2019-12-03

Lietuvos valdžia neinformavo piliečių apie jos pasirašytus ES finansinio stabilumo mechanizmo pakeitimus



Vakar Italijos parlamente taip ir nepaaiškėjo, ar premjera Konte pasirašė ES finansinio stabilumo mechanizmo pakeitimus. Il Giornale pateikta informacija rodo, kad greičiausiai premjerui mesti kaltinimai yra tiesa.

Itlijos premjera Džiuzepe Konte savo pranešimo parlamente metu pirmadienį gruodžio 2 dieną pareiškė, kad pranešimai apie „slaptą“ pasirašytą ES neatitinka tikrovei. Buvo kalbama apie pataisas ES finansinio stabilumo mechanizme. Italijos opozicijos duomenimis, šie pakeitimai ženkliai išplečia galimybę ES įsikišimo į politiką valstybių, turinčių didelę valstybės skolą (tarp jų Italijai).


ES finansinio stabilumo mechanizmo reforma, iššaukusi skandalą Italijoje, jau suderinta visų ES lyderių ir patvirtinta, perduoda Il Giornale su nuoroda į šaltinį Age Briuselyje. Premjeras Konte kategoriškai neigia susitarimo dėl šios reformos faktą.

Il Giornale primena premjerui Konte jo ministro Roberto Gualtieri žodžius apie tai, kad „nieko negalima buvo pakeisti susitarime su ES“ ir paties premjero žodžius, iš pradžių sakiusio, „kad nebuvo priimta jokio baigiamojo susitarimo, o vėliau kalbėjusio, kad ministrai žinojo ir visi sutiko“. Dabas Italijoje jis „aiškina, kad niekas menutarta, kad viskas galima, kad parlamentas gali nutarti“.


Problema, tačiau, tame, kad Italijos parlamentas, kuriam priklauso nacionalinis suverenitetas, neturėjo jokių žinių, kas vyksta europinėse kanceliarijose. Italijos parlamentui taip ir liko paslaptimi, kaip ES birželio 21 dieną paskelbtas dokumentas dėl ES finansinio stabilumo pakto buvo pakeistas be Italijos parlamento žinios. „Premjeras privalėjo informuoti parlamentą, bet to nepadarė“, rašoma Il Giornale. Jis privalėjo vetuoti šį susitarimą, kuris numato gelbėti Vokietijos bankus už visos ES mokesčių mokėtojų pinigus ir galimybę restruktūrizuoti prasiskolinusių ES valstybių skolas be jų sutikimo.

Lietuvos valdžia net nemato reikalo apie svarbius ES susitarimus informuoti visuomenę. Tai visiškas nesiskaitymas su rinkėjais ir demokratijos fikcija.











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą