2024-09-26

Grėsmingas perspėjimas svajokliams apie pergalę prieš Rusiją


Vakar Rusijos Prezidentas surengė Rusijos Federacijos Saugumo Tarybos posėdį branduolinio atgrasymo klausimais.

2024 m. rugsėjo 25 d.19:50Maskva, Kremlius

Vladimiras Putinas: Laba diena, brangūs kolegos!

Šiandien rengiame suplanuotą renginį, posėdis vadinasi Nuolatinis susitikimas branduolinio atgrasymo klausimais, jis vyksta du kartus per metus. Ir šiandien mūsų darbotvarkėje yra klausimas, susijęs su Valstybės politikos pagrindų branduolinio atgrasymo srityje atnaujinimu.

Kartu su karine doktrina tai yra dokumentas, kuriame oficialiai apibrėžiama ir detalizuojama Rusijos branduolinė strategija. Pirmiausia jame išdėstytas pagrindinis branduolinio ginklo panaudojimo principas, t. y. kad branduolinių pajėgų panaudojimas yra kraštutinė priemonė šalies suverenitetui apsaugoti.

Pabrėžiu, kad visada labai atsakingai žiūrėjome į tokius klausimus. Gerai suvokdami didžiulę šių ginklų galią, stengėmės stiprinti tarptautinį teisinį pasaulio stabilumo pagrindą ir užkirsti kelią branduolinių ginklų ir jų sudedamųjų dalių plitimui.

Šiandien branduolinė triada tebėra svarbiausia mūsų valstybės ir piliečių saugumo garantija ir strateginio pariteto bei galios pusiausvyros pasaulyje palaikymo priemonė.

Kartu matome, kad dabartinė karinė ir politinė situacija dinamiškai keičiasi, ir į tai turime atsižvelgti. Tai apima naujų karinių grėsmių ir rizikos šaltinių Rusijai ir mūsų sąjungininkams atsiradimą.

Svarbu prognozuoti situacijos raidą ir atitinkamai pritaikyti strateginio planavimo dokumento nuostatas prie dabartinių realijų.

Per pastaruosius metus Gynybos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Saugumo Tarybos aparato ir kitų tarnybų specialistai atliko išsamią, visapusišką analizę ir įvertino būtinybę koreguoti mūsų požiūrį į galimą branduolinių pajėgų panaudojimą. Remiantis šio darbo rezultatais, buvo pasiūlyta keletas patikslinimų, susijusių su branduolinio ginklo panaudojimo sąlygų apibrėžimu.

Taigi Principų projekte išplečiama valstybių ir karinių sąjungų, kurių atžvilgiu taikomas branduolinis atgrasymas, kategorija ir papildomas karinių grėsmių, kurioms neutralizuoti taikomos branduolinio atgrasymo priemonės, sąrašas.

Taip pat norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į dar vieną dalyką. Atnaujintoje dokumento versijoje siūloma, kad bet kurios valstybės, neturinčios branduolinio ginklo, bet dalyvaujančios arba remiamos valstybės, turinčios branduolinį ginklą, agresija prieš Rusiją turėtų būti laikoma bendru puolimu prieš Rusijos Federaciją.

Taip pat aiškiai išdėstytos Rusijos perėjimo prie branduolinio ginklo naudojimo sąlygos. Tokią galimybę svarstysime, jei gausime patikimos informacijos apie masinį kosminio puolimo priemonių paleidimą ir jų kirtimą per mūsų valstybės sieną. Turiu omenyje strateginius ir taktinius orlaivius, sparnuotąsias raketas, bepiločius orlaivius, hipergarsinius ir kitus orlaivius.

Mes pasiliekame teisę panaudoti branduolinį ginklą agresijos prieš Rusiją ir Baltarusiją, kaip Sąjunginės valstybės narę, atveju. Visi šie klausimai buvo suderinti su Baltarusijos puse ir Baltarusijos prezidentu. Taip pat ir tuo atveju, jei priešas, naudodamas įprastinę ginkluotę, kelia kritinę grėsmę mūsų suverenitetui.

Baigdamas noriu pažymėti, kad visi išaiškinimai yra nuodugniai apgalvoti ir atitinka šiuolaikines karines grėsmes ir riziką Rusijos Federacijos atžvilgiu.

Imkimės darbo. Dabar suteikiu žodį gynybos ministrui Andrejui Removičiui Belousovui.

<...>

http://kremlin.ru/events/president/news/75182/videos


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą