2019-08-01

Migracijos stabdymo politikai pritaria Afrikos kardinolai


Nelaukta parama Italijos vicepremjerui Matteo Salvini dėl migracijos stabdymo atėjo iš Afrikos krikščionių hierarchų. Jeigu popiežius Pranciškus remia imigraciją, tai jo Afrikos kolegos vyskupai yra priešingos nuomonės šiuo klausimu. Jie mano, kad jaunų žmonių migracija yra žalinga tiek jų kilmės valstybėms, tiek patiems migrantams, kurie nepritampa Europoje ir degraduoja moraliai.

Nigerijos kardinolas Francis Arinze kviečia europiečius liautis skatinti afrikiečius migruoti. Jo nuomone, žmonėms geriau likti jų gimtose valstybėse. Savo interviu „Catholic Herald“ kardinolas pasakė, pasakė, kad, kuomet šalys praranda savo jaunus žmones dėl migracijos, jos praranda tuos, kurie gali geriausiai statyti savo šalies ateitį.

„...Europa ir Amerika kai kada gali geriausiai padėti, neskatindamos jaunų žmonių vykti į Europą, taip kad jie žiūrėtų į Europą, kaip į dangų – vietą, kur pinigai auga ant medžių, - bet kad padėti šalims, iš kurių jie atvyksta”, - pasakė jis.


Kardinolo nuomone, šalys turi priimti tik tuos imigrantus, kuriuos gali efektyviai integruoti. „Tai ne teorija. Tai faktas, - pasakė Arinze. „Kur jų ateitis: darbas, šeimyninis gyvenimas, kultūra, religija? Pagalvokite apie visa tai.“

Panašią poziciją užima ir kiti Afrikos hierarchai. Visi jie pasisako prieš migracijos srautų iš Afrikos į Europą skatinimą.

Šių metų gegužę Nigerijos kardinolasJohn Onaiyekan pasakė, kad masinė migracija iš jo šalies yra aiškiu požymiu to, kad politinė valdžia patyrė nesėkmę.

„Valdžia Nigeriją turi padaryti namais. Tas pats turi būti pritaikyta ir kitų Afrikos valstybių atžvilgiu“, - pasakė jis. 

Aplankęs Italiją ir pamatęs didelį skaičių Nigerijos prostitučių Romos ir kitų miestų gatvėse, kardinolas pasakė, kad jam gėda. „Aš einu Romos, Milano, Neapolio gatvėmis ir matau savo dukteris parsiduodančias gatvėje“.

Nigerijos kardinolų žodžius pakartojo ir Gvinėjos kardinolas Robert Sarah, kuris yra Vatikano liturgijos skyriaus vadovas. Jis balandžio mėnesį pasakė, kad Bažnyčia neturi skatinti migracijos.

Neteisinga „naudoti Dievo žodį skatinant migraciją“, pasakė jis, todėl kad naudojimas Biblijos skatinti migraciją-tai „melaginga interpretacija“. „Geriau“ padėti žmonėms klestėti jų kultūroje, negu skatinti juos vykti į Europą“, - pasakė jis.

Kardinolas Sarah pasmerkė bažnyčios siekį skatinti migraciją neatsižvelgiant į tai, kad dauguma imigrantų atsiduria Europoje „be darbo arba ir orumo, ir užima vergų padėtį“.

„To nori bažnyčia?“. Jis pasakė, kad Bažnyčia neturi palaikyti „šią naują vergovės formą, tai yra masinę migraciją“.

Kardinolas pasakė, kad migracijos ir ekologijos bažnyčia „niekam neįdomi“ ir ji rizikuoja tapti viena iš NVO, jeigu susikoncentruos ties šiais „horizontaliais“ klausimais, o ne ties Jėzaus Kristaus Evangelijos skelbimu.

Matteo Salvini vadovaujamos partijos „Lyga“ populiarumas dėl griežtos antimigracinės politikos toliau auga. Per savaitę jos populiarumas padidėjo 0,2 procento ir šiuo metu yra 38 procentų. Tai pati populiariausia Italijos partija. Salvini toliau laukia, kol iš karo laivo Gregoretti 135 migrantus pasiims tai įsipareigojusios šalys. Tarp jų buvo ir Lietuva. „Euronews“ vakar pranešė, kad migrantus pasiims 5 ES šalys, Lietuva tarp jų nebuvo paminėta. Džiaugtis neverta, nes dažnai migrantus į Lietuvą persiunčia Vokietija. Tai, matyt, mokestis už Dalios Grybauskaitės protegavimą į europines struktūras. Dalis laive esančių migrantų serga infekcinėmis ligomis. Čia, kaip rašo „Il Giornale“ yra sergančių tuberkulioze, niežais ir virusiniu celiulitu.

Vokietijos URM vadovas Horstas Zeehoferis pareikalavo, kad Italija įsileistų piratinius NVO laivus, vežančius iš Libijos nelegalus. Italija atsisako atidaryti savo uostus, o kiekvienas NVO laivas su migrantais, įplaukęs į Italijos vandenis, bus baudžiamas 1 milijono eurų dydžio bauda.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą