2024-06-21

Viktoras Orbanas: Europoje mums gresia pavojus

 

Briuselyje, vadovaujant Manfredui Weberiui, susiformavo promaskvietiška, proimigracinė ir prieš ekonomiką nukreipta koalicija, penktadienį Kossuth radijo laidoje "Labas rytas, Vengrija" iš Berlyno pareiškė premjeras.

V. Orbanas teigė, kad Vengrijai svarbiausia išlaikyti atvirą pasaulio ekonomiką. Jis sakė, kad Vengrija negali gyventi pagal dabartinį gyvenimo lygį, jei gali pasikliauti tik dešimties milijonų vengrų ekonomine rinka, ir pabrėžė, kad "būtų tragiška izoliuotis nuo likusio pasaulio".

Jis pabrėžė, kad Vokietija taip pat yra mūsų sąjungininkė, norinti atviros pasaulio ekonomikos, nes ji taip pat yra šalis gamintoja ir turi parduoti savo produktus pasaulyje.

Orbanas kaip dviejų šalių ekonominių santykių pavyzdį pateikė "Mercedes", nurodydamas, kad automobilių gamintojas sukurs 3 800-4 200 naujų darbo vietų Kecskemete, "septyniose užrakintose" gamyklose, kuriose bus gaminami nauji modeliai ir reikalingi komponentai.

Jis pabrėžė, kad Vokietijos pramonėje vyksta permainos, ir kyla klausimas, ar šioje technologinėje kaitoje yra ir bus vietos vengrams, "o atsakymas - bus", nes vokiečiai nemažą dalį šių pokyčių įgyvendina Vengrijoje, sukurdami daug tūkstančių naujų darbo vietų, įskaitant inžinerijos ir kvalifikuotų profesijų mokymus.

Tai pirmiausia turiu patvirtinti su Vokietijos kancleriu, - sakė Vengrijos Ministras Pirmininkas, turėdamas omenyje susitikimą su savo kolega iš Vokietijos, kuris įvyks vėliau šią dieną.

Jis sakė, kad "Vokietijos ir Vengrijos ekonominio bendradarbiavimo patvirtinimo antspaudą reikia uždėti su dabartiniu Vokietijos kancleriu". Svarbiausias tikslas - užtikrinti Vengrijos dalyvavimą Vokietijos ekonomikos plėtroje, sakė jis.

Jis pabrėžė, kad Vengrija yra Vokietijos kanclerio sąjungininkė, nes abi valstybės suinteresuotos atvira pasaulio ekonomika ir priešiškų jėgų Europoje slopinimu.

Jis teigė, kad liepos 1 d. Vengrijai perimant pirmininkavimą ES, jis ir kancleris Olafas Scholzas taip pat aptars "didžiuosius Europos klausimus", apžvelgdami, "ką Vengrija pateikia ant stalo ir kaip toli ji nori eiti". Kaip pavyzdžius jis paminėjo Serbijos narystę ES, mokesčių mažinimą, išmokas šeimoms ir Europos ekonomikos konkurencingumo didinimą.

Kairieji susitarė, EPP su jais sutaria

V. Orbanas sakė, kad šią savaitę vykusiame neformaliame ES valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime kairiosios partijos paskelbė, kad susitarė tarpusavyje, o Europos liaudies partija (ELP), kuri save vadina dešiniąja, bet sudarydama aljansus visada pereina į kairę, prisijungė prie kairiųjų.

Sudaryta koalicija susitarė dėl Vengrijai nenaudingos programos, kuri skiriasi nuo Vengrijos žmonių nuomonės. Tai yra prokarinė koalicija, koalicija tų, kurie nori tęsti ir net paspartinti Europos įtraukimo į karą procesą.

Jis pridūrė: "Vokietijoje vyksta didžiulė militarizacija, neįsivaizduojama nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Antroji koalicijos programa yra pro-migracinė, jie yra Soroso plano įgyvendintojai, sakė jis ir pridūrė, kad Džordžas Sorosas dar 2015 m. rašė, kad į Europą kasmet reikėtų įvežti milijoną migrantų ir kad jis mielai skolintų europiečiams pinigų šiam tikslui finansuoti.

Europoje vyksta gyventojų pakeitimas

Europoje vyksta gyventojų kaita, mažėja baltųjų, krikščionių, europiečių, daugėja migrantų, o musulmonų bendruomenei priklausančių žmonių skaičius radikaliai didėja, perspėjo jis.

Kalbant apie konkurencingumo klausimą - kaip stiprinti pramonę, kurti daugiau darbo vietų, didesnius atlyginimus ir geresnį gyvenimą žmonėms - koalicija yra "mokesčių didinimo pusėje, taigi ji nėra palanki rinkai", o tai nėra gerai Europos ekonomikai, sakė jis. Koalicija yra už karą, prieš ekonomiką ir už migraciją, užbaigė jis.

V. Orbanas pabrėžė, kad EPP visada nukreipia savo rinkėjus į kairę, užuot atstovavusi tradicinei, nuosaikiai, konservatyviai ir krikščioniškai demokratijai, todėl Europoje kuriama kairioji, o ne dešinioji dauguma.

EPP dalyvavimas yra gėdingas

Vertindamas Europos Parlamento rinkimus, jis teigė, kad pastaruoju metu EPP rinkimai po rinkimų renka nuosaikių, dešiniųjų rinkėjų paramą, tačiau užuot sudariusi dešiniųjų koaliciją, ji eina į kairę ir į kairę, t. y. "vagia ir permeta" rinkėjus iš dešinės į kairę.

"Štai tokį negarbingą vaidmenį atlieka EPP, todėl, nepaisant visuomenės nuomonės poslinkio dešiniųjų naudai, jos dabar Briuselyje negalima tiesiogiai įtvirtinti", - sakė premjeras ir pridūrė, kad netiesioginiai žingsniai, t. y. aljansų ir susitarimų sudarymas, vis labiau stiprina dešiniuosius.

Jis priminė, kad per pastaruosius dvejus ar trejus rinkimus dešiniųjų pažiūrų europiečiai susidūrė su rimta dilema, nes nemaža dalis jų nenori balsuoti už galingą ir stiprėjančią dešinę, įskaitant Vengrijos, Italijos ir Prancūzijos partijas, o nuosaikesni dešinieji rinkėjai, teikiantys pirmenybę tradicinei krikščioniškajai demokratijai, mieliau renkasi EPP.

Pastebimas poslinkis į dešinę, tačiau dėl EPP Europoje daugumą sudaro kairieji

Jis atkreipė dėmesį, kad nuo to laiko, kai Europos Parlamento rinkimai vyko nacionaliniu lygmeniu, beveik visose Europos šalyse susilpnėjo arba buvo sukrėstos ne dešiniosios vyriausybės. Kaip pavyzdį jis pateikė Belgijos ir Prancūzijos rinkimų rezultatus.

Poslinkis į dešinę egzistuoja, tačiau dėl jo valdžia nepasikeitė, nes EPP savo rinkėjus visada veda į kairę, todėl Europoje formuojasi ne dešinioji, o kairioji dauguma, sakė jis.

Vakarai nori nugalėti Rusiją pasitelkdami ukrainiečius

Kalbėdamas apie Rusijos ir Ukrainos karą, jis sakė, kad Vakarų pasaulis, vadovaujamas amerikiečių ir Vokietijos, nori nugalėti Rusiją, tiesiogiai neįsitraukdami į karą su ja, bet iš esmės palikdami karą "ukrainiečiams", nes Vladimiras Putinas užpuolė Ukrainą, pažeisdamas visus tarptautinės teisės principus, nes nori neleisti Ukrainai tapti NATO nare.

Vakarai tai įvertino kaip galimybę susilpninti, o vėliau nugalėti Rusiją, o ne kaip Vengrijos poziciją, kuri teigia, kad šioje situacijoje prioritetas yra izoliuoti konfliktą ir sumažinti karo poveikį, sakė jis, pažymėdamas, kad Vakarai nori nugalėti rusus pasitelkdami Ukrainos karius ir daugybės aukų kaina.

Kyla klausimas, ar Ukraina taps NATO nare, ar ne, t. y., pavyzdžiui, "ar Juodosios jūros uoste Sevastopolyje bus NATO vėliava, ar Rusijos vėliava", - sakė jis, pažymėdamas, kad rusai nenori gyventi šalia tokios šalies kaip Ukraina, kurios kariuomenė turi moderniausiais ginklais ginkluotą NATO kariuomenę.

Jis pavadino beviltiška, kad Vakarai laimės karą, nes, jo žodžiais tariant, už tai teks sumokėti baisią kainą, kurios tiesiog neverta. Iki šiol žuvo šimtai tūkstančių rusų ir ukrainiečių, o Europos rytuose auga milijonas vaikų, kurie neturi tėvo arba kurių tėvas dėl karo traumų tapo neįgalus.

Jis pridūrė, kad išaugs karta, kuri atsidurs beviltiškoje padėtyje, nes, nepaisant žadėto atstatymo, žmonių gyvenimo lygis daugelį metų išliks žemesnis už Europos gyvenimo lygį.

Referendumo rezultatai padės vyriausybės vadovui

V. Orbanas priminė, kad Vengrijoje anksčiau buvo rengiami referendumai svarbiais politiniais klausimais. Jis sakė, kad pasisakydamas prieš migraciją, "aš palaikysiu savo užpakalį" referendumu dėl migracijos, ir pridūrė, kad panaši situacija yra ir ginant tradicinės šeimos modelį.

Jis pabrėžė, kad mes tikrai nenorime, jog mūsų vaikams šiais klausimais būtų aiškinama, kas teisinga, o kas ne. Vesdamas šią diskusiją turiu omenyje Vengrijoje vykusį referendumą dėl lyties, - sakė jis.

Jis teigė, kad referendumo dėl karo nebuvo, tačiau vyko Europos Parlamento rinkimai. "Visos kampanijos metu sakiau, kad kalbama apie karą ir taiką", - priminė jis ir pridūrė, kad žmonės aiškiai pasakė, jog nenori, kad Vengrija dalyvautų kare.

Sakiau, kad yra minimalus tikslas, kurį galime pasiekti: Europos traukinys važiuoja į karą, bet jei turėsime pakankamai paramos, galiu užtraukti avarinį stabdį, šis traukinys sustos ir mes, vengrai, išlipsime. Jei žvaigždėms pasiseks, įtikinsime mašinistą ne tik išlipti iš traukinio, bet ir neleisti jam toliau važiuoti.

Nustatytas minimalus tikslas

Jo vertinimu, minimalus tikslas pasiektas, sakė jis, ir jam pavyko susitarti su NATO generaliniu sekretoriumi, kad Vengrija nedalyvaus NATO misijoje Ukrainoje nei pinigais, nei ginklais, nei kariais.

"Mes taip pat kalbėjomės su mašina, bet mums nepavyko jos įtikinti, tai stipri mašina, tik Donaldas Trumpas gali ją nuversti", - sakė jis, turėdamas omenyje artėjančius JAV rinkimus.

Tačiau jis pabrėžė, kad mes nedalyvausime šiame kare, Vengrija išliks taikos sala tiek viešojo saugumo, tiek socialinio saugumo, tiek karo atžvilgiu, nes dėl viso to susitarė ne tik su kadenciją baigiančiu NATO generaliniu sekretoriumi, bet ir su jo įpėdiniu.

Šiuo metu spaudimas dėl karo kyla ne iš NATO, o iš čia, iš Europos, ir ši kova turi vykti Briuselyje, pažymėjo jis.

Weberis yra prieš Vengriją nusiteikęs EPP lyderis

Jis pabrėžė, kad EPP lyderiui Manferiui Weberiui prie širdies tik vienas tikslas - pakenkti Vengrijai.

Mes neleidome jam tapti Europos Komisijos pirmininku 2019 m., nes jis sakė, kad nenori būti išrinktas vengrų balsais, - priminė jis ir pridūrė, kad Ursula von der Leyen, kuri galiausiai buvo išrinkta vengrų balsais, taip pat turi problemų, "tačiau ji yra tarnaitė, palyginti su ta vengrofobija, kuria serga M. Weberis".

Kol ji ten yra, mes tikrai žinome, kad Europos liaudies partijai vadovauja prieš Vengriją nusiteikęs lyderis, - perspėjo jis.

Jis priminė, kad kai "Fidesz" laimėjo 2018 m. rinkimus, po kelių dienų, veiksmingai remiant Manfedui Weberiui, prieš Vengriją jau buvo pradėta 7 straipsnio procedūra.

Dabar atsitiko tas pats: Vengrijoje laimėjo taikos partija, o promaskvietiškas Briuselis iš karto mums skyrė precedento neturinčią baudą, pažymėjo jis, pabrėždamas, kad migracijos bauda glaudžiai susijusi su karo ir taikos klausimu.

Tačiau jis nurodė, kad buvo sudarytos darbo grupės, turinčios tam pasipriešinti, ir jau ieškoma sprendimų, kaip priversti šią baudą sumokėti tuos, kurie iš migracijos ir karo uždirba daugiausiai. Mes taip pat ginsime šį Weberio išpuolį, kuris dabar pradėtas prieš Vengriją", - sakė jis.

Orbanas taip pat palietė migracijos problemą, remdamasis Vokietijos pavyzdžiu. Tai spalvingas, pasikeitęs, daugiakultūris pasaulis, kuriame migrantai jau nebėra svečiai, bet jiems pagal pagreitintą procedūrą suteikta pilietybė, ir jie yra šalyje, kuri vis dažniau tampa jų nuosavybe.

Jis priminė 2015 m. priimtą sprendimą: jei Vengrijos žmonės nepareikalaus, kad įsileistume migrantus, mes jų neįsileisime, kitaip Vengrija nebebus vengrų šalis. Jis pabrėžė, kad migracija yra vienas iš nedaugelio klausimų, kai neįmanoma ištaisyti klaidos.

Visada patarinėjau vengrams ir dabar prašau jų pasakyti "ne" migracijai, atsispirti spaudimui ir išsaugoti mūsų šalį kaip taikos salą, sakė V. Orbanas.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą