2019-07-08

Kiniečiai apie rusų povandeninį laivą AC-12



Portale Sina.com (Kinija) buvo paskelbtas straipsnis „Ką slepia Rusijos karinis povandeninis aparatas, kuriame įvyko incidentas: jis gali pažeisti amerikiečių hidrolokacijos sistemą jūros dugne“.

Straipsnyje rašoma, kad povandeninis laivas AC-12 buvo pradėtas kurti TSRS laikais. Dėl padidinto slaptumo sąlygų, o taip pat, kad nuslėpti kūrimą nuo amerikiečių žvalgybos, jis vyko slaptai. Pasaulis apie AC-12 pirmą kartą sužinojo 2012 metais. Šiame povandeniniame laive įrengtas atominis variklis, kuris leidžia išvystyti 30 mazgų maksimalų greitį, ir šiuo metu jis yra vienas pačių mažiausių atominių povandeninių laivų pasaulyje. Į AC-12 užduotis įeina statybiniai darbai, aptarnavimas povandeninių ryšio sistemų, hiroakustinių sistemų, palaikymas bandant naujus ginklus, pažeidimai NATO ir vakarų šalių povandeninių ryšių ir hidroakustinių sistemų.


2019 metų liepos 2 dieną Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad Rusijos teritoriniuose vandenyse viename iš povandeninių laivų įvyko gaisras, per kurį žuvo septyni ekipažo nariai. Pranešimas buvo labai trumpas, daugiau jokios informacijos nebuvo.
Rusijos jūrų laivynas viešai pranešė, kad pagrindinė šio povandeninio laivo funkcija yra jūros dugno tyrimas. Tačiau vakaruose mano, kad povandeninis laivas taip pat gali atlikti specialias karines operacijas.

Povandeninis laivas АС-12 buvo sukurtas 1980-siais, kaip projektas 10831. Pirmas projekto laivas į vandenį buvo nuleistas 1988 metais. Jo ilgis 70 metrų, plotis 7 metrai, vandens talpa 2000 tonų, ekipažas 25 žmonės. АС-12 naudojamas atominis variklis, maksimalus greitis 30 mazgų, šiai dienai ji yra vienas iš mažiausių atominių povandeninių laivų. Korpusas yra unikalios rutulinės konstrukcijos iš titano lydinio, siekiant padidinti panirimo gylį. Sakoma, kad maksimalus AC-12 panirimo gylis yra apie 6000 metrų. Siekiant padidinti eksploatacines AC-12 galimybes, jame įtaisyta pilna povandeninė akustinė sistema, įskaitant šoninės apžvalgos hidrolokatorių, joje taip pat įtaisytas mechaninis manipuliatorius, kuriuo iš jūros dugno galima rinkti povandeninius pavyzdžius.


Pagal pirminį planą, АС-12 buvo perduotas TSRS karo laivyno giluminių tyrimų centrui, kuris buvo viena iš pačių slapčiausių TSRS įstaigų. Pagrinde jis užsiiminėjo povandeniniais tyrimais ir bandymais, tame skaičiuje tyrimais jūros aplinkos, o taip pat sudarymu jūros dugno topografinių žemėlapių. Saugus vykdymas užduočių povandeniniu laivu įmanomas tiktai po detalaus tyrimo jūros dugno. Kadangi žemės pluta nuolatos kinta ir reikia nuolatos stebėti, kad užtikrinti povandeninę navigaciją ir saugią eksploataciją povandeninių laivų. Giluminių tyrimų centras ir povandeninis laivas АС-12 buvo už tai atsakingi. Be to, pas АС-12 buvo ir kiti svarbūs uždaviniai, tokie kaip aptarnavimas povandeninių ryšių sistemų, hydroakustinių sistemų, palaikymas išbandant naujus ginklus, pažeidimas sistemų povandeninių ryšių ir hidroakustinių NATO ir Vakarų šalių sistemų.

Kai prasidėjo АС-12 surinkimo darbai, Tarybų Sąjunga jau buvo ties išnykimo riba, be to technologijos, naudojamos šiame laive labai sudėtingos, ir statybos darbai dažnai buvo nutraukiami. Po TSRS iširimo, Rusijos ekonomika stipriai nusilpo, jai tapo sunku leisti sau tokį brangų povandeninį laivą, kaip АС-12, todėl jo kūrimas laikinai sustojo. XXI amžiuje, po Rusijos ekonomikos atsistatymo, buvo taip pat atnaujintas ir darbas ties šiuo projektu. Dėl didelio slaptumo, statybos darbai vyko slaptai nuo Amerikos žvalgybos. Smulkmenų apie povandeninius ir jūrinius tyrimus buvo mažai. 2010 metais visam pasauliui buvo pateikta informacija apie tai, kad povandeninis laivas buvo perduotas Rusijos šiaurės laivynui. Jo nešėju buvo priskirtas atominis raketinis strateginės paskirties kreiseris projekto 667БДР. Pagal informaciją, kuria pateikia Rusija, АС-12 gauna tiesioginius įsakymus iš Rusijos gynybos ministerijos atlikti slaptas povandenines užduotis.


Pirmą kartą pasaulis sužinojo apie АС-12 povandeninį laivą 2012 metais, kada Rusija atvirai paskelbė apie jūrų tyrimus Šiaurės ašigalyje ir suteikiamą pagalbą įsisavinant šiaurę. Šiuose tyrimuose dalyvavo ir povandeninis laivas АС-12. Pagal Rusijos pusės pranešimą, jis pasinėrė 2-3 tūkstančius metrų tam, kad gautų jūros dugno pavyzdį. Tik tada visam pasauliui tapo žinoma, kaip gyliai gali panerti povandeninis laivas.

Kadangi Rusija daugiau nepranešė jokios informacijos dėl povandeninio laiko АС-12, lieka neaišku, kokias užduotis jis vykdo. Bet, atsižvelgiant į tai, kad savo pareiškimuose Rusijos gynybos ministerija tik paminėjo šią temą, galima padaryti išvadą, kad Rusijai tai jautrus klausimas. Incidentas, įvykęs jos teritoriniuose vandenyse, greičiausiai taip pat nebuvo surištas su veiksmais prieš vakarų šalių povandeninę žvalgybą. Manoma, povandeninis laivas galėjo vykdyti dvi užduotis.

Pirma, ji greičiausiai vykdė topografinę žvalgybą, kad užtikrinti palaikymą naujos kartos atominių povandeninių laivų, kurie vykdė povandenines kovines užduotis. Pagal antrą versiją, buvo vykdomi paruošiamieji darbai paleisti naujos kartos sonarinį kompleksą. Anksčiau buvo pranešta, kad Rusija ruošiasi pastatyti naujos kartos povandeninius hidrolokatorius, skirtus aptikti naujus amerikiečių atominius povandeninius laivus ir pagerinti Rusijos povandeninės gynybos galimybes.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą