2018-01-25

G30. Kas tai?


Daug kas žino apie organizacija G7 ir G20, bet mažai kas žino, kad pasaulyje egzistuoja dar vienas, neformalus, labai rimtas susivienijimas, kuris pagal savo įtaką lenkia minėtus išrinktųjų klubus (žiūr. video).




Visi girdėjo abreviatūras G7 ir G20, tai neformalūs klubai vadovų septynių ir dvidešimties valstybių, kurios kiekvienais metais susitinka skirtinguose pasaulio taškuose. Mažiau žinoma apie G10. Ši grupė susiformavo 1962 metais pagrindu dešimties ekonomiškai išsivysčiusių valstybių pasirašyto generalinio susitarimo dėl paskolų. Jis numatė, kad šios šalys tieks paskolas Tarptautiniam valiutų fondui (TVF). Grupė egzistuoja iki šiol. Šios šalių grupės finansų ministrai ir Centrinių bankų (CB) pirmininkai susitinka kiekvienais metais prieš TVF ir Pasaulio banko susitikimą.

Praktiškai nieko nežinoma apie grupę G30. Aiškėja, kad tai konsultacinė grupė, turinti tarptautinės nekomercinės organizacijos statusą, jungianti CB ir stambių privačių bankų savininkus iš įvairių šalių, o taip pat pagrindinius pasaulio ekonomistus.

Sukurta ji buvo 1978 metais bankininku Geoffrey L. Bell, dalyvaujant Rokfelerio fondui. Organizacijos būstinė yra Vašingtone. Grupė turi savo puslapį. Tiesa, iš jo mažai ką galima sužinoti apie realius tikslus ir apie susitikimų dienotvarkę. Už G30 skraistės galima įžvelgti, kad grupė teikia rekomendacijas Centriniams bankams ir pagrindiniams pasaulio bankams. Visi dalyviai, klubo nariai, yra žmonės gerai žinomi finansų pasaulyje, politikoje, akademiniuose sluoksniuose. Kai kurie užima svarbius postus įvairiuose finansų-bankų organizacijose, kiti juos užėmė anksčia, o dabar yra patarėjų vaidmenyje. Kaip žinoma, tokiose sferose „buvusių“ nebūna.


Paimkime „buvusį“ Paul Volcker. Šio nusipelniusio G30 pirmininko pavyzdžiu matyti, kokias dideles galimybes grupė turi veikti į finansinę ir pinigų politiką pasaulyje.

Galima drąsiai pasakyti, kad Paul Volcker yra viena iš pagrindinių figūrų, kurio dėka septintame dešimtmetyje pavyko likviduoti aukso-dolerio standartą ir pereiti prie Jamaikos valiutinės sistemos, kuri yra paremta popieriniu doleriu. Be G30 Volcker yra narys tokių įtakingų organizacijų, kaip Bilderbergo klubas, Trišalė komisija ir Tarptautinių santykių komitetas. Reikia pažymėti, kad jis yra vadovas firmos Rothschild & Woolfson Com. Be to daugemetis Rokfelerių šeimos kompanjonas. Šis patyręs finansistas ir politikas, kaip rodo jo biografija, mokėjo ir moka sutarti kaip su Rotšildų klanu, taip ir su Rokfelerių klanu. Susidaro įspūdis, kad Paul Volcker yra koordinatoriumi šių klanų veiklos ir ne kartą sureguliavo įvairius ginčus ir konfliktus, atsiradusius tarp pinigų šeimininkų grupių.


Paul Volcker jau 90, bet jis ir toliau reikalingas ir nepraleidžia G30 susitikimų. Dabartinėje grupėje dominuoja tie, kas vadovavo ar vadovauja bankams ir finansinėms organozacijoms JAV ir ES. Bet yra atstovų institutų, esančių kitose šalyse.

Nelauktai tarp grupės narių randame atstovą socialistinės Kinijos. Tai Kinijos liaudies banko valdytojas.

Grupėje yra ir akademinių sluoksnių atstovų. Tiesa, kai pradedi studijuoti jų biografijas, supranti, kad profesoriaus mantija – ne daugiau, kaip priedanga. Visi šitie akademinio mokslo atstovai yra buvę politikai arba profesionalūs finansistai ir bankininkai.

Paimkime Paul Krugman, žydų iš Baltarusijos palikuonį. Jis buvo gerai išreklamuotas, po to gavo Nobelio ekonomikos premiją. Bet Krugmaną negalima laikyti grynu akademiku, nes savo laiku jis buvo nariu tarybos ekonominio konsultantų prie JAV prezidento.

Pagal asmenybes, įeinančias į G 30, tai yra vienu iš pagrindinių centrų, kur pasaulio elita priima sprendimus finansų ir pinigų-kreditų klausimais.

Straipsnio pradžioje Paul Volcker nuotrauka.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą