2018-01-23

Amerikos žydai iš Lenkijos reikalauja dešimčių milijardų dolerių kompensacijų už žydų prarastą turtą. Greitai kompensacijų bus pareikalauta ir iš Lietuvos


2017 metų gruodžio 8 dieną Lietuvos Ryto televizija parodė reportažą apie žydų norą susigrąžinti visą turėtą turtą. Premjeras Saulius Skvernelis ir Vyriausybės kancleris aiškino, kad procesas vyksta, tuo tarpu Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininkė Faina Kukliansky reiškė norą, kad turtas būtų grąžinamas ne tik Lietuvos pilietybę turintiems asmenims. Tačiau visa tai, panašu, tik „gėlytės.“ Apetitai visai kito masto.



Lenkijos spaudoje rašoma, kad JAV senatas priėmė įstatymo projektą dėl išmokėjimo žydų organizacijoms kompensacijų už holokausto aukų turtą, kurie nepaliko paveldėtojų. Tai Lenkijai gali kainuoti dešimtis milijardų, - perspėja portalo wSieci žurnalistė Aleksandra Rybinska.

Jos žodžiais, Lenkijos spaudimas dėl restitucijos žydų turto ir išmokėjimo kompensacijų įgavo naują lygį. Rengiamas įstatymas, kurį stumia žydų organizacijos per JAV kongreso įstatymų leidybos mašiną. Žaidimas vyksta dėl milžiniškų sumų.

Amerikos Senatas vienbalsiai priėmė įstatymo projektą Nr.447, pavadintą „Justice for Uncompensated Survivors Today“. Jį pateikė konservatorė Marca Rubio ir demokratas Tammy Baldwin. Įstatymas suteikia JAV valstybės departamentui teisę palaikyti žydų organizacijas, pretenduojančias atgauti turtą žydų, kurie po II pasaulinio karo nepaliko palikuonių.

Pavelo Liseckio nuomone, tai yra labai pavojinga Lenkijai, nors įstatymas ir eksteritorinis, ir JAV įstatymas Lenkijoje negalioja. Lenkijos diplomatija pramiegojo ir lenkams reikia veikti taip, kad tokių žingsnių nebūtų žengta Lenkijos atžvilgiu.

Liseckio nuomone, situacija yra sudėtinga, nes žydų lobi reikalauja „siaubingų sumų“, kalbama net apie 230 milijardus dolerių.

Sauliui Skverneliui ir Daliai Grybauskaitei laikas imtis diplomatijos, kad nepasikarotų Lenkijos istorija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą