2020-03-25

Covid-19: kiniečiai išvardino savo klaidas


Lietuvoje nuo 16 d. 00 tęsiasi „karantinas“, tačiau ir toliau visą tą laiką į šalį vežami užsikrėtę žmonės. Oficialiai skelbiama, kad identifikuoti 255 Covid–19 užsikrėtę asmenys, mirčių 3. Visą šį laiką tęsėsi ir beprotiška SAM ministro Verygos melas dėl testų, antikaukinė propaganda. Tik kovo 25 dieną Verygos antikrizininkai pripažino, kad kaukės reikalingos, tačiau ir toliau jos jam „neveiksmingos“. Aš įtariu, kad Veryga yra ne tik idiotas, bet ir beraštis, nesugebantis perskaityti, kokios yra kaukių charakteristikos.

Priminsiu. Kaukės markiruojamos FFP1(P1), FFP2(P2) ir FFP3(P3). FFP reiškia „filtruojantis veido elementas“, o skaičius nurodo apsaugos lygį. Kaukė FFP1 apsaugo nuo 80% Covid-19 dalelių, FFP2 apsaugo nuo 95%, o FFP3 – 99-100 procentų šio viruso dalelių.

Dėl napsirūpinimo Covid-19 testais, mes nežinome realaus užsiktrėtusių žmonių skaičiaus. Galime tik spėti, kad jų yra 10 kartų daugiau. Tai rodo Italijos situacija ir mokslininkų skaičiavimai. Vakar Italijoje mirė 743 žmonės, o naujai užsikrėtė 3612 žmonių, viso užsikrėtusių 54030. Mokslininkų skaičiavimais, nuo šio viruso per du mėnesius Italijoje nukentėjo 1,164 milijonas gyventojų. Tai „London School of Hygiene & Tropical Medicine“ tyrimų duomenys.






Kiniečiai išvardino savo klaidas


Kinija įveikė Covid-19, situacija ten normalizuojasi. Rusijos agentūra RIA naujienos paprašė Kinijos medikų ir mokslininkų suformuluoti pagrindines rekomendacijas, įvardinti savo klaidas.

Svarbiausia epidemijos pradžioje – profilaktika, tai yra išaiškinimas ir izoliavimas visų, kas su jais kontaktavo, paaiškino akademikas Čžun Nanšan, KLR Valstybės sveikatos komiteto aukščiausios ekspertų komisijos pirmininkas. Koronavirusinės pneumonijos požymis yra tai, kad dar iki pirmų simptomų infekuotieji gali užkrėsti kitus. Tai sunku numatyti, todėl reikia tikrinti visus kontaktus.

„Aš nesutinku su požiūriu kai kurių šalių, kada tiriami tik susirgę, taip galima latentinius susirgimo atvejus. Visiems atvykstantiems iš užsienio reikia daryti nukleino rūgščių testus, pavyzdžius geriau imti iš nosies, o ne nosiaryklės,“ - pasakė akademikas Čžun Nanšan.

Koronavirusinė pneumonija išsiskiria aukštu virulentiškumu ir mirtingumu. Akademikas perspėja: nėra įrodymų, kad pasveikę įgyja imunitetą nuo viruso visam gyvenimui, todėl sekanti užduotis – sukūrimas ir pagaminimas efektyvių vakcinų, o tam reikalingas tarptautinis bendradarbiavimas.

„Kinijoje buvo pritaikytos nemedicininės visuomeninės priemonės, o būtent: izoliacija, medicininė stebėsena, kontaktų apribojimas ir individualios apsaugos priemonės. Tai leido suvaldyti infekcijos plitimą, perlaužti susirgimų augimą. Taip ir reikia veikti kitose šalyse. Be to kuo greičiau, tuo geriau“, - tvirtino vadovas reagavimo į koronaviruso epidemiją Lian Vannian.

Kinijoje gyvenamuosius kvartalus pervedė į griežtą uždarą režimą: tik vienas įėjimas į teritoriją tikrinant temperatūrą kiekvieno, rūšiavimas ir dezinfekavimas šiukšlių ir buitinių atliekų; apribojimas perkančiųjų skaičiaus supermarketuose; įtaigi informacija apie profilaktiką.

Ypatingą dėmesį reikia skirti transportui, pažymi Ubei U Chao, priešepideminės kontrolės ekspertų grupės vadovas. Tam, kad sumažinti keleivių srautus ir vagonų apkrovimą, Pekino metropolitenas įvedė net sistemą išankstinių paraiškų pravažiavimui metro – per priedą smartfone. Visos stotys greta ligoninių ir gyvenamųjų kompleksų buvo aprūpintos deguonies tiekimo sistemomis. Platformos, tuneliai ir ventiliacijos patalpos valomos ir dezinfekuojamos kelis kartus per parą.

„Visus 17 metų po ūmaus respiratorinio sindromo (SARS) epidemijos mes nagrinėjome šį susirgimą kaip vienetinį, sisteminis mokslinis-tyriamasis darbas šia tema nebuvo vykdomas, todėl mes buvome nepakankamai pasirengę“, - nurodė akademikas Čžun Nanšan. Šį kartą Kinijos mokslininkai operatyviai nustatė infekcijos sukėlėją Uhane. Šalyje iš karto sukūrė kovai su epidemija planus, tai didelis žingsnis lyginant su 2003 metais.

„Medikai turi maksimaliai apsaugoti save, o jau po to užsiimti gelbėjimu kitų žmonių“, - nurodė akademikas. Epidemijos pradžioje dėl nepakankamo informavimo dėl apsaugos priemonių ir trūkumo medicinos priemonių ir įrangos apsikrėtė iki trijų tūkstančių medicinos darbuotojų. Tai susprogdino jų entuziazmą ir darbingumą. Tačiau atsižvelgė į klaidas, ir greitai atsirado galimybė papildomai nukreipti 50 tūkstančių medikų į Uhaną.

Uhano universiteto dekanas Che Siuefen pažymi, kad Kinijoje buvo trys pagrindinės žmonių organizavimo formos.

Pirma - įmonių ir organizacijų darbuotojų lygyje. Ten kontroliavo judėjimą ir sveikatos būklę kiekvieno darbuotojo.

Antra – mikrorajonų lygyje. Organizuojami gyventojai ir jiems pasakojama apie individualios ir kolektyvinės apsaugos priemones.

Trečia – individualus organizuotumas. Kiekvieno gyvenamojo korpuso aktyvistai sekė bendrą discipliną. Įdomu, kad epidemijos sąlygomis tokie veiksmai nesupykdo kaimynų, o, atvirkščiai, stiprina savitarpio pagalbą.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą