2024-04-05

Valdas Anelauskas: "Narkotikų epidemija gali tapti grėsme Amerikos tolimesniam egzistavimui"

 

Nuo balandžio 1 d. Vokietija dekriminalizavo kanapių vartojimą. Ši valstybė, mano nuomone, eina susinaikinimo keliu, kurį nuėjo JAV. Apie tai beveik dešimtmetį man rašė JAV Oregono valstijoje gyvenantis rašytojas Valdas Anelauskas. Jo laiškų ištraukas aš panaudojau straipsnyje Vokietijos valdžia seka JAV Oregono valstijos narkotizacijos pavyzdžiu: nuo kanapių "medicinai" iki fentanilio zombių.“(1) (š.m.vasario 11 d. paskelbiau straipsnį "Interpolas perspėja apie narkotiko fentanilio epidemijos grėsmę Lietuvoje"(2), kuriame kalbama ir apie fentanilio epidemiją JAV).

Aš parašiau gerb.Valdo Anelausko mums papasakoti, kas dabar vyksta Oregone, kažkada ėmusiame gydytis kanapėmis. 

Šiandien gavau gerb. gerb.V.Anelausko laišką, kurį pateikiu žemiau:


Oregono gubernatorė ką tik pasirašė įstatymą, kuriuo vėl kriminalizuojamas narkotikų naudojimas. Taigi pagaliau atsisakyta to idiotiško, trejus metus trukusio, narkotikų dekriminalizavimo eksperimento.


Juk nuo 2021 metų mūsų valstijoje, kaip žinia, galiojo įstatymas, pagal kurį pati didžiausia bausmė už narkotikų (bet kokių narkotikų, įskaitant heroiną, kokainą, metamfetaminą, LSD, ir t.t.) turėjimą buvo vos šimto dolerių bauda.

Taip buvo todėl, kad 2020 metų lapkritį įvykusiame referendume buvo prabalsuota čia už vadinamąją „110-tą priemonę“ (Measure 110). Priminsiu, kad tada net 58,5 proc. Oregono gyventojų prabalsavo už narkotikų dekriminalizavimą, kai tuo tarpu 41,5 proc. buvo prieš. Taigi šitaip Oregonas ir tapo pirmąja JAV valstija, nustojusia bausti narkomanus.

Už tai buvo galima „padėkoti“, aišku, daugiausia Oregono „demokratams“, besididžiuojantiems, kad jie yra atseit itin pažangūs ir tolerantiški. Apie naująjį įstatymą tada ir buvo kalbama kaip apie neva „užuojautos kupiną“ žingsnį. Sakė, kad valdžios pastangos turi būti sutelktos į narkomanijos gydymą, o ne į narkomanų įkalinimą. Narkomanai, kaip kad optimistiškai manyta, būtų kur kas labiau linkę ieškoti pagalbos, jeigu nebebus „stigmatizuojami“ kaip nusikaltėliai. Atseit ir taip dėl JAV narkotikų politikos šalies kalėjimuose yra įkalinta pernelyg daug žmonių, kuriuos reikia gydyti, o ne laikyti už grotų.

Taigi naujame įstatyme, suprantama, negalėjo būti nė užuominos apie prievartą, nes, liberalų nuomone, narkomanus atseit geriausia pavyksta išgydyti, kada jie patys ieško pagalbos. Pagal naująjį įstatymą, užuot sulaikę narkotikų vartotojus ir atidavę juos teismui, kuris dažnai ir priverčia juos gydytis, policijos pareigūnai narkomanams skiria dabar 100 dolerių baudą, kuri yra automatiškai panaikinama, jeigu narkomanas pats kreipiasi į gydymo įstaigą. Pagal naująjį įstatymą, narkomanų gydymas turėjo būti finansuojamas iš už valstijoje dar 2014 metais legalizuotos marihuanos pardavimą gautų mokesčių. Tačiau oficialūs duomenys rodo, kad iš 4000 narkomanų, kuriems per pirmuosius dvejus naujo įstatymo taikymo metus buvo paskirta $100 bauda, tik 40 paskui paskambino karštąja linija ir pasiteiravo apie gydymą...

Kalbant apie tas šimto dolerių baudas, visai nenuostabu, kad jos beveik niekada nesumokamos. Policija, patruliuojanti Portlando centre esančiuose narkotikų vartojimo židiniuose, tiesiog paprasčiausia sako, kad išieškoti nesumokėtas baudas yra teismų, o ne policijos darbas. Ir tai pilnai suprantama. Policija taip pat teigia, kad ji net negalinti užtikrinti, ar narkomanas iš tikrųjų turi „tik“ nedidelį kiekį narkotikų, „asmeniniam naudojimui“, nes paprasčiausia (pagal tą patį įstatymą!) neturi teisės atlikti narkomano daiktų kratos...

Beje, būtina pabrėžti, kad šio naujo įstatymo priėmimui didelę įtaką tada padarė antipolicinė isterija, kilusi 2020 metais, kada visoje šalyje vyko vadinamųjų „blekmaterių“ protestai ir riaušės.

Na ir ką gi, koks viso to rezultatas? O gi toks, kad maždaug tuo pačiu metu JAV kilo fentanilio krizė ir būtent Oregonas buvo vienas iš pagrindinių jos židinių. Pernai, ryšium su tuo, Portlande buvo netgi paskelbta nepaprastoji padėtis. Kritinės padėties mieste priežastis — fentanilis.

Sintetinis opioidas fentanilis yra dabar pati pagrindinė 18–49 metų amžiaus amerikiečių mirties priežastis. Nuo 2020 metų Jungtinėse Valstijose kasmet apie 100 tūkst. mirčių siejama su narkotikų perdozavimu, iš jų maždaug du trečdaliai yra ir susiję su būtent fentaniliu. Pagal aukų skaičių fentanilis jau viršijo bendrus JAV kariuomenės nuostolius Vietnamo, Afganistano ir Irako karuose.


Manoma, kad fentanilis yra 50 kartų stipresnis už heroiną ir net 100 kartų stipresnis už morfiną. Neseniai paskelbtoje JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro ataskaitoje teigiama, kad fentanilio perdozavimo tikimybė yra irgi daug didesnė nei bet kurių kitų narkotikų.

Fentanilio dažnai ir dedama į kitus narkotikus, kaip heroiną, kokainą ir metamfetaminą, kad padidėtų jų veiksmingumas. Kai kurie narkomanai net ir nežino, kad jį vartoja. Rinkoje vis pasirodo ir dar stipresnių sintetinių opioidų, tokių kaip karfentanilis, kuris yra 100 kartų stipresnis už fentanilį.

Amerikos miestų gatvėse vis dažniau galima pamatyti žmonių, gulinčių neįtikėtinomis pozomis, iš pirmo žvilgsnio labiau primenančiomis zombius iš siaubo filmų. Mes tokius pastoviai matome ir mūsų mieste, gulinčius ant šaligatvių. Ypač daug tokių tarp palapinėse gyvenančių valkatų.

Todėl tai, kas dabar Amerikoje vyksta, kartais žiniasklaidoje net vadinama „zombių apokalipse“, nes, pavyzdžiui, kai fentanilis sumaišomas su kažkokiu gyvūnus raminančiu vaistu ksilazinu, tai narkomanai jau ir išvis tada tiesiog pūva gyvi: atviros opos yra vienas iš šalutinių šio „kokteilio“ poveikių. Todėl net ir Narkotikų kontrolės administracija (DEA) fentanilio ir ksilazino „kokteilį“ pavadino „zombių narkotiku“, dėl būtent negyjančių žaizdų ant narkotikų vartotojų kūnų.

Oregono gubernatorė pernai tad buvo priversta pripažinti, kad valstija dar niekada nebuvo susidūrusi su tokiu mirtinai pavojingu ir beveik iš karto priklausomybę sukeliančiu narkotiku, koks yra fentanilis. Na o Portlandą tiesiogine to žodžio prasme užgriuvo mirčių nuo perdozavimo banga. Portlando meras sakė, kad nuo 2020 metų fentanilio perdozavimo atvejų mieste padaugėjo 588 procentais!

Štai toks ir yra narkotikų dekriminalizavimo rezultatas...

Taigi, galiausiai, valstijos įstatymų leidėjai, įskaitant net ir aršiausius demokratus, kurie iš pradžių skatino šį eksperimentą, „siekdami sumažinti areštų skaičių ir kovoti su socialine nelygybe“, šiemet priėmė atnaujintą įstatymo versiją.

Nedidelio kiekio narkotikų laikymas „asmeniniam vartojimui“ nuo šiol bus laikomas nesunkiu nusikaltimu, už kurį numatyta maksimali šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Narkomanai ir toliau bus bandomi gydyti. Bet policijai bent jau vėl bus leidžiama kovoti su narkomanija gatvėje ir konfiskuoti narkotikus. Naujosios priemonės įsigalios nuo rugsėjo 1 dienos.

Labai abejoju, kad tai ką nors pakeis. Amerika juk tiesiog pūva iš vidaus ir narkotikų epidemiją netrukus gali tapti bene pačia didžiausia grėsme jos tolimesniam egzistavimui. Ar bent jau viena didžiausių. Ypač jeigu JAV prezidentu ir toliau liktų Baidenas. Juk būtent valdant Baidenui mirčių nuo narkotikų perdozavimo skaičius išaugo kelis kartus — 2021 metais buvo 70 tūkst. mirusių amerikiečių, 2022 metais — jau 110 tūkstančių. Kiek buvo 2023 metais tai net ir nežinau, kol kas nemačiau tokios informacijos.

Tiesa, neseniai mačiau pranešimus, kad Baltieji rūmai artimiausiu metu neva ketina skirti pusantro milijardo dolerių kovai su fentaniliu ir kitais sintetiniais narkotikais. Palyginimui, vien karinei pagalbai Ukrainai JAV vyriausybė paprašė Kongreso skirti 61 mlrd. dolerių, o Izraeliui 14 milijardų, kas daug kartų viršija lėšas, skirtas kovai su narkotikais, kurie kasdien nužudo šimtus amerikiečių...

P.S.

Parašiau šiek tiek apie tai, kas naujo Oregono narkotikų fronte. Beje, mačiau neseniai pakankamai gerą straipsnį šia tema lietuviškame portale "77.lt", tad galite pridėti nuorodą:  

https://77.lt/opioidu-krize-jav-oregonas-svarsto-galimybe-dekriminalizuoti-narkotikus 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą