2024-04-01

"Politico": prokurorai nagrinėja von der Leyen ir "Pfizer" vadovo susirašinėjimą

 

Šiandien "Politico" paskelbė straipsnį "Europos prokurorai perėmė Belgijos tyrimą dėl "Pfizergate.""

Belgijos prokurorai perdavė ES prokuratūrai Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen baudžiamojo tyrimo bylą dėl vakcinų nuo koronaviruso pirkimo iš JAV bendrovės "Pfizer", praneša "Politico", remdamasi Lježo prokuratūros atstovu. Tyrimas susijęs su von der Leyen ir "Pfizer" generalinio direktoriaus Alberto Burlos derybomis dėl vakcinų pirkimo.

Žemiau pateikiu straipsnio vertimą.

Europos prokurorai perėmė Belgijos tyrimą dėl "Pfizergate"

Europos prokuratūra tiria Ursulos von der Leyen ir "Pfizer" vadovo tekstus.



Pasak Lježo prokuratūros atstovo spaudai, aukščiausi Europos prokurorai tiria įtarimus dėl nusikalstamos veikos, susijusios su Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ir "Pfizer" generalinio direktoriaus derybomis dėl vakcinų.

Europos prokuratūros (EPPO) tyrėjai pastaraisiais mėnesiais perėmė iš Belgijos prokurorų tyrimą dėl von der Leyen "kišimosi į viešąsias funkcijas, SMS sunaikinimo, korupcijos ir interesų konflikto", teigiama teisiniuose dokumentuose, su kuriais susipažino POLITICO ir Lježo prokuratūros atstovas spaudai. Nors EPPO prokurorai tiria įtariamas nusikalstamas veikas, kol kas niekam nebuvo pateikti kaltinimai dėl šios bylos.

Iš pradžių tyrimą 2023 m. pradžioje pradėjo Belgijos teisminės institucijos Lježo mieste, gavusios baudžiamąjį skundą, kurį pateikė vietos lobistas Frédéricas Baldanas. Vėliau prie jo prisijungė Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės - nors pastaroji šiuo metu atsiima savo skundą po to, kai rinkimus laimėjo proeuropietiška Donaldo Tusko vadovaujama vyriausybė, "POLITICO" sakė Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai.  

Baldano skundas buvo susijęs su tariamu apsikeitimu SMS žinutėmis tarp von der Leyen ir "Pfizer" vadovo Alberto Bourlos, kai buvo rengiamasi sudaryti didžiausią ES sandorį dėl vakcinų Kovid-19 pandemijos įkarštyje ir kuris buvo pavadintas "Pfizergate".

Laikraštis "The New York Times", kuris pirmas atskleidė, kad abu vadovai derino sandorio sąlygas, pradėjo lygiagretų teismo procesą prieš Komisiją, kai ši, gavusi prašymą leisti susipažinti su dokumentais, atsisakė atskleisti žinučių turinį.  

Žinia, kad EPPO dabar tiria bylą, kelia pavojų, kad Komisijos pirmininko vaidmuo sudarant milžinišką vakcinų sandorį, kurio vertė viršijo 20 mlrd. EPPO vadovauja visos Europos finansinių nusikaltimų tyrimams ir teoriškai gali konfiskuoti telefonus ir kitą susijusią medžiagą Komisijos biuruose arba kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, von der Leyen gimtojoje Vokietijoje. 

Šis įvykis ES vadovei įvyko kebliu metu, nes ji pereina prie, kaip tikisi Briuselio apžvalgininkai, antros kadencijos vadovavimo Berlaimontui. 

Komisija iki šiol atsisakė atskleisti tekstinių žinučių turinį ar net patvirtinti, kad jos egzistuoja.

Susitarimas, dėl kurio derėtasi 2021 m., kai pandemija buvo pačiame įkarštyje, iš pradžių buvo laikomas von der Leyen triumfu. Tačiau nuo to laiko kilo abejonių dėl milžiniško įsigytų vakcinų kiekio, o POLITICO praėjusių metų pabaigoje atskleidė, kad buvo iššvaistyta dozių už mažiausiai 4 mlrd. eurų. Nuo to laiko sutartis dėl vakcinų su "Pfizer" buvo peržiūrėta. 

Skaidrumo kampanijos aktyvistai ir kai kurie politiniai oponentai stengėsi daryti spaudimą Komisijai, kad ši aptartų šį atvejį, tačiau L. von der Leyen iki šiol vengė jį nagrinėti. Atsakydama į tiesioginį POLITICO jai pateiktą klausimą apie dingusias SMS žinutes, von der Leyen sakė: "Viskas, kas būtina, jau buvo pasakyta ir apsikeista nuomonėmis. Ir mes lauksime rezultatų." 


2022 m. EPPO paskelbė, kad tiria ES vakcinų pirkimus apskritai, tačiau tai pirmas kartas, kai biuras aiškiai siejamas su "Pfizergate".

Prekyba teisiniais barniais 

Byla, kurią dabar nagrinėja EPPO, jungia kelias skirtingas teisines, politines ir finansines gijas - ji susikerta su ieškiniais, kuriuos farmacijos milžinė "Pfizer" pateikė Vengrijai ir Lenkijai. 

Praėjusiais metais Baldanas, 36 metų Belgijos lobistas, susijęs su vakcinų skeptikų grupe "Bon Sens", Belgijoje pateikė baudžiamąjį skundą dėl von der Leyen vaidmens derybose dėl vakcinų su "Pfizer" dėl, jo teigimu, "kišimosi į viešąsias funkcijas, SMS žlugdymo, korupcijos ir interesų konflikto", kaip teigiama jo advokato pateiktoje teisinėje informacijoje. 

Europos vyriausybių įtraukimas į jo skundą prideda svorio tam, kas kitu atveju galėtų būti vertinama kaip asmeninis kryžiaus žygis. Vengrija, vadovaujama Viktoro Orbano, nuolatinio von der Leyen priešininko, taip pat pateikė skundą dėl Komisijos pirmininkės vaidmens derybose dėl vakcinų su "Pfizer", teigia du su byla susipažinę informatoriai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga dėl jos jautrumo. 

Lenkija savo skundą pateikė praėjusį lapkritį, patvirtino Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai. Tačiau gruodžio mėn. išrinkus D. Tuską, "naujoji vyriausybė dirba [siekdama] pašalinti Lenkiją iš šios procedūros", - sakė atstovas. 

https://www.politico.eu/article/pfizergate-covid-vaccine-scandal-european-prosecutors-eu-commission/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą