2016-10-28

Vengrija ruošiasi teistis su Europos komisija dėl privalomų migrantų kvotų




Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį pranešė, kad jo valstybė teiks ieškinį Europos komisijai ir priešinsis privalomoms pabėgėlių kvotoms, jeigu Briuselis neišims šio klausimo svarstymo iš dienotvarkės, pranešė Reuter.

Kiek anksčiau Vengrijoje buvo surengtas referendumas dėl pabėgėlių paskirstymo ES valstybėse. Referendumas nebuvo pripažintas įvykusiu, nes balsuoti atėjo apie 40% šalies piliečių, tuo metu kai jo patvirtinimui buvo būtina ne mažiau 50% rinkėjų. 98% atėjusių atsakė neigiamai į klausimą „Ar jūs norite, kad ES turėtų teisę privalomo perkėlimo žmonių, neturinčių Vengrijos pilietybės, be Vengrijos parlamento sutikimo?“

Orbanas pareiškė penktadienį, kad šalies vyriausybė naudos referendumo rezultatus, pagal kuriuos dauguma dalyvių pasisakė prieš ES kvotas.

Orbano žodžiais, jeigu Europos komisija neatsisakys kvotų idėjos, „tai mes priešinsimės“. „Mes nevykdysime (ES nutarimą)... mes pateiksime ieškinį Komisijai“, — Reuter cituoja premjero pareiškimą.

„Bus rimti teismo debatai dėl to, ar gali būti užsienio gyventojai primesti ES valstybės narės p tautai rieš jos valią. Tai bus didelis mūšis, tam reikalinga (patobulinta) konstitucija“, — pažymėjo jis.

Vengrijos premjeras pareiškė, kad migrantų priėmimas susietas su nacionalinio suvereniteto klausimu, jis ketina įnešti pataisą į valstybės konstituciją sekantį mėnesį, kad uždrausti migrantų apgyvendinimą šalyje.

Pagal Europos komisijos planą, Vengrija turėtų priimti 2,3 tūkstančius migrantų per ateinančius dvejus metus.

Orbanas ir anksčiau pasisakė prieš Europos migracijos politiką. Spalio 21 dieną jis pareiškė, kad klausimo svarstymas dėl privalomų pabėgėlių kvotų Europos valstybėms atsidūrė aklavietėje. Premjeras pasiūlė išmesti šį klausimą iš dienotvarkės, nes prieš kvotų įvedimą pasisako Rytų Europos valstybės, bet Europos komisijos vadovas Žanas Klodas Junkeris atmetė šią iniciatyvą.

Europa pergyvena stambiausią nuo Antrojo pasaulinio karo migracijos krizę, iššauktą, pirmiausiai, eilės karinių konfliktų ir ekonominių problemų Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos valstybėse. Frontex duomenimis, 2015 metais Europos Sąjungą atvyko 1,8 milijonai migrantų. Didelė dalis iš jų prasiskverbia pro Turkiją ir Graikiją, o toliau vyksta į kitas ES valstybes. Kitas nuolatos augantis migrantų srautas atvyksta iš Afrikos per Libiją ir Viduržemio jūra, kur nelegalų transportu į Europą užsiima kontrabandininkai, visuomeninės organizacijos ir NATO laivynas.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą