2022-04-06

Ukrainos ambasadorius Budapešte iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją: "Ukrainos vadovams atėjo laikas nustoti įžeidinėti Vengriją ir atsižvelgti į Vengrijos žmonių valią"

 


"Ukrainos vadovams atėjo laikas nustoti įžeidinėti Vengriją ir atsižvelgti į Vengrijos žmonių valią", - trečiadienį savo "Facebook" puslapyje pareiškė užsienio reikalų ministras ir pridūrė, kad šį rytą į ministeriją buvo iškviestas Ukrainos ambasadorius Budapešte, šiandien rašoma Vengrijos dienraštyje Magyar Hirlap.

Szijjártó savo pranešime teigė, kad "nuo pat pradžių aiškiai pasisakėme apie karą kaimyninėje šalyje: smerkiame karinę agresiją, palaikome Ukrainos suverenitetą, įsileidžiame šimtus tūkstančių pabėgėlių, kurie bėga gelbėdami savo gyvybes, ir pristatome šimtus tonų maisto ir kitų dovanų per didžiausią humanitarinę operaciją mūsų šalies istorijoje".


Tuo pat metu, tęsė jis, Vengrijos ir Vengrijos žmonių saugumas mums, žinoma, yra svarbiau už viską.

"Tai ne mūsų karas, todėl norime į jį nesikišti ir nesikišime", - rašė jis ir pridūrė, kad vyriausybė nenori rizikuoti Vengrijos žmonių taika ir saugumu, "todėl mes netiekiame ginklų ir nebalsuosime už energetines sankcijas".

Vengrijos diplomatijos vadovas sakė, kad visais šiais klausimais Vengrijos žmonės sekmadienį išreiškė aiškią nuomonę ir priėmė aiškų sprendimą.

"Manau, kad tai buvo gana aišku ir gerai suprantama, - sakė jis.

"Suprantame, kad ukrainiečiai turėjo kitokį interesą, ir neketiname su jais ginčytis: jų interesas yra Ukrainos interesas, o mūsų - Vengrijos žmonių interesas", - sakė Szijjártó ir pridūrė, kad "negalime nepasakyti vieno dalyko: niekas negali sau leisti kvestionuoti Vengrijos žmonių demokratinio sprendimo".

Pasak jo, "pareiškimai apie totalitarinių režimų kūrimą, bendrininkavimą kare ir apgailestavimą dėl Vengrijos žmonių valios yra nepriimtini".

"Ukrainos vadovams atėjo laikas nustoti įžeidinėti Vengriją ir atsižvelgti į Vengrijos žmonių valią", - sakė jis ir pridūrė, kad "siekdami, jog visa tai būtų aišku ir suprantama, paprašėme Ukrainos ambasadoriaus prie Užsienio reikalų ir prekybos ministerijos šį rytą atvykti į Budapeštą".

Naujausi Ukrainos prezidento ir vicepremjero pareiškimai apie Vengriją peržengia ribas to, kas gali būti nepasakyta, trečiadienį pareiškė Užsienio reikalų ir prekybos ministerijos parlamentinis valstybės sekretorius, viceministras.

Levente Magyar sakė, kad trečiadienį jis pasikvietė Ukrainos ambasadorių Budapešte Lyobovą Nepopą į savo kabinetą ir informavo jį, kad pastarosiomis savaitėmis Ukrainos vadovai pateikė Vengrijai nemažai nepagrįstų kaltinimų, į kuriuos vyriausybė neatsakė proporcingai dėl karo Ukrainoje.

Jis teigė, kad sakydamas, jog Vengrija "nedaro net tiek pat, kiek visi kiti" ir "remia Rusiją", Ukrainos prezidentas įžeidė visus vengrus, kurie smerkia smurtą ir solidarizuojasi su ukrainiečiais, o savo simpatijas daugeliu atvejų išreiškė savo veiksmais.

"Priešingai nei sakė Ukrainos vicepremjeras, mūsų šalis pirmąją karo dieną nutraukė ginčus su Ukraina, ji niekaip netrukdo Ukrainos bendradarbiavimui su Europos Sąjunga ir NATO, o nuo konflikto pradžios atvėrė savo sienas daugiau nei pusei milijono ukrainiečių pabėgėlių, Ji prisidėjo prie skurstančiųjų kančių palengvinimo daugybe privačių ir valstybinių pagalbos siuntų, hospitalizavo 130 ukrainiečių vaikų ir dalyvauja visose tarptautinėse pastangose nutraukti kraujo liejimą.

Jis pridūrė: "Visa tai nebūtų buvę įmanoma be pasiaukojančios Vengrijos žmonių paramos, todėl jie nusipelno tik mūsų padėkos ir pagarbos.

"Tikimės, kad Ukrainos vadovai susilaikys nuo Vengrijos menkinimo ir jos vidaus reikalų komentavimo net ir šiuo sunkiu metu, kurį įveikti jie ir toliau gali tikėtis mūsų šalies pagalbos", - pabrėžė valstybės sekretorius.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20220406-bekerettek-a-kulugyminiszteriumba-ukrajna-budapesti-nagykovetet





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą