2024-06-30

Serganti sostinė. „Jūs pažinsite juos iš vaisių“

 


Štai jau 73-ti metai esu vilnietis. Nuo gimimo. Pergyvenau spartaus miesto augimo, jo gražėjimo laikmetį, pergyvenu ir pastarąjį Vilniaus nuosmukio ir beprotiško niokojimo periodą, kuomet mano gimtajam miestui ėmė vadovauti iš provincijos atvykę vaikinai, neturintys dvasinio ryšio su miestu, kuriems sostinė tėra pasipelnymo teritorija. 

Miesto simboliais tapo kanalizacijos vamzdis, griūvantys Sporto rūmai, kuriuose vyko Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas, pseudo-meno šiukšlėmis subjaurotos viešos erdvės, pagaliais paramstyti griūvantys namų balkonai, sulopyti keliai ir suskaldyti šaligatviai.

Galime palyginti Vilnių su Kaunu, kuriam vadovauja protaujantis ir savo miestą mylintis meras Visvaldas Matijošaitis, kad įvertinti sostinės degradacijos laipsnį.


Kaune ir Vytis, išguita iš Vilniaus, ir stadionas, ir sutvarkyta Nemuno sala, ir Dainų slėnis, išplėštas iš vagių rankų, tvarkingos gatvės ir t.t.

Pacituosiu skaitytojų atsiliepimus po šios dienos straipsniu „Respublikoje“ „Užkliuvo Kaune statomi paminklai“. Tai objektyvus realybės atspindys:

šaunuoliai kauniečiai2024 birželio 30 11:03:45

Kaunui vadovauja meras - gaspadorius, kuris rūpinasi miestu, jo istorine atmintim. Man, kaip tikrai vilnietei, gaila Vilniaus, kuris iš rankų į rankas eina vis didesniems nevykėliams provincialams. Jų smegeninės (dėl jų buvimo didelis klausimas) veikia viena kryptim - kuo daugiau įsisavinti lėšų į savo kišenę. Ar nereikėtų įvesti miestui centralizuoto lėšų valdymo ir kontrolės, kaip bebūtų kol kas Vilnius šalies sostinė. Milžiniškos lėšos ištaškomos menkavertėm skulptūroms, poilsio stotelėm vidury gatvės, kopoms šalia gyv.namų, pliažams miesto centre, spalvių paradams ir t.t., jų fantazija durnizmui neribota. Pavydžiu Kaunui

Taip2024 birželio 30 10:17:49

Būtų buvę gražu, kad Kultūros ministras vakar per Dainų šventės atidarymą būtų padėkojęs Kauno merui už Dainų slėnio sutvarkymą - kultūroje neturėtų būti savų ir ne savų.

Meta2024 birželio 29 22:30:43

jeigu Laisves alejoje kas pripiltu smelio ir irengtu nudistu pliaza,kaunieciai aptvertu tvora ir turetu antra zoologijos soda.

* * * *2024 birželio 29 21:37:40

Kai Kaune buvo meres konservinis pinokis,tai siaubas,gatvės duobėtos,nu vienu žodžiu miestas buvo ant grabo lentos,o dabar vadovaujant V.Matijošaičiui KAUNAS ATGIMĖ ( NUOŠIRDUS AČIŲ JAM IR UŽ IŠSAUGOTĄ DAINŲ SLĖNĮ IR SURENGTĄ PASIRODYMĄ ) ir už visus atliktus darbus ( tik tautos priešai gali ką neigiamo parašyti.)


Apie Vilniaus valdžios pasiekimus esu rašęs daugybę kartų: 

Apie brangią freską šiukšlyne, apie beprotiškus užrašus ant sienų, tilto atramų, apie beprotiškas skulptūras mieste ir t.t.

2021 m. suabejojau, "Ar Vilniaus meras psichiškai sveikas?" :




Meras vagis ir idiotas - tragedija sostinei. Vilniuje, Sapiegų parke, turime visą seriją Vilniaus mero beprotybės ir satanizmo įrodymų: griaučius, beždžionę, homunkulą. Nesenai čia, prie Antakalnio seniūnijos ir premjerės Ingridos Šimonytės priimamojo, atsirado dar vieno šetono skulptūra (žiūr. nuotrauką). Už visas šitas mero beprotystes ir vagystes, žinoma, moka Vilniečiai.

Baisu visa tai mums, gimusiems ir užaugusiems Vilniuje, visiems protiškai sveikiems vilniečiams, bet dar baisiau, kai toks meras organizuoja idiotų ir vagių partiją, kuri, Sorošui padedant, patenka į parlamentą. (...)

Dar keli Vilniaus mero idiotizmo pavyzdžiai Sapiegų parke.




Naujas Vilniaus meras vertas savo buvusio šefo R.Šimašiaus ir tęsia jo pradėtą sostinės naikinimą: idiotišką gatvių siaurinimą, miesto erdvių teršimą pseudo-meno šiukšlėmis. Štai du nauji pavyzdžiai iš skvero Pylimo gatvėje.




Sapiegų parke, greta kurio gyvenu, prieš kelias dienas irgi radosi naujas Sostinės valdžios idiotizmo eksponatas:




Kaip matome, šis nemokamo maisto aruodas, greta kurio yra premjerės I.Šimonytės priimamasis, toks pat tuščias, kaip ir Vilniaus miesto valdžios galvos!

„Jūs pažinsite juos iš vaisių“ Mt 7, 15–20 

P.S.

Kai kas sako, kad mes šituos niekadėjus renkame, tik faktai kalba ką kitą apie visus tuos "demokratiškus" rinkimus: https://www.youtube.com/watch?v=uJKFbnEHZIQ

P.P.S. O kur dar šimtai tūkstančių migrantų, kurie gali dalyvauti savivaldybių rinkimuose?





2024-06-29

Viktoras Orbanas: išdavystė ir pertvarka. Dešiniųjų partijų užduotis - primesti Europos rinkėjų valią

Europą ištiko krizė. Nyksta krikščioniškoji civilizacija, kuri apibrėžė mūsų gyvenimo pagrindus. Europos Sąjunga žlunga. Per pastaruosius tris dešimtmečius žemyno pasaulinė ekonominė įtaka nuolat ir smarkiai mažėjo. Europos tvarka išgaruoja mūsų akyse - nuolatinė terorizmo grėsmė, silpnėjantis visuomenės saugumas. Europos gebėjimas apginti savo interesus tarptautinėje politikoje taip pat sumenko - Europa uždaryta ir blokuojama, karas kaimynystėje. Dėl viso to Europos tautos atsidūrė sunkioje padėtyje, o kasdienis žmonių gyvenimas tapo dar sunkesnis. Europos gyventojai mato ne taiką, tvarką ir vystymąsi, o karą, migraciją ir sąstingį.

Dar blogiau, kad dėl Briuselio biurokratijos burbulo pastaraisiais metais buvo priimta nemažai blogų politinių sprendimų. Europa vis dažniau įtraukiama į karą, kuriame ji neturi ką laimėti ir gali viską prarasti. Tačiau kasdien patiriame, kad karas jiems nėra per brangus. 

Briuselio biurokratai nori šio karo, jie laiko jį savu ir nori nugalėti Rusiją. Jie nuolat siunčia Europos žmonių pinigus Ukrainai, sankcijomis pakišo koją Europos bendrovėms, padidino infliaciją ir milijonams Europos piliečių sukėlė sunkumų pragyventi. 


Didindami mokesčius jie sumažino žemyno konkurencingumą ir pradėjo mokesčių karus su svarbiausiais Europos prekybos partneriais. Jie neteisingai įgyvendino ekologinį perėjimą. Šiandien Europa naudoja daugiau anglies, o energijos kainos yra didesnės nei prieš penkerius metus. Europos ūkininkai kasdien protestuoja prieš šį nualinimą, o abejotinos kokybės ukrainietiški žemės ūkio produktai išvežami į ES.

Europos Sąjungos plėtra su Vakarų Balkanų šalimis visiškai sustojo - tik didvyriškos Vengrijos plėtros komisaro pastangos atnešė šiek tiek pažangos. Tačiau išlieka tiesa, kad ES labiau nei bet kada reikia naujų valstybių narių ir jų ekonominio dinamiškumo. O dėl klaidingos migracijos politikos į Šengeno erdvę vis dar plūsta nelegalūs migrantai. 

Tačiau Briuselyje, užuot perėmę sėkmingą migraciją sustabdžiusių šalių, pavyzdžiui, Vengrijos, praktiką, jas baudžia ir bando priversti įsileisti migrantus. 

Gerai žinoma, kad iki 2040 m. Afrikos gyventojų skaičius padidės 750 mln. Vengrija perspėja visus, kad šiandien tvora gali sustabdyti Afrikos migrantus, tačiau esant tokiam sparčiai augančiam jų skaičiui, vienintelis sprendimas yra ekonominė plėtra, kuri juos čia išlaikys vidutinės trukmės laikotarpiu. Europa turėtų pradėti vykdyti didelę Afrikos vystymosi programą, tačiau tokio plano Briuselyje net nėra.

Briuselio biurokratams neabejotinai sekasi viena: silpninti nacionalines valstybes ir didinti savo galią. Šis elitas primena komunistus. Jie nesirūpina žmonių interesais, bet primeta žmonėms savo idėjas. Dabartiniai jų šūkiai yra nuodinga žalioji politika ir mišrios visuomenės idealas. O jei Europos žmonėms tai nepatinka, tuomet "vargas Europos žmonėms".

Krizės faktas ir pablogėjusi karo padėtis buvo aiškus ženklas, kad Europoje reikia permainų dar gerokai prieš Europos Parlamento rinkimus. Tai negali tęstis! Didžioji dauguma Europos žmonių taip manė ir savo valią išreiškė per Europos Parlamento rinkimus.

Europos žmonės taip pat aiškiai parodė, kad tikisi permainų iš dešiniųjų. Tai atsispindėjo rinkimų rezultatuose: vietoj kairiųjų progresyvizmo ir karo kurstymo žmonės balsavo už permainas žadančias partijas. Dvidešimtyje iš 27 Europos Sąjungos šalių laimėjo suverenistinė arba dešinioji partija, kuri savo kampanijoje aiškiai žadėjo permainas. 

Iškart po rinkimų krito kairiosios Prancūzijos ir Belgijos vyriausybės, o Berlynas sukruto. Europos gyventojai aiškiai parodė, kad nori nutraukti karą kaimynystėje, atsikratyti progresistinės ideologijos, sustabdyti migraciją ir užtikrinti Europos ekonomikos augimą.

Kol kas viskas gerai. Kaip ir tikėtasi, Europos žmonės pradėjo susigrąžinti Europą. Tik Briuselio biurokratai pradėjo kontrataką. Prie socialistų ir liberalų, suinteresuotų išlaikyti status quo, prisijungė Europos liaudies partija. Europos liaudies partija vykdė kampaniją, žadėdama permainas ir rinkdama balsus. Tačiau po rinkimų, nors ir teigė esantys permainų ambasadoriai, jie susivienijo su socialistais ir liberalais, keliančiais pavojų Europai.

Europos liaudies partija ir kitos kairiosios partijos nepaisė Europos žmonių pasirinkimo ir sudarė gėdingą paktą bei pasidalijo valdžią. Tai atviras piktnaudžiavimas rinkėjų jiems suteiktais įgaliojimais. Buvo atkurta prokarinė koalicija. Vienintelis šio už karą pasisakančio pakto tikslas - išlaikyti Briuselio elitą, kuris įstūmė Europą į krizę, valdžioje dar bent penkerius metus. Kaip niekad aišku, kad būtent todėl jie nori išlaikyti Komisijos pirmininkę, kuri yra atsakinga už praeities nesėkmes, jos poste. Žmonės balsavo už pokyčius, tačiau juos pergudravo Europos liaudies partijos, Briuselio elito, išdavystė, ir pirmasis Briuselio užvaldymo puolimas buvo atremtas.

Mes, dešinieji, turime ir toliau primesti Europos rinkėjų valią. Pirmasis mūsų bandymas buvo atmestas. Šią savaitę įvyko perbalsavimas. 

Nepaisant pakto, kuriuo siekiama blokuoti rinkėjų valią, mes ir toliau kursime Europos dešiniųjų partijų bendradarbiavimą. Dešiniosios partijos turi sukurti stiprias politines grupes Europos Parlamente, o tada kurti šių grupių bendradarbiavimą. 

Sekmadienį įvyks du lemiami įvykiai. Turėtume stebėti Paryžių ir Vieną. Vakar Amerika taip pat žengė didelį žingsnį permainų link. Jei viskas vyks pagal planą, o Dievas mums padės, iki metų pabaigos visame Vakarų pasaulyje patriotai sudarys daugumą. Pirmyn!


Autorius yra Vengrijos ministras pirmininkas

https://magyarnemzet.hu/velemeny/2024/06/orban-vikor-arulas-es-ujratervezes


2024-06-28

Pasityčiota iš neįgalaus žmogaus

 

Iš karto po kandidatų į prezidentus televizijos debatų CNN atlikta greitoji apklausa rodo aiškius rezultatus: 67 proc. žiūrovų mano, kad nugalėtoju tapo D. Trumpas, ir tik 33 proc. mano, kad nugalėtoju tapo D. Baidenas. Ta pati apklausa parodė, kad po paskutinių 2020 m. televizijos debatų D. Baidenas iškovojo dar vieną pergalę: 53 proc. prieš 39 proc. Pokyčiai dramatiški - ir šį kartą nemažai Baideno šalininkų taip pat mano, kad nugalėtoju yra D. Trumpas.

"Apollo news" rašo:


Debatai buvo kupini JAV prezidento išsišokimų ir atsijungimų, jis vis prarasdavo pokalbio giją, kalbėjo nenuosekliai, keitė temą - D. Trumpas šauniai parėkavo. 

Po debatų D.Baidenas nepajėgė be pašalinės pagalbos nulipti nuo paaukštinimo studijoje. Šio apgailėtino reginio video: https://t.me/c/1928534892/6669 

Debatai išsamiai aptarti portale "Politico", todėl aš jų nealizuosiu. Daugelio nuomone, JAV demokratai turėtų keisti savo kandidatą.


https://www.youtube.com/watch?v=-v-8wJkmwBY

Berliner Zeitung vedamasis skelbia: "J. Baideno fiasko: kodėl jo savidestrukcija yra geriausias dalykas, nutikęs demokratams per ilgą laiką". Jame rašoma:

Visi, kas turi akis, žino, kad J. Bidenas yra nusenęs - įskaitant demokratus. Jis pralaimėtų prieš Trumpą. Bet kaip jį pakeisti? 

Mano nuomone, giluminei valstybei buvo naudingas korumpuotas ir valdomas senelis Bidenas, akivaizdžiai kamuojamas senatvinės demencijos. Tai suprantama. Nesuprantama tai, kad galingiausia pasaulio valstybė diskreditavo save su šiuo nežmonišku jos "elito" elgesiu, neįgalaus žmogaus atžvilgiu.




2024-06-27

Ar prezidentė S.Tichanovskaja uždraus Lenkijai griežčiau kontroliuoti sieną?


Po pusmečio Donaldo Tusko vyriausybės darbo paaštrėjo problemos su Lenkijos sienų apsauga. 

Migrantų daugėja, o juos palaikantiems aktyvistams išduodami leidimai veiklai uždaroje zonoje. Ne ką geresnė padėtis ir prie vakarinės sienos - atėjo laikas įvesti kontrolę ir ten, nes vokiečiai masiškai išleidžia nepageidaujamus užsieniečius, -
rašoma portale wPolytice

Aštrėja nelegalių migrantų problema Lenkijos pasienyje su Baltarusija, taip pat pasienyje su Vokietija.  Nepaisant rytuose įvykusių dramų, tokių kaip lenkų kareivio žūtis ar Vokietijos tarnybų mūsų teritorijoje išlaipinti afganų pabėgėliai, nematyti jokių ženklų, kad D. Tusko vyriausybė imtųsi kokių nors rimtų veiksmų. Dėl incidento prie vakarinės sienos nebuvo surengta jokių oficialių derybų, taip pat nebuvo išsiųsti jokie oficialūs laiškai, -

rašoma wPolytice. 


Paaiškėjo, kad pokalbis dėl Lenkijos sienų saugumo vyko užkulisiuose, neoficialiame Europos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje.

Portale rašoma apie betvarkę Baltarusijos pasienyje, kur NVO "jaučiasi tokie nebaudžiami, kad net skelbia nuotraukas su migrantais, kuriuos pasiima į savo automobilius ir važiuoja toliau".


Lenkijos siekiams apsaugoti savo sienas prieštarauja Lietuvos Seimo Baltarusijos prezidente paskirta Svetlana Tichanovskaja



Tichanovskaja prieštarauja Lenkijos planams sukurti naują geležinę uždangą su Baltarusija. Ji teisi, kad visiškas Lenkijos ir Baltarusijos sienos uždarymas reikštų naujos geležinės uždangos sukūrimą, tačiau ji veidmainiauja, nes nenori kenkti savo tautai. Vakarų remiama ir Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos "opozicijos" lyderė Svetlana Tichanovskaja išreiškė nepritarimą galimybei, kad Lenkija gali uždaryti visus sienos perėjimo punktus su jos šalimi, po to, kai užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis sekmadienį pareiškė, kad apie tai rimtai svarstoma. Jo pareiškimas nuskambėjo Varšuvai pareiškus, kad Baltarusija ir Rusija prieš ją panaudojo nelegalios imigracijos ginklą, kurio tema čia buvo analizuojama birželio pradžioje. Štai ką Tikhanovskaja apie jo žodžius parašė tviteryje, -

rašo Andrew Korybko ir cituoja S.Tichanovską:

"Labai svarbu išlaikyti baltarusių ryšį su Europa - jų mobilumas turi būti užtikrintas. Iniciatyvos, kuriomis siekiama apriboti pasienio eismą dėl nuolatinių režimo provokacijų, turėtų būti nukreiptos prieš diktatorių, o ne prieš žmones. Negalime palikti baltarusių likimo valiai už naujos geležinės uždangos." (...)

Korybko rašo:

Galbūt Lenkija jau susitaikė su tuo, kad jai niekada nepavyks nuversti Baltarusijos vyriausybės, kad ir kaip ji stengtųsi, ir tokiu atveju ji gali nuspręsti sumažinti savo nuostolius uždarydama sieną, kad pagerintų viešąją nuomonę savo šalyje naujausio nelegalių imigrantų krizės etapo metu. Nesvarbu, kad šie civilizaciškai nepanašūs žmonės į Lenkiją patenka ne per oficialius sienos perėjimo punktus, nes šiuo atveju svarbu tik tai, kad atrodytų, jog kažkas daroma. (...)

Vis dėlto visada yra galimybė, kad JAV gali daryti spaudimą Lenkijai, kad ši persvarstytų šį drastišką žingsnį "dėl didesnio gėrio" jų bendriems interesams, ir tokiu atveju Varšuva greičiausiai sutiktų. Tačiau jei ji vis dėlto jį įvykdytų, tai būtų netikėtas nepasitenkinimo savo pagrindine sąjungininke signalas.

Lietuva klauso užjūrio ponų ir "Baltarusijos prezidentės", sėdinčios ant sprando Lietuvos mokesčių mokėtojams su jos "ministrų kabinetu", šeima ir būriu kt. veltėdžių.

Duok Dieve, ištvermės lenkams!

"Boba iš ratų, ratams lengviau", - sako lietuvių liaudies išmintis.


2024-06-26

Izraelio Aukščiausiasis Teismas nusprendė ultraortodoksus šaukti į kariuomenę

 

Izraelio Aukščiausiasis Teismas priėmė istorinį sprendimą, kad vyriausybė privalo pašaukti Haredi vyrus į kariuomenę. Vienbalsiai priimtame sprendime taip pat teigiama, kad valstybei draudžiama finansiškai remti ješivas, kurių studentai gali būti šaukiami į kariuomenę.

"The Times of Israel" rašoma, kad Antradienį Aukščiausiasis Teisingumo Teismas vienbalsiai nusprendė, kad vyriausybė privalo pašaukti ultraortodoksų ješivos studentus į kariuomenę, nes nebėra jokio teisinio pagrindo tęsti dešimtmečius trunkančią praktiką, pagal kurią jie buvo visiškai atleidžiami nuo tarnybos kariuomenėje.


Teismas nusprendė, kad 2023 m. birželio mėn. vyriausybės sprendimas, kuriuo nurodoma nepradėti šaukti tinkamų haredi vyrų, priimtas po to, kai nustojo galioti įstatymas, leidžiantis taikyti visuotines išimtis dėl karinės tarnybos, yra neteisėtas, todėl vyriausybė turi aktyviai siekti, kad ultraortodoksai būtų pašaukti į Izraelio ginkluotasias pajėgas (IGP).

Teisėjai aiškiai nurodė, kad jie nenurodo valstybei, kiek Haredi ješivų studentų reikia pašaukti, kaip greitai, ir pažymėjo, kad šis procesas gali vykti palaipsniui, tačiau jie įspėjo vyriausybę, kad ji privalo pradėti tai daryti dabar.

Teismo sprendimu taip pat visam laikui uždrausta valstybei finansuoti ultraortodoksų ješivas, kuriose studentai mokosi vietoj karinės tarnybos, teigiant, kad šios lėšos buvo susietos su atleidimo nuo tarnybos IGP sąlygomis, kurių dabar nebėra.


Aukštojo teismo sprendimas reiškia, kad po dešimtmečius trukusių politinių ir visuomeninių ginčų ir nesutarimų šiuo klausimu dabar jauni haredi vyrai yra teisiškai įpareigoti prisijungti prie Izraelio žydų tautybės bendražygių ir tarnauti kariuomenėje.

Ši nauja realybė susiklostė daugiausia dėl dviejų svarbių įvykių - nustojus galioti pirminiam įstatymui, leidžiančiam visuotinai atleisti nuo tarnybos, ir dėl katastrofiško spalio 7 d. "Hamas" išpuolio bei jo padarinių, dėl kurių IGP prireikė daugiau žmonių.




K.Škirpos atminimo niekinimas ir parazitiniai grybai

Lietuvių tauta prarado valstybę. Be karo, vien dėl savo kvailumo, servizmo, konformizmo, pigaus parsidavinėjimo svetimtaučiams. Ar galėtų save gerbianti tauta pakęsti, kad valstybės trečiuoju asmeniu būtų okupanto anūkė ir KGB-isto duktė, kad antrasis asmuo valstybėje girtųsi užsienyje, kad šeimoje kalbėjo ne lietuviškai? Kad pirmas asmuo giedotų himną taip: "Tegu dirba savo naudai..."

Ar galėtų save gerbianti tauta pakęsti, kad sostinė per kelis metus padaryta rusakalbę ir tamsiaode!? 

Nei kiek nedžiugina geopolitikos realijos, kad tokių idiotų, praradusių savo valstybes, Europoje yra ir daugiau. O juk yra ir sugebančių priešintis! Žavi Vengrija, jos lyderis Viktoras Orbanas, kuris baigė Sorošo "mokslus", bet nesupanašėjo su raskevičiais, o suprato sorošinių mokslų tikslus, grėsmes šeimai, tautai, valstybei. 

Pastarųjų dienų Lietuvos suvereniteto lakmuso popierėliu tapo eilinis valstybės priešų išsityčiojimas iš Kazio Škirpos atminimo. 

Laisvės kovotojai dar 2018-10-16 surengė mitingą prie Užsienio reikalų ministerijos ir pareikalavo:

Esamų viešos atminties ženklų J. Noreikai, K. Škirpai ir kitiems iškiliems Lietuvos laisvės kovų dalyviams išsaugojimo, nepasiduodant valstybei priešiškų jėgų reikalavimams.  

2020-01-04 rašiau:

Aš esu šokiruotas Lietuvos pilietis, pasimetęs ir nesuprantantis, kas vyksta Lietuvoje? Vakar, 2020 m. sausio 3 dieną, keturi patriotai paminėjo lietuvių tautos didvyrio Kazio Škirpos atminimą, uždegė žvakutes, pamojavo trispalve, ta pačia, kurią Kazys Škirpa prieš 101-nerius metus pirmasis iškėlė Gedimino kalno bokšte. Už tai akcijoje dalyvavusi lietuvių kalbos licėjaus mokytoja p. Astra Genovaitė Astrauskaitė buvo įgrūsta į narvą policijos mašinoje, greta tarnybinių šunų, policijos komisariate panaudoti koviniai veiksmai – policininkės Karinos, kalbančios su nežinomos kalbos akcentu, sumušta, Lazdynų ligoninėje nustatyta daugybiniai p. A. G. Astrauskaitės kūno sužalojimai. 

Prabėgo keturi metai. Birželio 23 d. sudaužoma atminimo lenta plk.Kaziui Škirpai, vėl tos pačios scenos, vėl patriotiškai nusiteikę lietuviai voliojami po grindinį už "mosavimą" valstybės ir tautos  simboliais. 


Už visų šių kraupių Lietuvos išniekinimos scenų buvo girdimas šetono kikenimas, kurį išgirstame visada, kai Lietuvos valstybei kasama duobė.

E.Čiuldė rašo:

Kas galėtų nepatikėti, kad vienas iš Kovo 11-osios nepriklausomos Lietuvos valstybės kūrėjų yra Gabrieliaus senelis Vytautas Lansbergis. Tačiau bent man šiandien susidaro toks įspūdis, kad valstybę jie, anūkas ir senelis, jau supranta kaip namų ūkyje užaugintą triušį, kuriam dabar būtų pats laikas gyvam kailį nuvilkti, tenkinant savo smalsumą ar iš sadistinių paskatų.

Kiekvienas iš mūsų turėjo progą šį Sekmadienį pasijusti tokio triušio vietoje, kai rusiškai kalbantys žaliūkai užpuolė ir pradėjo mėsinėti atminimo lentą.

Kai galiausiai buvo pasikėsinta pavogti gyvo žmogaus sielą.

 

Greta mano namo auga auksaspalvis klevas, o ant jo apgenėto kamieno apsigyveno grybų šeima, kuri savo grybiena jau apraizgė šio medžio kūną. Taip ir su Lietuva, kai jos kamieną ardo parazitiniai landsgrybiai.




Vitas Tomkus šiandien rašo su sarkazmu:

Savo buvusiam bendražygiui Radžvilui tik tiek pasakysiu: kitą kartą, norėdamas ką įamžinti, būk atidesnis su tekstu atminimo lentoje, jei nenori, kad ją vėl nudaužytų. Ar tikrai Škirpa pirmasis savanoris? Negi nebepameni, kam "savanorio pažymėjimas Nr.1" buvo išduotas?

Šiandien vėl pažvelgiau į tuos lansgrybius už lango. Kokie jie apgailėtini tapo, bet kiek žalos medžiui daro!..  

Gerus parazitus Lietuvai giluminė valstybė parinko! Valstybės naikinimo amatą jie puikiai išmano! 


2024-06-25

Die Zeit: Orbanas "nepritaria" Ukrainos stojimo į ES procesui

 


Vokiečių dienraštis "Die Zeit" šiandien rašo apie Vengrijos premjero Viktoro Orbano poziciją dėl Liuksemburge vyksiančio ES ministrų susitikimo, kuriame bus pradėtos stojimo derybos su Ukraina ir jos kaimyne Moldova. Vengrijos ministras pirmininkas sukritikavo šį planą.


V.Orbanas laikraščiui "Funke Mediengruppe" sakė: 

"Vengrija nepritaria šiam stojimo procesui, tačiau mes jo neblokuojame ir pritariame derybų pradžiai." Derybos yra "grynai politiškai motyvuotas procesas".

Jo nuomone, tai nebuvo klausimas "taip" ar "ne" narystei ES.

 "Tačiau pirmiausia turėtume išnagrinėti, kokios būtų pasekmės, jei priimtume  kariaujančią šalį, kurios sienos praktiškai neišaiškintos", 

- sakė V. Orbanas, kurio šalis liepos 1 d. pirmininkaus ES Tarybai. Jis taip pat klausė apie tokios didžiulės šalies įstojimo pasekmes ES žemės ūkiui:

 "Dabar pradedame derybas be aiškumo, o tai nėra gerai".  

Die Zeit rašoma, kad stojimo į ES derybos su Ukraina, kurią puola Rusija, prasidės ES ministrų susitikimo Liuksemburge kuluaruose kartu su panašiomis derybomis su Moldova, maža kaimynine Ukrainos šalimi. Praėjusią savaitę buvo susitarta dėl vadinamųjų derybinių rėmų. Jose nustatytos derybų gairės ir principai.

Gruodžio mėn. vykusiame ES aukščiausiojo lygio susitikime jau buvo iš esmės susitarta dėl stojimo derybų pradžios. Tačiau kartu buvo sutarta, kad prieš pradedant derybas turi būti įvykdyti visi reformų reikalavimai. Už Ukrainą atsakinga ES Komisija tai patvirtino tik šį mėnesį po to, kai, be kita ko, buvo imtasi priemonių kovai su korupcija, geresnei tautinių mažumų apsaugai ir oligarchų politinės įtakos apribojimui.

Ukrainos žmonėms derybų dėl narystės ES pradžia visų pirma yra svarbus ženklas, kad verta tęsti gynybinę kampaniją prieš Rusiją. Tačiau dar neaišku, kiek laiko gali užtrukti įstojimas į ES prasidėjus deryboms. Pavyzdžiui, Turkija tapo ES kandidate dar 1999 m. ir šiuo metu laikoma toliau nuo narystės nei bet kuri kita šalis kandidatė, iš dalies dėl atsilikimo teisinės valstybės srityje.

Teoriškai šalis kandidatė niekada negali tapti ES nare. Šiuo metu manoma, kad Ukraina negali tapti ES nare iki Rusijos agresijos karo pabaigos. Taip yra todėl, kad Kijevo vyriausybė tuomet galėtų reikalauti karinės pagalbos pagal ES sutarties 42 straipsnio 7 dalį - ir ES taptų karo šalimi.




2024-06-24

Europos futbolo čempionato žiūrovai stebisi: "Vokietija, kodėl esi tokia sugedusi?"


Austrų dienraštyje "Der Standard" rašoma, kad Europos futbolo čempionato svečiai Vokietijoje buvo nemaloniai nustebinti nykstančia šalies infrastruktūra, prastu interneto ryšiu, apgriuvusiais miestais. 

Apie Vokietijos problemas papasakojo STANDARD sporto redaktorius Martinas Schauhuberis ir  STANDARD korespondentė Birgit Baumann, Vokietijoje "praleidusi pusę savo gyvenimo". 

"Vokietija, kodėl tu tokia nužmogėjusi?" - klausia M.Schnauhuberis, apsilankęs Austrijos rinktinės rungtynėse kaimyninėje šalyje. Jis teigia, kad "prastai veikianti infrastruktūra nustebino daugelį lankytojų". Daug problemų kyla dėl mobiliojo ryšio, miesto ir tarpmiestinio transporto organizavimo ir miesto aplinkos kokybės. Nors Vokietijos rinktinė išlaiko šansus tapti Europos čempione, "Vokietija šiame Europos čempionate nuvils".


Be ryšio, M. Šnauchuberį taip pat nustebino Vokietijos miestų nykimas. Rungtynės, be kita ko, vyksta ekonomiškai nusmukusiuose regionuose, kuriuose uždaryta anglies kasyba ir plieno gamyba. Pavyzdžiui, Gelzenkirchene, kuris "laikomas skurdžiausiu Vokietijos miestu". "Nedarbo lygis ten maždaug dešimčia procentų viršija šalies vidurkį (5,8 proc.), Gelzenkirchene jis viršija 14 proc.", - miesto būklę aiškina Baumannas. Daugelis vietinių gyventojų nebepastebi savo miesto nuosmukio: "jie jau seniai paskelbė, kad pilkuma ir griuvėsiai yra "Rūro žavesys".


Nenuostabu, kad būtent Gelzenkirchene "įvyko didžiausia iki šiol patirta organizacinė Europos čempionato nesėkmė". Po to, kai anglai 1:0 nugalėjo serbus, abiejų komandų sirgaliai turėjo daugiau nei dvi valandas laukti, kol iš stadiono išvažiuos tramvajus. "Gelzenkircheno krizių štabas" vis dėlto neigia, kad įvyko transporto žlugimas. Štabo vertinimu, mieste buvo "pakankamas tramvajų ir autobusų skaičius maršrutuose bet kuriuo konkrečiu laikotarpiu". Birgit Baumann siūlo į situaciją žvelgti pozityviai: "Bent jau serbų ir anglų sirgaliai išliko taikūs, tai jau kažkas." Be to, "galbūt atsakingi asmenys norėjo jiems surengti nedidelį vakarėlį po atviru dangumi".


Ne ką geresnė situacija ir su tarpmiestinėmis paslaugomis, visų pirma su Vokietijos geležinkeliais. Pastaraisiais metais į juos "investuota per mažai", - pripažįsta Baumannas. Vis daugiau traukinių važinėja labai senu kelių tinklu, be to, nuolat trūksta darbuotojų. Todėl nuolatiniai vėlavimai jau nieko nebestebina. "Bet Vokietija yra ekonominė supervalstybė", - piktinasi "Der Standard" sporto redaktorius. Tačiau Baumannas atkreipia dėmesį į tai, kad šalies biudžetas yra chroniškai deficitinis. Beveik pusė išlaidų skiriama tik dviem išlaidų straipsniams: socialinei apsaugai (37 %) ir gynybai (11 %).




Rusija kaltina JAV dėl mirtino Ukrainos raketų smūgio Krymo paplūdimyje


Vakar "Braitbart" pranešė apie tai, kad Ukraina atakavo Krymo paplūdimį ir tam panaudojo JAV ATACMS raketas:

Tarp žuvusiųjų - penki žmonės, įskaitant du vaikus, kurie nukentėjo nuo krintančių Ukrainos raketų, numuštų virš Rusijos aneksuoto Krymo uostamiesčio Sevastopolio pakrantės zonos, nuolaužų, sakė Maskvos paskirtas miesto gubernatorius Michailas Razvožajevas. 

Šiandien Rusijos URM paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgio Sevastopoliui.



Visas Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgio Sevastopoliui

Birželio 23 d. Kijevo režimas, remiamas Jungtinių Amerikos Valstijų ir jų satelitų, įvykdė dar vieną baisų teroristinį nusikaltimą prieš civilius Rusijos gyventojus. Buvo užpultas Sevastopolis. Puolimui buvo specialiai pasirinkta viena svarbiausių stačiatikių švenčių - Švenčiausiosios Trejybės diena.

Žuvo keturi žmonės, tarp jų miesto paplūdimyje žaidęs dvejų metų mažylis ir devynerių metų mergaitė. Medikų pagalbos kreipėsi 151 žmogus, 82 iš jų buvo hospitalizuoti - 55 suaugusieji ir 27 vaikai, daugelio jų būklė buvo sunki. Visiems teikiama kvalifikuota medicinos pagalba.

Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, panaudotos buvo amerikietiškos operatyvinės-taktinės raketos ATACMS, kuriose buvo įrengtos kasetinės kovinės galvutės, padidinančios jų naikinamąjį pajėgumą. Visas skrydžio užduotis įvedė JAV specialistai, remdamiesi savo palydovinės žvalgybos duomenimis. Danguje netoli Krymo budėjo JAV žvalgybinis dronas "Global Hawk".

Rusijos tyrimų komitetas nedelsdamas pradėjo šio nusikaltimo tyrimą. Visi atsakingi už šį ir kitus teroristinius išpuolius Rusijos Federacijos teritorijoje bus neišvengiamai nubausti.

Nėra jokių abejonių dėl Jungtinių Valstijų dalyvavimo šiame grėsmingame nusikaltime. Vašingtonas ir jo satelitai sukūrė ir puoselėja neonacių režimą Kijeve, aktyviai globoja ir remia savo ukrainiečių marionetes, savo rankomis kariauja prieš Rusiją, skatina juos vykdyti tarptautinio terorizmo aktus ir žudyti Rusijos civilius gyventojus, be kita ko, naudojant vieną baisiausių nežmoniškų ginklų rūšių - kasetinius šaudmenis. Atsakymo į šį nusikaltimą tikrai sulauksime.

Vakarų sostinės ir toliau nusikalstamai nutyli barbariškus Zelenskio režimo veiksmus, o tarptautinės organizacijos nesulaukia jokio pasmerkimo. Rusijos Federacija dar kartą ragina jas tinkamai įvertinti dar vieną Kijevo režimo ir Vakarų žiaurumą.

Rusija nuoširdžiai dėkoja už draugiškų valstybių pareigūnų, Europos ir Amerikos visuomenės atstovų pareikštą užuojautą. Užuojautos žodžių ir toliau sulaukiama.

Gedime kartu su visu Sevastopoliu, kuriame šiandien paskelbta gedulo diena. Reiškiame užuojautą aukų artimiesiems ir linkime greitai pasveikti sužeistiesiems. 




2024-06-23

Vaistams atspari tuberkuliozė verčia ES kovoti dėl vaistų




Dienraštis "Politico" mus supažindina su informatyviu Rory O’Neill straipsniu (1), skirtu kovai su antibiotikams atspariomis tuberkuliozės formomis. Prieš pateikdamas šio straipsnio vertimą, noriu tarti kelis žodžius apie šią problemą.  

Prieš prasidedant nekontroliuojamos migracijos į ES erai 2015 metais, Vokietijoje, skirtingai nuo landsgrybių nualintos Lietuvos, nebuvo tuberkuliozės, o važiuodami į Lietuvą turtingų Vakarų Europos šalių gyventojai skiepydavosi nuo šios baisios oro-lašeliniu būdu platinamos ligos (2).

Tuberkuliozė į Vokietiją sugrįžo po to, kai  Angelos Merkel kvietimu į šalį atvyko apie du milijonus imigranų iš Afrikos, Azijos ir Artimųjų Rytų.


Bünsdorfo parapijos pastorius priglaudė migrantą iš Jemeno, kuriam nebuvo suteiktas pabėgėlio statusas. Šis migrantas atvira, labai užkrečiama džiovos forma apkrėtė 50 parapijos vaikų (3).

Tų metų Roberto Kocho instituto, kuris yra centrinė vyriausybės užkrečiamų ligų profilaktikos įstaiga,  ataskaitoje buvo nurodoma, kad pradedant 2015 metais, vyko visuotinis užkrečiamų ligų skaičiaus augimas. Metinė ataskaita pateikė duomenis apie 50 infekcinių susirgimų, atneštų į Vokietiją nuo 2015 metų.

Sekantis tuberkuliozės plitimo etapas ES prasidėjo atsiritus kelių milijonų pabėgėlių bangai iš Ukrainos, apie ką rašoma ir šiame "Politico" straipsnyje.



Vaistams atspari tuberkuliozė verčia ES kovoti dėl vaistų (1)

Daugėjant tuberkuliozės atvejų, gyvybiškai svarbūs vaistai nėra registruojami arba laikomi per brangiais.

Europoje tuberkuliozės atvejų daugėja, tačiau šalys yra prastai pasirengusios ir neturi galimybių gauti naujausių vaistų, skirtų didžiausioms tuberkuliozės atmainoms gydyti.

Kai kurie pacientai pusantrų metų praleidžia ligoninės izoliacijoje, gaudami senus vaistus, vietoj vos šešių mėnesių gydymo namuose, nes šalys neturi galimybės naudotis naujausiais gydymo metodais, skirtais infekcinei ligai išgydyti.

Kai kuriose ES šalyse naujausi vaistai arba neleidžiami, arba laikomi per brangiais naudoti. Kad pacientai būtų veiksmingai gydomi, Lenkijoje ir Slovakijoje į pagalbą atskubėjo nevyriausybinė organizacija "Gydytojai be sienų" (Médecins Sans Frontières, MSF).

Šių metų pradžioje Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (EDC) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad Europa stringa siekdama pažaboti tuberkuliozę ir gali nepasiekti iki 2030 m. užsibrėžtų šios ligos likvidavimo tikslų. Agentūros įspėja, kad jei Europa nesuvaldys didėjančio infekcijos paplitimo, naudodama rekomenduojamą vaistų kokteilį, per pastarąjį dešimtmetį pasiekti laimėjimai gali būti prarasti.

"Šiandien, jei [Europoje] sergate daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze, jūsų padėtis nėra gera", - "POLITICO" sakė MSF vaistininkė Fabienne Jouberton.  "Reikia kontroliuoti šią ligą, ji pati savaime nesustos".

Auganti problema

ECDC ir PSO teigimu, viena iš priežasčių, dėl kurių daugėja naujų atvejų visoje Europoje, gali būti tai, kad po pandemijos metu sumažėjusios diagnostikos ir gydymo apimtims, visoje Europoje padaugėjo naujų atvejų.

Tuberkuliozės atvejų ES, Islandijoje, Lichtenšteine ir Norvegijoje padaugėjo naujausiais, 2021 ir 2022 m. duomenimis, kai anksčiau jų nuolat mažėjo. Ir tai pasaulinė tendencija: 2022 m. 7,5 mln. žmonių buvo naujai diagnozuota tuberkuliozė - tai blogiausi metai per visą istoriją.

ES taip pat buvo prastai pasirengusi patenkinti pabėgėlių iš Ukrainos, kur tuberkuliozė yra didelė visuomenės sveikatos problema, sveikatos poreikius.

Ukraina padarė pažangą kovodama su tuberkulioze, tačiau jos paplitimo lygis vis dar yra vienas didžiausių PSO Europos regione. Ypač daug problemų Ukrainoje kyla dėl tuberkuliozės atmainos, kuri yra atspari standartiniams pirmos eilės vaistams.

Daugeliui vaistų atsparią TB geriausia gydyti vaistų deriniu, kurį galima vartoti per burną ir per trumpesnį laiką nei senesnius injekcinius vaistus. 

Tarptautinės organizacijos padėjo Ukrainai gauti naujausių vaistų prieinamomis kainomis, tačiau į ES atvykstantys pabėgėliai susiduria su kitokia situacija.

Atsilieka

Daugelio naujausių PSO rekomenduojamų vaistų kai kuriose ES šalyse nėra.

2023 m. spalio mėn. atlikto tyrimo duomenimis, iš 18 ES / EEE šalių, atsakiusių į apklausos klausimus, 15 pranešė, kad pretomanido - vieno iš PSO geriausios praktikos schemą sudarančių vaistų - prieinamumas ribotas arba jo visai nėra.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad klofazimino, cikloserino, delamanido ir, kiek mažiau, bedakvilino tiekimas yra labai problemiškas. Jei trūksta bent vieno itin svarbaus vaisto, pacientams gali tekti pereiti prie ilgesnių ir sunkesnių gydymo planų.

Pasak Tarptautinės kovos su tuberkulioze ir plaučių ligomis sąjungos tyrėjų, gamintojai nusprendė neregistruoti kai kurių vaistų Europos vaistų agentūroje ar nacionalinėse institucijose dėl palyginti mažos vaistų nuo tuberkuliozės rinkos Europoje.

Ten, kur galima įsigyti naujesnių gydymo būdų, jie dažnai kainuoja pernelyg brangiai. MSF duomenimis, daugelyje ES šalių rekomenduojamas keturių vaistų kokteilis nuo atsparių tuberkuliozės padermių kainuoja daugiau kaip 40 000 eurų, o mažesnes ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse - 380 eurų, kai perkama per Jungtinių Tautų remiamą Pasaulinį vaistų fondą.


Nors Europa padarė pažangą mažindama bendrą sergamumo tuberkulioze rodiklį, ši liga nėra toks prioritetas, koks buvo anksčiau, o Europos sveikatos sistemos nėra pasirengusios reaguoti į atsparių padermių atsiradimą.

Pasaulinio fondo Rytų Europos ir Vidurio Azijos regiono vadovas Dumitru Laticevschi sakė "POLITICO", kad nuo 2022 m. daugeliui vaistų atspari tuberkuliozė kai kuriose ES šalyse tapo "labai didele problema".

Tais metais fondas padėjo Rumunijai gydyti Ukrainos pabėgėlius. Tuo tarpu kitos ES šalys už reikiamus vaistus turi mokėti visą kainą.

"Esant tokiai kainai, tenka viską normuoti arba spręsti, ar skirti gydymą, ar ne. Už 40 000 eurų jums pasiseks, jei gydysite vieną ar du [pacientus]", - sakė Laticevschi.

Pasak Laticevschi, šalys daro pažangą; rugsėjį Rumunija iš Pasaulinio vaistų fondo iš savo biudžeto pirks vaistus nuo daugeliui vaistų atsparios tuberkuliozės.

Kitur NVO imasi priemonių, kad užpildytų spragas.

Pagalbos prašymas

Joubertonas iš MSF sakė, kad pelno nesiekianti organizacija paaukojo atsargų Lenkijai ir Slovakijai.

Tačiau jei atitinkami vaistai nėra registruoti nei Europos vaistų agentūroje, nei nacionalinėse institucijose, tai gali būti sudėtingas ir ilgas procesas, sakė ji.

Jų komandos taip pat moko gydytojus, nesusipažinusius su naujausiomis rekomendacijomis, kaip gydyti daugeliui vaistų atsparią tuberkuliozę.

Lenkijoje ir Slovakijoje nevyriausybinė organizacija susidūrė su pasenusia gydymo praktika, kai pusantrų metų ligoninėse buvo skiriami senesni, mažiau veiksmingi vaistai. 

MSF duomenimis, daugeliui vaistų atsparią tuberkuliozę paprastai galima gydyti namuose šešis mėnesius. Tačiau Lenkijoje ir Slovakijoje nevyriausybinė organizacija susidūrė su pasenusia gydymo praktika, kai senesni ir mažiau veiksmingi vaistai ligoninėse buvo skiriami pusantrų metų. "Randame pacientų, uždarytų ligoninėje mėnesiams", - sakė Joubertonas.

PSO ir MSF kartu su Lenkijos vyriausybe parengė bandomąjį projektą, pagal kurį daugeliui vaistų atsparios tuberkuliozės ligoniai būtų gydomi namuose, o tai, pasak MSF, labai pagerintų jų gyvenimo kokybę. 

Su vaistų prieinamumu susijusios problemos yra dar opesnės, kai kalbama apie vaikų gydymą.

Jaunesniems nei 14 metų asmenims, sergantiems daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze, PSO rekomenduoja vartoti skirtingus vaistus, dažnai ilgą laiką. Vaikams pritaikytų preparatų Vakarų Europoje dar sunku gauti, sakė Joubertonas.

Jos teigimu, būtina ES lygmens politika, kad visoje ES būtų suderintos gydymo gairės ir užtikrintas atitinkamų vaistų prieinamumas.

Europos Komisijos atstovas spaudai pasakė, kad Sveikatos neatidėliotinos parengties ir reagavimo tarnyba (HERA) kalbasi su susijusiais asmenimis ir vertina, kaip Komisija gali padėti. Kovo mėn. Komisija paskelbė kvietimą dalyvauti konkurse, siekdama paspartinti pediatrinių vaistų nuo tuberkuliozės prieinamumą ir galimybę jais naudotis.

PSO taip pat padeda ES šalims gerinti šių vaistų prieinamumą. Šio mėnesio pradžioje Europos šalių ekspertai susitiko Berlyne aptarti savo patirties. Jie įsteigė darbo grupę, kuri daugiausia dėmesio skirs dauginio atsparumo vaistams tuberkuliozės gydymo prieinamumo gerinimui ES.

1. https://www.politico.eu/article/drug-resistant-tuberculosis-eu-medicines-drus-world-health-organization-refugees/

2. https://lebionka.blogspot.com/2017/06/pabegeliai-i-vokietija-atnese.html

3. https://lebionka.blogspot.com/2017/07/vokietijos-kocho-institutas-imigrantai.html


2024-06-22

Lenkijos opozicija rengs referendumą dėl "Migracijos pakto" denonsavimo

 

Lenkijos partija "Teisė ir teisingumas" rinks parašus dėl dar vieno referendumo dėl migracijos! Apie šį sprendimą paskelbė partijos pirmininkas Jarosławas Kaczyńskis, sakydamas kalbą Pułtuske.

Teisės ir teisingumo pirmininkas priminė praėjusių metų referendumą, kurį boikotavo tuometinė opozicija.

Prisiminkime, kas įvyko ne taip seniai - per rinkimus. Buvo surengtas referendumas. Buvo raginimų jį boikotuoti. Daugelyje vietų buvo imtasi priemonių, kad žmonės neimtų referendumo kortelių. (...) Buvo siekiama, kad jis taptų negaliojantis. Ir tai pavyko

- sakė jis.

Naujas referendumas

Po to "Teisės ir teisingumo" lyderis paskelbė, kad jo partija rinks parašus dėl naujo referendumo.


Bet nuo rugsėjo mėnesio mes rinksime parašus dėl reikalavimo surengti naują referendumą. Nes tai turi būti kito reikalavimo pagrindas, nes esame įsitikinę, kad jei toks referendumas įvyks, mes laimėsime. Dėl reikalavimo nutraukti šį paktą. Jokiomis aplinkybėmis negalime sutikti. Ir tai turi būti nacionalinis uždavinys, kurį įmanoma įvykdyti šiandien

- sakė Jaroslawas Kaczyńskis.

Teisės ir teisingumo lyderis taip pat sakė, kad frakcija rengs naują programą.

Akivaizdu, kad turime turėti naują programą artėjantiems rinkimams (prezidento - PAP) ir vėlesniems, parlamento rinkimams, nes situacija nuolat keičiasi.

- sakė jis.

Kaip pažymėjo jis, šioje programoje turi būti įtrauktas konstitucijos pakeitimų projektas.

Kad būtų radikaliai apsunkintos tokios akcijos, kokias galėjome matyti per televiziją ar po prokuratūra

- pridūrė partijos Tvarka ir teisingumas vadovas.

Gegužės mėn. ES pagaliau patvirtino reformą, kuria sugriežtinamos migrantų iš trečiųjų šalių priėmimo taisyklės. Migracijos ir prieglobsčio paktu siekiama padėti kovoti su nelegalia migracija, prekyba žmonėmis ir sugriežtinti bausmes už šios srities nusikaltimus ES.

Į paktą, kuris buvo rengiamas ir perrašomas beveik dešimtmetį, įtrauktos kelios naujos taisyklės, kuriomis reglamentuojama griežtesnė išorės sienų kontrolė, greitesnė prieglobsčio prašymų nagrinėjimo procedūra ir veiksmingesnis asmenų, neturinčių teisės būti ES, išsiuntimas. Reformoje taip pat numatoma "teisingai" paskirstyti migrantus įvairiose ES šalyse, o tai turėtų sumažinti naštą pirmosios eilės valstybėms, susiduriančioms su nelegalių imigrantų antplūdžiu.

Pastaruoju metu Lenkijos pasieniečiai beveik kasdien praneša apie agresyvų migrantų elgesį už plieninės tvoros pasienyje su Baltarusija. Dažniausias elgesys - akmenų ir šakų mėtymas į Lenkijos teisėsaugininkus.

Vidutiniškai kasdien tvorą bando šturmuoti apie 200 žmonių. Neseniai nelegalus migrantas, bandęs kirsti Lenkijos ir Baltarusijos sieną, peiliu sužalojo lenkų karį, kuris vėliau ligoninėje mirė.


ES ir toliau trūkinės per siūles



ES elitas pataruosius tris dešimtmečius vykdo ES naikinimą. Europa užtvindyta milijonais Afrikos ir Azijos "pabėgėlių", kurie pakeičia baltuosius Europoje, ją islamizuoja, gula nepakeliama ekonomine našta jos ekonomikai. Apie tai pasakoja  Prancūzijoje gyvenanti žurnalistė Elena Kondratjeva-Salguero.

 

https://youtu.be/wXvYsKIk0y8?si


Video rašoma:

Dešinieji balsuoja prieš beveik visas Europos Parlamento liberaliosios daugumos iniciatyvas. Kodėl Europa akcentuoja pagalbą Ukrainai, kai kyla grėsmė pačiai ES struktūrai? - Pranešėja: Elena Kondratjeva-Salguero, žurnalistė, literatūrinio almanacho "Žodžiai ir prasmės" vyriausioji redaktorė.



Degraduoja ES ekonomika

"Euras atsidūrė spąstuose tarp velniškos FRS ir siautėjančių politinių bangų", - rašo "Bloomberg". 

"Euras susiduria su staiga blogėjančia politine situacija, kuri paprastai verstų investuotojus atsikratyti valiutos.  Tačiau vaizdą temdo vis sunkiau nuspėjamos pasaulinių palūkanų normų perspektyvos. (...) Eurui atsidūrus spąstuose tarp mažesnio iždo obligacijų pajamingumo po silpnesnės, nei tikėtasi, JAV gegužės mėn. infliacijos ataskaitos ir kraštutinių dešiniųjų partijų sėkmės Europos Sąjungos rinkimuose padarinių, investuotojams patariama lažintis už arba prieš eurą naudojant ne dolerio, o kitas valiutų poras", - teigė agentūra.

"Europos bankus, eurą ir Prancūzijos obligacijas sukrėtė bėgimas į saugumą", - rašo "The Wall Street Journal". - Investuotojai atsisakė Europos [įmonių] akcijų ir supirko saugesnes vyriausybių obligacijas, nes politiniai neramumai Prancūzijoje padidino baimę dėl Europos Sąjungos vienybės." "Norima saugumo, - WSJ sakė Nyderlandų banko ING vyriausiasis euro zonos ekonomistas ir pasaulinių makroekonominių tyrimų vadovas Carstenas Brzeski, pridurdamas, kad "yra daug nervingumo".

Europos Komisija leido pradėti perviršinio biudžeto deficito procedūrą prieš Belgiją, Prancūziją, Italiją, Vengriją, Maltą, Lenkiją ir Slovakiją, kurių biudžeto deficitas viršijo 3 proc.

"Šiuo metu beveik ketvirtadalis verslininkų Vokietijoje reguliariai galvoja apie įmonės pardavimą. Beveik visi verslininkai (96 proc.) įsitikinę, kad šalyje prasidėjo deindustrializacija", - rašoma "Die Welt".






2024-06-21

Viktoras Orbanas: Europoje mums gresia pavojus

 

Briuselyje, vadovaujant Manfredui Weberiui, susiformavo promaskvietiška, proimigracinė ir prieš ekonomiką nukreipta koalicija, penktadienį Kossuth radijo laidoje "Labas rytas, Vengrija" iš Berlyno pareiškė premjeras.

V. Orbanas teigė, kad Vengrijai svarbiausia išlaikyti atvirą pasaulio ekonomiką. Jis sakė, kad Vengrija negali gyventi pagal dabartinį gyvenimo lygį, jei gali pasikliauti tik dešimties milijonų vengrų ekonomine rinka, ir pabrėžė, kad "būtų tragiška izoliuotis nuo likusio pasaulio".

Jis pabrėžė, kad Vokietija taip pat yra mūsų sąjungininkė, norinti atviros pasaulio ekonomikos, nes ji taip pat yra šalis gamintoja ir turi parduoti savo produktus pasaulyje.

Orbanas kaip dviejų šalių ekonominių santykių pavyzdį pateikė "Mercedes", nurodydamas, kad automobilių gamintojas sukurs 3 800-4 200 naujų darbo vietų Kecskemete, "septyniose užrakintose" gamyklose, kuriose bus gaminami nauji modeliai ir reikalingi komponentai.

Jis pabrėžė, kad Vokietijos pramonėje vyksta permainos, ir kyla klausimas, ar šioje technologinėje kaitoje yra ir bus vietos vengrams, "o atsakymas - bus", nes vokiečiai nemažą dalį šių pokyčių įgyvendina Vengrijoje, sukurdami daug tūkstančių naujų darbo vietų, įskaitant inžinerijos ir kvalifikuotų profesijų mokymus.

Tai pirmiausia turiu patvirtinti su Vokietijos kancleriu, - sakė Vengrijos Ministras Pirmininkas, turėdamas omenyje susitikimą su savo kolega iš Vokietijos, kuris įvyks vėliau šią dieną.

Jis sakė, kad "Vokietijos ir Vengrijos ekonominio bendradarbiavimo patvirtinimo antspaudą reikia uždėti su dabartiniu Vokietijos kancleriu". Svarbiausias tikslas - užtikrinti Vengrijos dalyvavimą Vokietijos ekonomikos plėtroje, sakė jis.

Jis pabrėžė, kad Vengrija yra Vokietijos kanclerio sąjungininkė, nes abi valstybės suinteresuotos atvira pasaulio ekonomika ir priešiškų jėgų Europoje slopinimu.

Jis teigė, kad liepos 1 d. Vengrijai perimant pirmininkavimą ES, jis ir kancleris Olafas Scholzas taip pat aptars "didžiuosius Europos klausimus", apžvelgdami, "ką Vengrija pateikia ant stalo ir kaip toli ji nori eiti". Kaip pavyzdžius jis paminėjo Serbijos narystę ES, mokesčių mažinimą, išmokas šeimoms ir Europos ekonomikos konkurencingumo didinimą.

Kairieji susitarė, EPP su jais sutaria

V. Orbanas sakė, kad šią savaitę vykusiame neformaliame ES valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime kairiosios partijos paskelbė, kad susitarė tarpusavyje, o Europos liaudies partija (ELP), kuri save vadina dešiniąja, bet sudarydama aljansus visada pereina į kairę, prisijungė prie kairiųjų.

Sudaryta koalicija susitarė dėl Vengrijai nenaudingos programos, kuri skiriasi nuo Vengrijos žmonių nuomonės. Tai yra prokarinė koalicija, koalicija tų, kurie nori tęsti ir net paspartinti Europos įtraukimo į karą procesą.

Jis pridūrė: "Vokietijoje vyksta didžiulė militarizacija, neįsivaizduojama nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Antroji koalicijos programa yra pro-migracinė, jie yra Soroso plano įgyvendintojai, sakė jis ir pridūrė, kad Džordžas Sorosas dar 2015 m. rašė, kad į Europą kasmet reikėtų įvežti milijoną migrantų ir kad jis mielai skolintų europiečiams pinigų šiam tikslui finansuoti.

Europoje vyksta gyventojų pakeitimas

Europoje vyksta gyventojų kaita, mažėja baltųjų, krikščionių, europiečių, daugėja migrantų, o musulmonų bendruomenei priklausančių žmonių skaičius radikaliai didėja, perspėjo jis.

Kalbant apie konkurencingumo klausimą - kaip stiprinti pramonę, kurti daugiau darbo vietų, didesnius atlyginimus ir geresnį gyvenimą žmonėms - koalicija yra "mokesčių didinimo pusėje, taigi ji nėra palanki rinkai", o tai nėra gerai Europos ekonomikai, sakė jis. Koalicija yra už karą, prieš ekonomiką ir už migraciją, užbaigė jis.

V. Orbanas pabrėžė, kad EPP visada nukreipia savo rinkėjus į kairę, užuot atstovavusi tradicinei, nuosaikiai, konservatyviai ir krikščioniškai demokratijai, todėl Europoje kuriama kairioji, o ne dešinioji dauguma.

EPP dalyvavimas yra gėdingas

Vertindamas Europos Parlamento rinkimus, jis teigė, kad pastaruoju metu EPP rinkimai po rinkimų renka nuosaikių, dešiniųjų rinkėjų paramą, tačiau užuot sudariusi dešiniųjų koaliciją, ji eina į kairę ir į kairę, t. y. "vagia ir permeta" rinkėjus iš dešinės į kairę.

"Štai tokį negarbingą vaidmenį atlieka EPP, todėl, nepaisant visuomenės nuomonės poslinkio dešiniųjų naudai, jos dabar Briuselyje negalima tiesiogiai įtvirtinti", - sakė premjeras ir pridūrė, kad netiesioginiai žingsniai, t. y. aljansų ir susitarimų sudarymas, vis labiau stiprina dešiniuosius.

Jis priminė, kad per pastaruosius dvejus ar trejus rinkimus dešiniųjų pažiūrų europiečiai susidūrė su rimta dilema, nes nemaža dalis jų nenori balsuoti už galingą ir stiprėjančią dešinę, įskaitant Vengrijos, Italijos ir Prancūzijos partijas, o nuosaikesni dešinieji rinkėjai, teikiantys pirmenybę tradicinei krikščioniškajai demokratijai, mieliau renkasi EPP.

Pastebimas poslinkis į dešinę, tačiau dėl EPP Europoje daugumą sudaro kairieji

Jis atkreipė dėmesį, kad nuo to laiko, kai Europos Parlamento rinkimai vyko nacionaliniu lygmeniu, beveik visose Europos šalyse susilpnėjo arba buvo sukrėstos ne dešiniosios vyriausybės. Kaip pavyzdį jis pateikė Belgijos ir Prancūzijos rinkimų rezultatus.

Poslinkis į dešinę egzistuoja, tačiau dėl jo valdžia nepasikeitė, nes EPP savo rinkėjus visada veda į kairę, todėl Europoje formuojasi ne dešinioji, o kairioji dauguma, sakė jis.

Vakarai nori nugalėti Rusiją pasitelkdami ukrainiečius

Kalbėdamas apie Rusijos ir Ukrainos karą, jis sakė, kad Vakarų pasaulis, vadovaujamas amerikiečių ir Vokietijos, nori nugalėti Rusiją, tiesiogiai neįsitraukdami į karą su ja, bet iš esmės palikdami karą "ukrainiečiams", nes Vladimiras Putinas užpuolė Ukrainą, pažeisdamas visus tarptautinės teisės principus, nes nori neleisti Ukrainai tapti NATO nare.

Vakarai tai įvertino kaip galimybę susilpninti, o vėliau nugalėti Rusiją, o ne kaip Vengrijos poziciją, kuri teigia, kad šioje situacijoje prioritetas yra izoliuoti konfliktą ir sumažinti karo poveikį, sakė jis, pažymėdamas, kad Vakarai nori nugalėti rusus pasitelkdami Ukrainos karius ir daugybės aukų kaina.

Kyla klausimas, ar Ukraina taps NATO nare, ar ne, t. y., pavyzdžiui, "ar Juodosios jūros uoste Sevastopolyje bus NATO vėliava, ar Rusijos vėliava", - sakė jis, pažymėdamas, kad rusai nenori gyventi šalia tokios šalies kaip Ukraina, kurios kariuomenė turi moderniausiais ginklais ginkluotą NATO kariuomenę.

Jis pavadino beviltiška, kad Vakarai laimės karą, nes, jo žodžiais tariant, už tai teks sumokėti baisią kainą, kurios tiesiog neverta. Iki šiol žuvo šimtai tūkstančių rusų ir ukrainiečių, o Europos rytuose auga milijonas vaikų, kurie neturi tėvo arba kurių tėvas dėl karo traumų tapo neįgalus.

Jis pridūrė, kad išaugs karta, kuri atsidurs beviltiškoje padėtyje, nes, nepaisant žadėto atstatymo, žmonių gyvenimo lygis daugelį metų išliks žemesnis už Europos gyvenimo lygį.

Referendumo rezultatai padės vyriausybės vadovui

V. Orbanas priminė, kad Vengrijoje anksčiau buvo rengiami referendumai svarbiais politiniais klausimais. Jis sakė, kad pasisakydamas prieš migraciją, "aš palaikysiu savo užpakalį" referendumu dėl migracijos, ir pridūrė, kad panaši situacija yra ir ginant tradicinės šeimos modelį.

Jis pabrėžė, kad mes tikrai nenorime, jog mūsų vaikams šiais klausimais būtų aiškinama, kas teisinga, o kas ne. Vesdamas šią diskusiją turiu omenyje Vengrijoje vykusį referendumą dėl lyties, - sakė jis.

Jis teigė, kad referendumo dėl karo nebuvo, tačiau vyko Europos Parlamento rinkimai. "Visos kampanijos metu sakiau, kad kalbama apie karą ir taiką", - priminė jis ir pridūrė, kad žmonės aiškiai pasakė, jog nenori, kad Vengrija dalyvautų kare.

Sakiau, kad yra minimalus tikslas, kurį galime pasiekti: Europos traukinys važiuoja į karą, bet jei turėsime pakankamai paramos, galiu užtraukti avarinį stabdį, šis traukinys sustos ir mes, vengrai, išlipsime. Jei žvaigždėms pasiseks, įtikinsime mašinistą ne tik išlipti iš traukinio, bet ir neleisti jam toliau važiuoti.

Nustatytas minimalus tikslas

Jo vertinimu, minimalus tikslas pasiektas, sakė jis, ir jam pavyko susitarti su NATO generaliniu sekretoriumi, kad Vengrija nedalyvaus NATO misijoje Ukrainoje nei pinigais, nei ginklais, nei kariais.

"Mes taip pat kalbėjomės su mašina, bet mums nepavyko jos įtikinti, tai stipri mašina, tik Donaldas Trumpas gali ją nuversti", - sakė jis, turėdamas omenyje artėjančius JAV rinkimus.

Tačiau jis pabrėžė, kad mes nedalyvausime šiame kare, Vengrija išliks taikos sala tiek viešojo saugumo, tiek socialinio saugumo, tiek karo atžvilgiu, nes dėl viso to susitarė ne tik su kadenciją baigiančiu NATO generaliniu sekretoriumi, bet ir su jo įpėdiniu.

Šiuo metu spaudimas dėl karo kyla ne iš NATO, o iš čia, iš Europos, ir ši kova turi vykti Briuselyje, pažymėjo jis.

Weberis yra prieš Vengriją nusiteikęs EPP lyderis

Jis pabrėžė, kad EPP lyderiui Manferiui Weberiui prie širdies tik vienas tikslas - pakenkti Vengrijai.

Mes neleidome jam tapti Europos Komisijos pirmininku 2019 m., nes jis sakė, kad nenori būti išrinktas vengrų balsais, - priminė jis ir pridūrė, kad Ursula von der Leyen, kuri galiausiai buvo išrinkta vengrų balsais, taip pat turi problemų, "tačiau ji yra tarnaitė, palyginti su ta vengrofobija, kuria serga M. Weberis".

Kol ji ten yra, mes tikrai žinome, kad Europos liaudies partijai vadovauja prieš Vengriją nusiteikęs lyderis, - perspėjo jis.

Jis priminė, kad kai "Fidesz" laimėjo 2018 m. rinkimus, po kelių dienų, veiksmingai remiant Manfedui Weberiui, prieš Vengriją jau buvo pradėta 7 straipsnio procedūra.

Dabar atsitiko tas pats: Vengrijoje laimėjo taikos partija, o promaskvietiškas Briuselis iš karto mums skyrė precedento neturinčią baudą, pažymėjo jis, pabrėždamas, kad migracijos bauda glaudžiai susijusi su karo ir taikos klausimu.

Tačiau jis nurodė, kad buvo sudarytos darbo grupės, turinčios tam pasipriešinti, ir jau ieškoma sprendimų, kaip priversti šią baudą sumokėti tuos, kurie iš migracijos ir karo uždirba daugiausiai. Mes taip pat ginsime šį Weberio išpuolį, kuris dabar pradėtas prieš Vengriją", - sakė jis.

Orbanas taip pat palietė migracijos problemą, remdamasis Vokietijos pavyzdžiu. Tai spalvingas, pasikeitęs, daugiakultūris pasaulis, kuriame migrantai jau nebėra svečiai, bet jiems pagal pagreitintą procedūrą suteikta pilietybė, ir jie yra šalyje, kuri vis dažniau tampa jų nuosavybe.

Jis priminė 2015 m. priimtą sprendimą: jei Vengrijos žmonės nepareikalaus, kad įsileistume migrantus, mes jų neįsileisime, kitaip Vengrija nebebus vengrų šalis. Jis pabrėžė, kad migracija yra vienas iš nedaugelio klausimų, kai neįmanoma ištaisyti klaidos.

Visada patarinėjau vengrams ir dabar prašau jų pasakyti "ne" migracijai, atsispirti spaudimui ir išsaugoti mūsų šalį kaip taikos salą, sakė V. Orbanas.