2022-03-01

Konkurentai nori susidoroti su "Respublika": "Suplėšysim į gabalus tuos kolorado vabalus..."

 


Dienraštis „Respublika“ šiandien pranešė, kad Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) 2022-03-01 kreipėsi į Vyriausybę, Kultūros, Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijas, Ryšių reguliavimo tarnybą, Lietuvos prokuratūrą ir Valstybės saugumo departamentą, kad būtų užkardyta eilės leidinių veikla.

Respublikoje rašoma:

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, šiuo atveju labai svarbu išnaudoti visas įmanomas priemones ir užkirsti kelią tolimesnei galimos propagandos sklaidai mūsų šalyje ir išvengti galimai žalingo turinio poveikio visuomenei. „Žodžio laisvė - tai įpareigojimas skelbti tik faktais patikrintą informaciją, nekurstant nesantaikos, karinių veiksmų, o žiniasklaidos pareiga - užtikrinti, kad gyventojus pasiektų objektyvios žinios. Dabartinė situacija kelia didžiulį nerimą, nes žmonės yra klaidinami, pateikiant jiems galimai iškreiptus faktus ir platinant dezinformaciją. Esant tokiai jautriai situacijai dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje, būtina imtis ir netradicinių priemonių, siekiant sustabdyti tokios informacijos sklaidą", - sako L. Bušinskaitė. Asociacijos narės institucijas ragina įvertinti www.sputniknews.lt, www.ekspertai.eu, https://lenta.ru/, https://ria.ru/, https://ria.ru/lenta/, https://www.rbc.ru/, https://www.rt.com, https://kremlin.ru/, https://en.kremlin.ru/, https://smotrim.ru/, https://tass.ru/, https://tvzvezda.ru/, https://vsoloviev.ru, https://ltv.ru/, https://www.vesti.ru/, https://online.sberbank.ru/, https://zakupki.gov.ru/, https://lt.sputniknews.ru, https://baltnews.ru/, https://sputniknews.ru/, https://regnum.ru/, https://iz.ru/, https://eadaily.com skelbiamą turinį ir, nustačius reikšmingus pažeidimus, imtis priemonių jų veiklai stabdyti.

Prašoma atkreipti dėmesį ir į naujienų portalą www.respublika.lt - įvertinti, ar jame nėra skleidžiama įstatymais draudžiama informacija. Pagal šiuo metu galiojančius Lietuvos įstatymus, žiniasklaidos priemonių veiklą nutraukti gali teismas, tačiau Lietuvoje esant nepaprastajai padėčiai būtina imtis visų įmanomų priemonių, siekiant kuo skubiau įvertinti minėtų portalų ir interneto svetainių galimai priešišką veiklą.


IŽA vienija naujienų portalai Delfi.lt, lrytas.lt, 15min.lt, tv3.lt, Madeinvilnius.lt, VE.lt, Etaplius.lt, Kaunas.kasvyksta.lt

Po to, kai pasirodė ši informacija, Seimo opozicinės LVŽS partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis susisiekė su „Respublikos“ vadovybe ir įsitikino, kad „leidinių redakcijos, nei akcininkai nepakeitė savo pažiūrų, o ir toliau, kaip ir visa Lietuva bei visas demokratiškas pasaulis smerkia karą Ukrainoje, nekaltų žmonių žudynes, kurias surengė Rusija“, o redakcijos „gins nepriklausomybės idėjas, tradicines vertybes, Lietuvos tradicijas ir valstybinę kalbą bei savo darbe vadovausis žurnalistų darbą reglamentuojančiais teisės aktais bei žurnalistų etikos kodeksu“.

Ramūnas Karbauskis pažymėjo, kas „Respublika per tris dešimtmečius nepriklausomos Lietuvos ne kartą įrodė, jog yra Lietuvai ištikimas leidinys. Todėl dėl šio atvejo, kuris buvo redakcinė klaida, buvo ištaisytas ir dėl jo atsiprašyta, prenumeratų LVŽS neatsisakys“.

Mano nuomone, aukščiau minėtų leidinių savininkų puolimo prieš Respublikos grupę tikslas – eliminuoti konkurentą. Du pastaruosius metus vykusios C-19 pandemijos metu šie leidiniai Marko Cukerbergo užsakymu "tikrino faktus" (1, 2). Tai vykdė mokslinės kvalifikacijos neturintys jų darbuotojai. Šių analfabetų „tikrinimo“ objektais tapo net žymiausių pasaulio mokslininkų darbai, kuriuos citavo Lietuvos mokslininkai. Suprantama, tokia veikla nepridėjo pasitikėjimo šiems melagienų platintojams. Negalėdami sąžiningai konkuruoti, šie ponai mėgina pasinaudoti „nepaprastąja padėtimi“ ir taip susidoroti su konkurentu.

P.S. Prisiminiau savo klasioko Vytauto Kernagio dainą apie kolorado vabalų plėšymą kolūkyje. Nejau sovietmetis sugrįžo į Lietuvą?






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą