2019-06-25

Iranas nepasidavė provokacijai ir nenumušė JAV žvalgybinio lėktuvo P-8 Poseidon su 38 žmonių įgula


JAV portale Zerohedge rašoma apie incidento tarp JAV ir Irano aplinkybes, kuomet buvo numuštas JAV nepilotuojamas lėktuvas, o greta jo buvęs jūrų žvalgybos lėktuvas P-8 Poseidon, su 38 žmonių įgula, neatakuotas Irano priešlėktuvinės gynybos. Taip buvo išvengta JAV karinės provokacijos.


JAV lėktuvas buvo numuštas Irano raketa “Third of Khordad”, kas nustebino JAV. Ši raketa sovietinė raketa 2013 metais Irano buvo modifikuota, kuomet Rusija atsisakė ją tobulinti.

JAV nepilotuojamas lėktuvas buvo numuštas toje vietoje, kur 1988 metų liepos mėnesį JAV raketinis kreiseris numušė Irano keleivinį lėktuvą su 290 keleivių.



Konflikto istorija

Iranas (išvertus į lietuvių kalbą – arijų šalis) – valstybė su 5 tūkstančių metų istorija.

Pirmą persų konfliktą su žydais aprašo Biblija. Žydė Ester (Esfir) tapo persų karaliaus Artakserkso I (465-424) mylima žmona ir sukurstė savo vyrą nužudyti 75000 persų „antisemitų“ su žmonomis ir vaikais. Purimas – persų tautos genocido diena, kurią švenčia žydai.

Naujųjų laikų konfliktas tarp žydų kontroliuojamų JAV ir Irano įvyko 1979 metais, kuomet iraniečių studentai užgrobė JAV atstovybę ir tyčiojosi iš Amerikos piliečių (Iranas tuomet buvo pavadintas Islamo Respublika Iranas).

JAV bandymas išvaduoti įkaitus tuomet gėdingai žlugo. Iraniečiai numušė į išvadavimo operaciją skridusius malūnsparnius.

Vėliau JAV ginklavo Sadamą Huseiną, 1980-1988 metais kariavusį su Iranu. Per šį karą žuvo milijonas žmonių.

Šių metų birželio 13 dieną buvo pažeisti du tanklaiviai, norvegų ir japonų — Front Altair и Kokuka Courageous. Norvegų paskendo.

Iš pradžių buvo kalbama, kad tanklaiviai atakuoti torpedomis. Vėliau, kad atakuoti raketomis iš dronų. Kas šaudė, kol kas neaišku. Izraelis kaltina Iraną, o Iranas Izraelį ir JAV.

Rusijos Federacijos Taryboje aidėjo pareiškimai, kad tai darbas JAV, kuri nori perimti Ormuzo sąsiaurio kontrolę, per kurį vyksta 20 procentų pasaulio naftos eksportas.


JAV demokratai kaltina Putiną, veikianti per Iraną.

Trampas nusiuntė į Persų įlanką lėktuvnešio grupę, tačiau, ekspertų nuomone, to nepakanka puolimui prieš Iraną.

Irano prezidentas Chasanas Rauchani Vakarams davė 60 dienų, kad panaikinti Iranui sankcijas ir pasakė: „Birželio 27 mes viršysime prisodrinto urano 300 kilogramų limitą ir padidinsime sodrinimo greitį“.


Iraniečiai numušė bepilotį lėktuvą, bet nelietė šnipinėjančio lėktuvo, skridusio greta.

Lėktuvas skrido virš Irano teritorinių vandenų ir buvo jo priešlėktuvinės gynybos sistemos pasiekiamas. Irano vadovybė parodė jų numušto JAV bepiločio lėktuvo nuolaužas.

Pentagonas į Persų įlankos regioną permetė 1000 kariškių. Jų uždavinys jūros ir oro erdvės monitoringas, valdyti kelis nepilotuojamus lėktuvus ir rengti operatyvines grupes, kad sunaikinti bet kokį taikinį. Visa tai neva skirta ginti tanklaivius Omano ir Persų įlankose.

Iranas aiškiai leido suprasti, kad nafta nebus eksportuojama iš šio regiono, jei to negalės daryti Iranas.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą