2024-03-07

Ar ilgai doleris bus pasauline valiuta? prof.V.Katasonovas


1944 m. tarptautinėje Bretton Vudso konferencijoje JAV doleris oficialiai gavo pasaulinės valiutos statusą. Jau 80 metų jis išlaikė šį statusą. Jau daugelį metų diskutuojama, kiek ilgai JAV doleris išliks pasauline valiuta. Apskaičiavimų spektras yra labai platus. Vieni sako, kad JAV doleris (žinoma, ne kaip nacionalinė, o kaip pasaulinė valiuta) mirs ne šiandien - rytoj. Kiti sako, kad jis turi "saugumo atsargą" dar dvidešimčiai ar trisdešimčiai metų. Dar kiti mano, kad to neįmanoma prognozuoti. Jie sako, kad viską lemia atsitiktinumas. Galiausiai kai kurie mano, kad JAV doleriui apskritai negresia jokia grėsmė. Jie sako, kad jis turi "laikinų sunkumų", kurių jau buvo anksčiau ir kurie buvo ir bus sėkmingai įveikti. 

Žmonijos istorijoje buvo daug valiutų, turėjusių pasaulinės valiutos statusą, naudotų kaip universali mokėjimo priemonė tarptautinėje prekyboje ir kaip tezauro (kaupimo) priemonė. Istorikai netgi yra apskaičiavę tokių pasaulinių valiutų "gyvavimo trukmę" (t. y. kiek laiko valiutos išlaiko pasaulinių valiutų statusą).

Štai viena publikacija šia Pasaulio rezervinės valiutos tema: kas nutiko ankstesniais pereinamaisiais laikotarpiais? (World Reserve Currencies: What Happened During Previous Periods of Transition?) Jame glaustai apžvelgiamos pasaulio valiutos nuo XV a. vidurio iki XX a., pateikiami kiekvienos valiutos gyvavimo ciklo vertinimai. Pateikiu šiuos duomenis:

Portugalijos rialas (1450-1530 m.) - apie 80 metų 

Ispanijos escudo (1530-1640 m.) - apie 80 metų

Olandijos guldenas (1640-1720 m.) - apie 80 metų.

Prancūzijos louidor (1720-1815 m.) - apie 95 metus

Didžiosios Britanijos svaras sterlingų (1815-1920 m.) - apie 105 metus. 


JAV doleris - nuo 1920 m. Pasaulinės valiutos statusas išlaikytas iki šių dienų. JAV doleris šį statusą išlaiko jau 104-uosius metus.

Žinoma, šie vertinimai yra apytiksliai. Ne visada įmanoma tiksliai užfiksuoti momentą, kai nacionalinis piniginis vienetas tampa pasauline valiuta. Lygiai taip pat kartais neįmanoma tiksliai nustatyti momento, kai valiuta praranda pasaulinės valiutos statusą. 

Be to, buvo metų, kai dėl pasaulio valiutos titulo pasaulinėje arenoje varžėsi dvi valiutos. Viena iš jų buvo "kylanti" valiuta, o kita - "smunkanti" valiuta. Pavyzdžiui, tarp Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų Didžiosios Britanijos svaras sterlingų vis dar buvo pasaulinė valiuta, o JAV doleris jau buvo įgijęs pasaulinės valiutos statusą. Tarpukario laikotarpiu egzistavo savotiška Didžiosios Britanijos ir JAV valiutų "dvivaldystė". 

Nepaisant to, pirmiau pateiktas paveikslas yra labai iliustratyvus ir verčiantis susimąstyti. Iš pateiktų duomenų matyti, kad vidutinis piniginio vieneto, kaip pasaulinės valiutos, gyvavimo laikas yra beveik vienas šimtmetis. Amerikos doleris, skaičiuojant nuo 1920 m., šį statusą turėjo 104 metus. Socialiniuose tinkluose ir apskritai internete yra daug medžiagos ir komentarų, kurių autoriai yra susipažinę su mano skaičiavimais. Kai kurie iš jų linkę manyti, kad JAV doleris, kaip pasaulinė valiuta, yra arti mirties. Tai liudija ir daugybė kitų ženklų, kurie tai liudija.

Kai kurie ekspertai, susipažinę su ankstesnių pasaulio valiutų gyvavimo ciklais ir besilaikantys vadinamojo istorinio požiūrio, mano, kad JAV dolerio, kaip pasaulinės valiutos, amžius yra pervertinamas. Jie teigia, kad reikėtų skaičiuoti ne nuo 1920 m., o nuo 1944 m., kai JAV doleris gavo oficialų pasaulinės valiutos statusą. Taigi, jam vis dar "tik" 80 metų. "Senukas" gali gyventi dar keliasdešimt metų. 

Tačiau dauguma ekspertų, prognozuojančių JAV dolerio ateitį, vadovaujasi ne "istoriniu požiūriu", o ekonomine statistika ir jos nulemtomis tendencijomis. Šio "ekonominio požiūrio" šalininkai drąsiau kalba apie JAV dolerio merdėjimo procesą. 

Štai, pavyzdžiui, toks rodiklis, kaip Tarptautinio valiutos fondo skaičiuojama JAV dolerio dalis bendrose pasaulio šalių užsienio valiutos atsargose. Šis rodiklis aukščiausią lygį pasiekė XX a. septintojo dešimtmečio pirmoje pusėje. Taigi 1970 m. ji sudarė 84,55 %, 1975 m. - 84,61 %. O po to JAV doleris ėmė gana greitai prarasti savo pozicijas. Ir jau 1990 m. jo dalis pasaulio valiutos atsargose sumažėjo iki rekordiškai žemo lygio - 47,14 proc. Devintajame dešimtmetyje pirmą kartą pradėta kalbėti apie "dolerio mirtį" (nors pagal visus standartus ši valiuta dar buvo jauna ar bent jau ne sena).

Tačiau Amerikos pergalė Šaltajame kare ir prasidėjusi ekonominė bei finansinė globalizacija įkvėpė JAV doleriui gyvybės. Prasidėjo dolerio pozicijų stiprėjimo ciklas. Stiprėjimas tęsėsi iki 2001 m., kai dolerio dalis pasaulio atsargose pasiekė 71,51 proc. Vėliau prasidėjo naujas nuosmukis, dėl kurio 2013 m. dolerio dalis sumažėjo iki 61,24 proc. 

Nuo 2014 m. iki 2016 m. šiek tiek sustiprėjo, o tada prasidėjo naujas dolerio pozicijos silpnėjimo ciklas 2016-2022 m. laikotarpiu: nuo 65,36 % iki 58,36 %. Per septynerius metus JAV dolerio dalis tarptautinėse atsargose sumažėjo net 7 procentiniais punktais. Per šiuos metus ypač suaktyvėjo pokalbiai "dolerio saulėlydžio" tema. 

Šiuose pokalbiuose buvo kalbama ne tik apie dolerio "mirties" prognozes. Buvo šalininkai požiūrio, kad JAV doleriui vėl pavyks įveikti savo silpnėjimą. Pasak jų, būta ir blogesnių laikų. Pavyzdžiui, 1990 m., kai rodiklis nukrito iki 47 proc. Jie sako, kad 2016-2022 m. - tai tik dar vienas nuosmukio ciklas, po kurio seka augimo ciklas.

Štai TVF 2023 m. duomenys. Naujausi duomenys pateikti minėtų metų trečiojo ketvirčio pabaigoje. JAV dolerio dalis tarptautinėse atsargose sudaro 59,17 %. Naudodamasis proga, pacituosiu kitų rezervinių valiutų tos pačios dienos duomenis (%): euro - 19,58; Japonijos jenos - 5,45; Didžiosios Britanijos svaro sterlingų - 4,85; Kanados dolerio - 2,50; Kinijos juanio - 2,37; Australijos dolerio - 2,02; Šveicarijos franko - 0,18; kitų valiutų - 3,89. 

Taigi, JAV dolerio dalies pasaulio valiutos atsargose padidėjimas, palyginti su 2022 m., yra akivaizdus. O atotrūkis tarp dolerio ir kitų valiutų yra milžiniškas, niekas prie jo nepriartėjo. Tai suteikė pagrindo tiems, kurie puoselėja JAV valiutos likimą, teigti, kad prasidėjo naujas JAV dolerio stiprėjimo ciklas. Tai reiškia, kad JAV doleris turi dar bent keletą garantuotų gyvavimo metų. 

Štai, pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje publikuotas straipsnis "Kodėl doleris toks stiprus" (Why's the Dollar So Darn Strong). Jo autorius - Džeimsas J. Rikardsas (James J. Rickards), žurnalų "Strategic Intelligence", "Project Prophesy", "Crash Speculator" ir "Gold Speculator" redaktorius. Jis yra amerikiečių teisininkas, ekonomistas ir investicinis bankininkas, turintis 40 metų patirtį Volstrito kapitalo rinkose.

Jis bando paaiškinti dolerio stiprėjimo paradoksą neigiamų procesų, vykstančių Amerikos ekonomikoje, fone. Rickardsas primena svarbiausius "negatyvius" veiksnius. JAV valstybės skolos ir BVP santykis yra rekordiškai aukštas ir artėja prie 130 % (30 % yra laikomas priimtinu lygiu, o daugiau kaip 90 % yra kliūtis bet kokiam ekonomikos augimui). JAV metai iš metų turi daugiamilijardinį biudžeto deficitą, kuris matuojamas trilijonais. Atrodo, kad Kongresas ir Baltieji rūmai yra šiuolaikinės pinigų teorijos, kuri teigia, kad JAV gali turėti neribotą deficitą ir kaupti neribotą skolą, nedarydama žalos ekonomikai, nes skoloms ir išlaidoms finansuoti gali spausdinti pinigus neribotais kiekiais, malonėje. Rickardsas cituoja naujausius Bloomberg duomenis: prognozuojami metiniai palūkanų mokėjimai už JAV vyriausybės skolą spalio pabaigoje viršijo 1 trilijoną JAV dolerių. Skolos aptarnavimo išlaidos per pastaruosius 19 mėnesių padvigubėjo, nes didėjo pagrindinės JAV Federalinės rezervų sistemos palūkanų normos.

"Kaip JAV valiuta gali būti tokia stipri esant tokiai niūriai situacijai?" - klausia straipsnio autorius. Jo nuomone, į šį klausimą yra du atsakymai. 

Pirmasis atsakymas yra toks: "... doleris turi savų problemų, tačiau kitų valiutų padėtis yra dar blogesnė..." Nepasakosiu, kaip Rickardsas vertina tokias valiutas kaip euras, Didžiosios Britanijos svaras sterlingų, Japonijos jena ir Kinijos juanis. Pažymėsiu tik tai, kad, jo nuomone, jos turi dar didesnių problemų nei JAV doleris. "Taigi, taip, doleris turi problemų, tačiau vargu ar kaip investuotojas teiksite pirmenybę svarui sterlingų, eurui, jenai ar juaniui", - daro išvadą autorius. 

Antrajame atsakyme yra raktinis žodis, pavyzdžiui, "eurodoleris". Rickardsas pateikia tokį apibrėžimą: "Eurodoleriai - tai doleriais išreikšti indėliai, laikomi didžiųjų bankų užjūrio padaliniuose, todėl nepriklausantys FED jurisdikcijai ir JAV bankininkystės taisyklėms". Autorius pabrėžia, kad FED turi labai mažai įtakos pasaulinei dolerių rinkai ir dolerio keitimo vertei. Kad grynai "amerikietiškojo" dolerio būklė labai priklauso nuo eurodolerio būklės, o pastarojo būklė priklauso ne tiek nuo Amerikos ekonomikos būklės, kiek nuo tų šalių, kuriose gimsta eurodoleris, ekonomikos. Tai ne tik Europos, bet ir Kanados, Australijos, Japonijos ir kitų šalių ekonomikos. Žodžiu, neteisinga JAV dolerio pozicijų vertinimą sieti tik su Amerikos ekonomikos būkle. Tačiau bet kuriuo atveju euro dolerio rinkos vis tiek yra susijusios su JAV. Tokioms rinkoms labai reikalingi JAV iždo vertybiniai popieriai kaip įvairių operacijų užtikrinimo priemonė.


Rickardsas teigia, kad euro dolerių rinkos (ypač Vakarų Europoje) smunka. Šiose rinkose veikiantys bankai "reikalauja geresnio užstato. Jie nepriima įmonių skolos, hipotekos ar net vidutinės trukmės JAV iždo vertybinių popierių. Vienintelis priimtinas užstatas yra trumpalaikiai JAV iždo vekseliai, kuo trumpesni, tuo geriau. Tai reiškia 1, 3 ir 6 mėnesių obligacijas. Žinoma, jos išreikštos doleriais. Kad užtikrinti vekselius kaip užstatą, bankai turi pirkti dolerius, kad įsigytų vekselius. Dėl to atsirado didžiulė dolerių paklausa. Ir tai iš dalies paaiškina dolerio stiprumą". 

Rickardsas daro išvadą: "Pagrindinė dolerių trūkumo problema artimiausiu metu neišnyks ir toliau palaikys dolerį". Jis pripažįsta, kad jo pateikta dolerio stiprumo versija priklauso "techninių problemų" kategorijai, kurios paprastam žmogui ne visada aiškios.

Galiu paaiškinti šią versiją populiariau. Iš tiesų milžiniškoms euro dolerių rinkoms palaikyti reikia arklio dozių "vaistų" trumpalaikių iždo vertybinių popierių pavidalu (ir atitinkamai dolerių emisijos didinimo). Tačiau mes puikiai žinome, kuo baigiasi "vaistų" manija. Todėl amerikiečių eksperto išdėstyta laikino dolerio pozicijų tarptautinėse atsargose stiprinimo versija galiausiai veda prie išvados, kad ji negali ilgai tęstis. Beje, straipsnio pabaigoje Rickardsas savo skaitytojus veda prie tokios išvados, siūlydamas jiems JAV dolerio santaupas pakeisti auksu: "Šiandienines kainas (aukso - V. K.) investuotojai turėtų laikyti dovana ir galbūt paskutine galimybe įsigyti aukso tokiomis kainomis, kol neprasidėjo tikrosios lenktynės dėl saugaus prieglobsčio. Auksas už mažesnę nei 2 000 JAV dolerių kainą yra neįtikėtinai pigus. Raginu pasinaudoti šia galimybe".

P.S. Pabaigoje norėčiau grįžti prie "istorinės versijos", paaiškinančios pasaulio valiutų gyvavimo ciklus. Daugelis šios versijos šalininkų atkreipia dėmesį į tai, kad perėjimas iš vienos pasaulinės valiutos eros į kitos erą visada vyko per karus. Karai prasideda tarp pagrindinių pretendentų į pasaulinės valiutos emitento vaidmenį ir tęsiasi tol, kol ankstesnis emitentas šiame kare pralaimi (arba bent jau vyksta jo ekonominis ir karinis išsekimas). Ženklai, kad pagrindinių rezervinių valiutų emitentai ruošiasi tokiam karui, dabar akivaizdūs.

https://www.fondsk.ru/news/2024/03/07/skolko-eschyo-dollaru-ssha-byt-mirovoy-valyutoy.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą