2019-08-08

Po maudynių Baltijos jūroje Vokietijoje mirė moteris


Maudytis Baltijos jūroje tapo mirtinai pavojinga. Šiandien pranešta, kad užsikrėtusi jūros vandenyje gyvenančiomis bakterijomis Vibrio vulnificus numirė moteris.

Meklenburgo-pomeranijos sveikatos ir socialinės rūpybos žinyba pranešė apie senyvos moters mirtį nuo Vibrio vulfinicus infekcijos. Dėl susilpninto imuniteto auka buvo rizikos grupėje. Nuo birželio buvo užregistruoti dar keturi užsikrėtimo atvejai. Birželio mėnesį žinyba pradėjo tirti Baltijos jūros pakrantę dėl Vibrio vulnificus.

Vibrio vulnificus – lazdelės formos bakterijos, rūšis turi daug porūšių, tarp kurių dvylika – choleros sukėlėjai, pavojingi gyvybei. Bakterija greitai dauginasi vandenyje esant virš +20°C, o esant žemesnėms temperatūroms, jos koncentruojasi jūros dugne.


Klinika priklauso nuo to, kokiu keliu vyko užsikrėtimas. Jeigu bakterijos patenka per burną su maistu arba geriamu vandeniu, jos sukelia rimtus pažeidimus virškinimo trakte. Jei bakterijos patenka per odos pažeidimus, tai dažnai sukelia sepsį.

2014 metais po maudynių Baltijos jūroje Vokietijoje mirė vyras, o 2010 metais – du vyrai.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) liepos 29 dieną pranešė, kad Baltijos jūroje susidarė palankios sąlygos daugintis Vibrio bakterijoms. Pranešime rašoma, kad vibrioze užsikrėsti galima maudantis jūroje, kurioje nustatytas padidėjęs šių bakterijų kiekis, taip pat valgant termiškai neapdorotas jūros gėrybes (ypač austres).

Dažniausiai vibriozė pasireiškia gastroenterito simptomais – vandeningu viduriavimu, pilvo skausmais, pykinimu, vėmimu. Ligos simptomai išsivysto per 24 val. po užsikrėtimo ir tęsiasi apie tris dienas.

Vibrio bakterijos taip pat gali sukelti žaizdų ar minkštųjų audinių infekcijas, septicemiją ir kt. Asmenims, užsikrėtusiems Vibrio vulnificus infekcija, liga gali komplikuotis galūnių amputacija ar mirtimi.



Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą