2024-03-15

Lenkai ilgisi Lenino?

 


Lenkų dienraštis "Polonia Christiana 24" šiandien rašo:

Lenkijos miestų gatvėse tai vienur, tai kitur pasirodo plakatai su bolševikų lyderio Vladimiro Iljičiaus Lenino atvaizdu, kuris dabar jau šiek tiek primirštas pasaulinių kairiųjų atgarsių objektas. Plakatus pasirašo mįslingas susivienijimas, pavadintas Raudonuoju frontu. Jo interneto svetainėje gausu rimtų eilių, parašytų klasių kovos dvasia, "principingu" partijos biurokrato žargonu, jaunesniajai visuomenės daliai pažįstamu daugiausia iš filmų apie Bareją.

Straipsnio autorius Andžejus Solas rašo, kad Lenkijoje "galima pastebėti elementarų leninizmo kultą, daugiausia internete, o kartais ir gatvėje, dažniausiai "maištaujančio" jaunuolio (nepatyrusio gyvenimo "didžiojoje sistemoje" skonio), dėvinčio marškinėlius su Lenino, Che Guevaros ar kito chuligano atvaizdu, pavidalu". 

Dar visai nesenai lenkai tyčiojosi iš V.Lenino. 2014 metų birželio mėn. Krokuvoje buvo pastatytas štai toks laikinas paminklas tarptautinio proletariato vadui. 


Miesto gyventojai ir turistai noriai fotografavo šį neįprastą paminklą, pavadintą "Ateities fontanu". Neįprastas fontanas gyventojams ir turistams sukėlė įvairių emocijų. Vieni Lenino pasirodymą priėmė su humoru, kiti protestavo prieš pasityčiojimą iš Spalio revoliucijos lyderio. Po kelių dienų meno kūrinys buvo perkeltas į Laznia Nova teatro kiemą, nes dar 2009 metais Lenkijos Seimas buvo uždraudęs nacistinių ir komunistinių simbolių viešą demonstravimą.

Lietuvoje, manau, viešas Lenino simbolikos demostravimas neįmanomas.

Dauguma dabartinių Lietuvos vadovų vienaip ar kitaip yra susiję su Leninine Komunistų partija, sovietiniu KGB, todėl nelinkę prisiminti savo komunistinės praeities ir niekada neafišuos to, kas gali ją visuomenei priminti.


"Leninas Razlive" dail. Arkadijus Rylovas (1934)

"Leninas Lenkijoje" - sovietinių laikų anekdotas

Vyko jaunųjų dailininkų paroda-konkursas tema "Leninas Lenkijoje". Komisijos nariai prieina prie paveikslo, kur pavaizduota palapinė ir keturios kyšančios kojos.

- Kieno šitos kojos, - klausia dailininko komisijos pirmininkas?

- Felikso Dzeržinskio (saugumo vadas) ir Nadeždos Krupskajos (Lenino sugyventinė).

- O kur Leninas?- klausia pirmininkas.

- "Leninas Lenkijoje", - atsakė jam autorius.


https://pch24.pl/lenin-wiecznie-zywy/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą