2019-11-26

Zerohedge: Artėja laikas, kai turtingiausiems ims kapoti galvas


JAV portale Zerohedge paskelbtas straipsnis „Tai oficialu: JAV dabar yra bananinė respublika“ (It's Official: The United States Is Now A Banana Republic).

Šiuo metu JAV viešpatauja beprecedentė turtinė nelygybė, vidurinioji klasė negailestingai naikinama, o 0,1% turtingiausiųjų sukaupė tiek turto, kaip prieš Didžiąją depresiją ir Didžiąją Prancūzijos revoliuciją. Tai priminimas kleptokratijai, kad toks tautų apiplėšinėjimas gali pasibaigti jų galvų kapojimu.



Dar niekas anksčiau nėra matės diagramų, atspindinčių tokius milžiniškus turtinius skirtumus. Jos rodo, kad 1% JAV turtingiausių praturtėjo viduriniosios ir neturtingųjų klas sąskaita. Dešimt procentų turtingiausių dabar valdo 70% viso JAV turto.





Ekspertų nuomone, bananų respublika JAV padarė Federalinė rezervo sistema. Ji buvo įkurta 1913 metų gruodžio 23 dieną. Tą dieną buvo priimtas FRS įstatymas, numatantis įkurti institutą, kuris turėjo valstybės mastu vykdyti pinigų emisiją ir palaikyti dolerio stabilumą. Tai buvo uždara akcinė bendrovė. Jos steigėjai buvo aštuoni žydų bankininkų klanai: Rotšildai, Morganai, Rokfeleriai, Vartburgai, Lemanai, Kunai, Lebai, Šifai. Federalinis rezervas turėjo vykdyti JAV centrinio banko funkcijas.



JAV prezidentas (1801-1809 metais) Tomas Džefersonas pasakė : „Jei amerikiečių tauta kada nors leis bankams kontroliuoti savo valiutos emisiją, tai iš pradžių infliacijos pagalba, o po to – defliacijos, bankai ir korporacijos, kurie atsiras aplink juos, atims iš žmonių visą turtą, o jų vaikai liks beglobiais kontinente, kurį užvaldė jų tėvai. Iš bankų turi būti atimta pinigų emisijos teisė ir grąžinta kongresui ir tautai, kuriems jie priklauso. Aš nuoširdžiai manau, kad bankų institutai pavojingesni laisvei, negu reguliarios armijos“.



Džefersono valdymo metu jau veikė Europos bankininkų įkurtas JAV Centrinis bankas. Džefersonas ir jo bendraminčiai sugebėjo atšaukti pirmojo Centrinio banko licenziją 1811 metais. Tik 1913 metais bankininkams pasisekė prastumti FRS įstatymą. Jį pasirašė prezidentas Vudro Vilsonas gruodžio 23 dieną.

Praėjus daugeliui metų, V.Vilsonas rašė: „Aš nelaimingiausias žmogus. Nesuprasdamas, ką darau, aš sugrioviau savo šalį. Pati galingiausia industrinė valstybė yra prislėgta skolų. Visos skolos suplaukia į vieną bendrą. Nacionalinis augimas ir viskas, ką mes darome, yra kelių žmonių rankose. Mes pasirodėme esą didžiausiais bevaliais, pačia valdomiausia ir kontroliuojama vyriausybe civilizuotame pasaulyje. Mes daugiau ne vyriausybė tautos valios, ne vyriausybė, renkama daugumos, bet vyriausybė valdoma saujelės žmonių“.

JAV prezidentų prognozės išsipildė. FRS atėmė iš amerikiečių tautos teisę spausdinti pinigus, o ilgainiui atėmė iš jų ir turėtą turtą, padarė juos bankų vergais.

Skelbiamos idėjos, kad FRS gali sureguliuoti šią turtinę disproporciją. Tačiau aišku viena: FRS gali perskirstyti turtą, bet tik į turtingiausių kišenę, ne atvirkščiai.




Prabėgus dešimčiai metų nuo didžiausio istorijoje eksperimento, kuomet centriniams bankams tarpininkaujant buvo perskirstytos piniginės lėšos, JAV atsidūrė, kaip rašo Deutsche Bank, prieš 20 didžiausių rizikos faktorių, pasitinkant 2020 metus. Tai yra nieko kito, kaip besitęsiantis augimas turtinės nelygybės, pajamų nelygybės ir nelygybės medicinos paslaugų pasiekiamumo.

Zerohedge nuomone, Deutsche Bank domisi šia situacija JAV, nes istorijoje buvo du atvejai, kai turtas buvo taip pat netolygiai paskirstytas – paskutinį kartą tai buvo Didžiosios depresijos laikais. Prieš tai buvo dar vienas atvejis – prieš Didžiąją Prancūzijos revoliuciją, kai 1% turtingiausiųjų buvo nukapotos galvos?


Artėjant 2020 metų JAV prezidento rinkimams, aktualiausias klausimas yra šis: kas iš pretendentų pasiūlys priemones, kaip apmokestinti turtinguosius ir sumažinti turtinę nelygybę.



Straipsnio autoriai apgailestauja, kad bandymai sumažinti socialinę atskirtį gali būti pavėluoti, nes JAV jau tapo bananine respublika, kurią valdanti kleptokratija metai iš metų tampa vis turtingesnė.

JAV yra vienos iš didžiausių vidutinių pajamų pasaulyje. Tik trys šalys pasaulyje gali pasigirti didesnėmis pajamomis, tačiau didžiausia JAV problema tai, kad tik 50% namų ūkių turi vidutines pajamas. JAV yra toje pačioje kategorijoje, kaip Turkija, Kinija ir Rusija. OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) duomenimis, daugiau pusės šalių vidurinioji klasė yra dinamiškesnė, negu JAV.

Dėl šios situacijos nekalta nei Rusija, nei Kinija, nei koks kitas vidaus ir užsienio priešas... yra vienintelis priešas: JAV vederalinė rezervo sistema, teigia Zerohedge.



Lietuvos kleptokratai nebijo tautos rustybės ir toliau apvaginėja bendrapiliečius. Turime vagį premjerą, vagį susisiekimo ministrą, galimai vagį prezidentą, bet visi sėdi savo postuose, nes: esame bananinė respublika.

Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą