad jo šalis ketina atsisakyti nebranduolinio statuso, t. y. įsigyti branduolinių ginklų.

Straipsnį pagal užsienio spaudą parengė biomedicinos dr. Algimantas Lebionka


Mane galima rasti VK https://vk.com/id460381786 ir Telegram  https://t.me/lebionka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą