2024-04-11

Viktoras Orbanas: Vengrija nepasiduos migracijos beprotybei

 

Vengrijos ministras pirmininkas teigė, kad migracijos paktas yra dar viena vinis į ES karstą.

Viktoras Orbanas savo nuomonę apie vakar priimtą migracijos paktą išsakė socialinės žiniasklaidos platformoje X.


Migracijos paktas - dar viena vinis į Europos Sąjungos karstą. Vienybė mirė, saugių sienų nebėra. Vengrija niekada nepasiduos masinės migracijos siautuliui! Mums reikia permainų Briuselyje, kad #SustabdytumeMigraciją!

"Magyar Nemzet" rašoma, kad vakar Europos Parlamentas balsavo dėl migracijos ir prieglobsčio dokumentų rinkinio, į kurį įtraukta dešimt pasiūlymų. Du iš jų, pavadinti "Prieglobsčio ir migracijos valdymas" ir "Migracijos ir prieglobsčio krizių valdymas", pasirodė esantys labai opūs, nes į juos įtraukti tokie elementai kaip migrantų perkėlimas. Dauguma Vengrijos opozicinėms partijoms priklausančių EP narių balsavo už šiuos punktus.

Vakar Europos Parlamentas patvirtino prieštaringai vertinamą ES prieglobsčio ir migracijos paktą, pagal kurį šalys bus priverstos priimti atitinkamą dalį atvykstančiųjų į bloką arba mokėti baudą už kiekvieną atmestą migrantą.


Naujasis prieglobsčio ir migracijos paktas buvo priimtas daugiausia Europos liaudies partijai, Socialistų ir demokratų partijai (S&D) ir "Atnaujinkime Europą" priklausančių įstatymų leidėjų balsais, o europarlamentarai buvo raginami nurimti dėl šios schemos kritikos ir balsuoti už kompromisinį teisės aktą.

"Istorija tapo istorija", - tviteryje parašė Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola, gyrė tai, ką ji pavadino "tvirta teisine sistema, kaip spręsti migracijos ir prieglobsčio klausimus", pažymėdama, kad tai buvo "10 metų", tačiau ES laikėsi duoto žodžio.

Kai kurie kairiųjų ir centro dešiniųjų Europos Parlamento nariai atskleidė, kad balsavo už paktą, nepaisant daugybės jo trūkumų.

"Naujasis teisės aktas nėra tobulas, tačiau migraciją galime padaryti valdomą ir humanišką tik turėdami vieną europinį sprendimą", - sakė "Renew Europe" užsienio reikalų koordinatorė Hilde Vautmans.

Visoje Europoje nacionalistiškai nusiteikę politikai išreiškė pyktį dėl priimto pakto, kuris, jų teigimu, atiduoda suverenitetą vis labiau centralizuotai Europos Sąjungai.

"Migracijos paktas organizuoja tautų globą ir kontrolę, teisinį nevyriausybinių organizacijų, bendradarbiaujančių su kontrabandininkais, nebaudžiamumą", - tviteryje rašė Marine Le Pen iš Prancūzijos Nacionalinio ralio. Ji taip pat pažadėjo "nutraukti spartesnį masinę imigraciją skatinančios ir organizuojančios politikos vykdymą", birželio 9 d. vyksiančiuose ES rinkimuose, kuriuose, kaip tikimasi, jos partija laimės daugiausiai vietų Prancūzijoje.


 

Prieš balsavimą vykusiuose parlamento debatuose M. Le Pen partijos lyderis Jordanas Bardella patvirtino, kad Identiteto ir demokratijos (ID) frakcijos nariai balsuos prieš šį teisės aktą.

 

"Šalys bus priverstos priimti tūkstančius migrantų į savo miestus ir kaimus arba brangiai sumokėti, kad būtų išgelbėtos!" Bardella sakė rūmams, įspėdamas, kad Briuselis nori perskirstyti atvykėlius, o nacionalistai politikai nori juos "išsiųsti atgal".


Po balsavimo Bardella socialiniuose tinkluose pasmerkė "siaubingą Europos migracijos paktą", kuriuo siekiama "įpareigoti paskirstyti migrantus mūsų savivaldybėse baudžiant finansinėmis sankcijomis".

Trečiadienį vakare balsavimas buvo trumpam sustabdytas dėl salės viduje vykusio kairiųjų aktyvistų protesto, kurie ragino savo politinių pažiūrų atstovus balsuoti prieš įstatymo projektą dėl humanitarinių priežasčių.

"Šis paktas žudo, balsuokite "Ne!" - skandavo jie iš stebėjimo kambarių, mėtydami į salę popierinius lėktuvėlius.

 

Po balsavimo Vengrijos vyriausybė dar kartą pareiškė nepritarianti paktui, o jos atstovas spaudai Zoltanas Kovacsas citavo užsienio reikalų ministrą Péterį Szijjártó, kuris "pareiškė, kad nepriklausomai nuo to, kokį migracijos paktą priims Europos Parlamentas, Vengrija išlaikys savo teisines ir fizines sienos užtvaras ir neleis atvykti nelegaliems imigrantams, prieštaraudama Briuselio vadovybės prokarinei ir proimigracinei pozicijai".

Dauguma įstatymų leidėjų, kurie priėmė paktą, jo turinį vertino vangiai, tačiau manė, kad tai yra kompromisas, kuriuo siekiama užbaigti status quo, egzistuojantį nelegalios imigracijos kamuojamoje Europoje. Kairieji argumentavo, kad paktas pernelyg toli žengia nukreiptas prieš nelegalius migrantus, o dešinieji manė, kad tai dar vienas suvereniteto užgrobimas, kuris mažai padės išspręsti krizę. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą