2024-03-16

Argentinos prezidento Milėjaus patarimai lietuviškiems mokesčių didintojams

Premjerė Ingrida Šimonytė ir Lietuvos banko valdytojas Gediminas Šimkus šią savaitę sprendė klausimą, kaip dar labiau apiplėšti Lietuvos piliečius ir gausiau finansuoti svetimą karą Ukrainoje, kuriam ir taip Lietuvą skiria daugiausia lėšų skaičiuojant vienam gyventojui.

G.Šimkus siūlė skolintis bei didinti mokesčius, taip pat atsisakyti dalies lengvatų arba jas sumažinti. Pasak LB vadovo, tokiu būdu būtų galima papildomai surinkti apie 300 mln. eurų, o tai sudaro 0,4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Jis teigė, kad centrinis bankas pirmiausia siūlo peržiūrėti galiojančią 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui, 5 proc. pelno mokesčio tarifą mažoms įmonėms.

Taip pat siūloma peržiūrėti akcizo lengvatas, tarp jų – žemės ūkyje naudojamam dyzelinui, gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą gyvybės draudimui bei kaupiantiems trečios pakopos pensijų fonduose, nulinį artimųjų dovanų apmokestinimą.


I. Šimonytė tvirtino, kad iki 2030-ųjų kasmetinį Lietuvos krašto apsaugos finansavimą reikėtų padidinti 0,7 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP). Krašto apsaugos finansavimas šiemet sudarys 2,75 proc. nuo BVP. Jos akiratyje visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, kurio idėjai anksčiau nebuvo pritarta, nes skolininkais ir ubagais tai paverstų daugumą Lietuvos piliečių. Konservatorių akiratyje ir PVM didinimas maistui ir būtiniausioms prekėms.

Visi šie valdžios Delfų orakulo pitijų planai labai primena Džani Radari "Čipolino nuotykius", kur senjoras pomidoras apmokestina lietų, lietų su griaustiniu ir kruša.

https://www.youtube.com/watch?v=vpxwUtGZwhM

Mano siūlymai.

1. Nutraukti svetimo karo finansavimą.

2. Kad padengti biudžeto deficitą ir mažinti valstybės skolą, sutvarkyti naikinamą valstybės infrastruktūrą, švietimą, mediciną, mokslą, didinti gimstamumą, remti motinystę, didinti pensijas, aš siūlau:

a. Dvigubai sumažinti neproporcingai padidintus seimo narių atlyginimus, panaikinti jų padėjėjų etatus, seimo narių skaičių sumažinti iki 71, panaikinant rinkimus pagal partinius sąrašus. Sutvarkyti valstybės lėšų grobstymą seime.

b. Likviduoti Centrinį  Banką ir Konstitucinį Teismą. 

c. Dvigubai sumažinti ministerijų skaičių.

d. Likviduoti ministerijas aplipusias agentūras, uždrausti ministerijoms pirkti paslaugas, jei ministerijose dirba atitinkamo išsilavinimo darbuotojai ir t.t.



Lietuvai naudinga Argentinos prezidento patirtis

Pernai lapkričio mėn. į Argentinos prezidento postą įžengė ekonomistas Chavjeras Milėjus. Jis žadėjo likviduoti Argentinos Centrinį Banką, optimizuoti valdymo struktūras. Per tris valdymo mėnesius jis gerokai sumažino skaičių biudžeto veltėdžių ir uždarė kelias ministerijas. 

Mėnesio infliacijos lygis Argentinoje:

Gruodžio mėn.: 25,5 %.

2024 m. sausio mėn.: 20,6 %.

2024 m. vasario mėn: 13,2%

Argentinoje taip pat ką tik užfiksuotas pirmasis per 12 metų biudžeto perteklius (589 mln. USD). 

Argentinos prezidentas pakartojo savo savo ketinimą uždaryti šalies centrinį banką, ką jis buvo pažadėjęs per savo rinkimų kampaniją. 

"Dėl paskleistų klaidingų gandų norime paaiškinti, kad Argentinos Respublikos centrinio banko uždarymo klausimas nėra nesvarstomas", - pareiškė Argentinos nacionalinės administracijos biuras.

Naujai išrinktas Argentinos prezidentas Javieras Milay panaikino šalies Kultūros ministeriją. Savo dekretu jis sujungė keletą departamentų į vieną Žmogiškojo kapitalo ministeriją. Taip Kultūros, Švietimo, Sveikatos apsaugos, Darbo ir Socialinės plėtros ministerijos susijungė į vieną vyriausybinę įstaigą - Sveikatos ir žmogiškojo kapitalo ministeriją.

Ministerijų skaičiaus mažinimas buvo vienas iš naujojo prezidento Chaviero Milajaus rinkimų programos punktų. Iškart po priesaikos jis pasirašė dekretą, kuriuo sumažino ministerijų skaičių nuo devyniolikos iki devynių.

- Į pragarą su Sporto ir turizmo ministerija! Kultūros ministerijai - po velnių! Ekonomikos plėtros ministerija - į pragarą! Moterų reikalų ministerijai - į pragarą! Mokslo ir technologijų ministerija - po velnių! Darbo ir socialinės apsaugos ministerija - po velnių! Švietimo ministerija - į pragarą! Transporto ministerija - į pragarą! Sveikatos apsaugos ministerija - į pragarą! - pasakė Javieras Milay.

Argentinos prezidento planas veikia! Norime panaikinti biudžeto deficitą - naikinkime valstybę parazituojančių valdininkų armiją!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą