2019-09-21

Kada F.Kukliansky su G.Nausėda apdovanos teisuolius žydus, gelbėjusius lietuvius?


Vakar įvyko gražus ir prasmingas renginys. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky apdovanojo lietuvius, daugelį po mirties, gelbėjusius vokiečių okupacijos metais žydus.


O kodėl Gitanas Nausėda, pasitelkęs lietuvių organizacijų vadovus, neapdovanoja žydų, kurie gelbėjo lietuvius rusų komunistinės okupacijos metais? Juk buvo ištremta ir nužudyta apie tris šimtus tūkstančių lietuvių, o tų laikų Sovietų imperija dar vadinama „antruoju chazarų kaganatu“, kuriame pagrindinius valstybės postus buvo užėmę žydų tautybės asmenys.

Nejaugi žydų teisuolių nebuvo, po 7-8 šimtų metų taikaus bendro sugyvenimo su lietuviais?

Nejaugi nebuvo žydų žmoniškumo ir padėkos aktų lietuviams už tai, kad LDK atvėrė savo duris iš Vakarų Europos išvarytiems jų protėviams, sudarė sąlygas Lietuvos žemėje suklestėti net Talmudo, skleidžiančio neapykantą „gojams“ ir krikščionybei, tyrinėtojams (pvz.Vilniaus Gaonui), įvairiausioms, net ekstremistinėms chasidų religinėms sektoms (pvz.fašistinei žydų sektai Chabad Liubavič).

Gal žydų teisuolius ne taip lengva rasti, gal daugelis emigravo į JAV, kitas šalis? O gal šiam klausimui mažai skiriama dėmesio, lėšų? Gal ne tik Lietuvos valstybė, bet ir turtingos žydų organizacijos galėtų pasidomėti šiais tyliais žydų didvyriais, persijungtų į jų paiešką nuo lietuvių Tautos didvyrių atminimo niekinimo, lentelių jiems draskymo ir daužymo, persijungtų nuo jų išgalvotų provokacijų su žemės pilstymu ir nebūtų grasinimų (kur tie provokatoriai ir grasintojai, kurie niekaip nesurandami?).

Gal Faina Kuklianky ir Gitanas Nausėda galėtų paprotinti Lietuvos istorikus (pvz. užsiimančius vandens turizmu ir atostogų organizavimu už valstybės lėšas) užsiimti kuo nors prasmingu už valstybės pinigus, patyrinėti šį klausimą?

Aš neprarandu tokios vilties, kad žydų teisuoliai, gelbėję lietuvius, bus pagaliau surasti. Juk negali taip būti, kad neatsirastų nei vieno žydo teisuolio, verto Lietuvos ordino už lietuvių gelbėjimą.

Nuorodos:
http://booksonline.com.ua/view.php?book=29577


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą