2019-07-04

Naujas mūsų kišenių tuštinimo vardas – Kristin Lagard. Ko iš jos laukiama ECB vadovo poste?


ECB prezidento Mario Draghi kadencija baigiasi spalio 31 dieną. Pastaruose trijuose ECB posėdžiuose rugsėjo ir spalio mėnesiais buvo svarstoma galimybė sugrįžti prie superminkštos pinigų-kredito politikos, kuri pasibaigė sausio 1 dieną. Analitikai laukia, kad ECB mažins procentinę normą. Depozitams ji jau dabar neigiama – minus 0,4%, o bazinė norma lygi nuliui ir iki rudens gali tapti neigiama (kaip Japonijos banko), o depozitams – minus 0,8%. Ekspertai laukia, kad ECB jau vasarą atnaujins eurozonos valstybių narių obligacijų supirkimą. ECB iki sausio 1 dienos jau buvo supirkęs jų už 2,6 trilijonus eurų. Šiuo metu ECB gali jų supirkti ne daugiau 33% kiekvienos vyriausybės skolų, bet Draghi užsiminė, kad limitas bus pakeltas iki 50%, kas sudaro dar 1 trilijoną eurų. Mario Draghi ECB kursą sinchronizavo su JAV FRS vykdoma super minkšta kredito politika.


Manoma, kad tolesnis „minkštinimas“ turės griaunantį poveikį ekonomikai. Po menamo ekonomikos pagerėjimo turėtų sekti nuosmukis. Tai sutaps su Kristin Lagard atėjimu į ECB vadovo postą.

Lagard yra Rotšildų statytinio Emanuelio Makrono (į politiką buvo komandiruotas iš Galdman Sachs banko) protežė. Mario Draghi irgi yra skaitomas Goldman Sachs lobistu, kur jis anksčiau buvo užėmęs aukštus postus. Nereikia galvoti, kad Kristin Lagard ECB prezidento poste priiminės Europai naudingus sprendimus. Nuo 1981 iki 2005 metų Lagard dirbo advokate Čikagoje, vienoje iš stambiausių pasaulyje konsultacinių firmų Baker & McKenzie, ir nuo 1999 metų vadovavo šiai organizacijai. 2005-2007 metais ji vadovavo Prancūzijos užsienio prekybos ministerijai, 2007-2008 metais žemės ūkio ir žvejybos, o 2008 – 2011 ekonomikos ir pramonės ministerijoms.

Būdama ekonomikos ministre, ji pareiškė: „Jeigu benzinas per brangus, prancūzams reikia važinėti dviračiais“. Ją lygino su Marija Antuanete, kuri sakė: „Liaudis neturi duonos? Tai tegul valgo pyragus“.



Kai tik tapo žinoma Lagard kandidatūra į ECB vadovo postą, į tai sureagavo finansų rinkos. Vėl kiek nukrito ES valstybių obligacijų vertė. Italijai ir Ispanijai tai sudarė 0,1 procento. Vokiečių procentai irgi sumažėjo.

Die Welt rašoma, kaip procentinės normos mažėjimas atsilieps gyventojams. Minus 0,4 procentai reiškia, kad vokietis, valstybei paskolinęs 1000 eurų, po 10 metų gaus atgal 960 eurų.

Šaltiniai:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą