2023-04-18

JAV federalinis rezervas bankrutavo, bet jo nebankrotins

 


Prof.Valentinas Katasonovas

Ne kartą rašiau apie tai, kad pastaraisiais mėnesiais JAV Federalinis rezervų bankas pradėjo kas mėnesį rodyti nuostolius. Tokio precedento JAV centrinio banko istorijoje nėra buvę daugiau nei šimtmetį. Pirmą kartą neigiami Federalinio rezervo finansiniai rezultatai buvo užfiksuoti praėjusių metų rugsėjo pabaigoje. Po to šešis mėnesius JAV Federalinis rezervų bankas kiekvieną mėnesį turėjo fiksuoti neigiamus finansinius rezultatus. JAV iždas ir JAV Kongresas nebegalėjo ilgiau į tai nekreipti dėmesio. Nuolatiniai nuostoliai reiškia, kad JAV centrinis bankas nustoja pervedinėti pinigus į valstybės iždą (pagal įstatymą pervedama 90 % pelno). Iždas dabar ypač sunerimęs, nes JAV biudžeto pajamų šaltiniai sparčiai senka. O finansų ministerija negali griebtis skolintis, nes valstybės skola pasiekė lubas" (31,4 trln. JAV dolerių). Iki įsipareigojimų nevykdymo čia netoli.


Daugelis žmonių jau pradėjo kreipti dėmesį į kritinę Federalinio rezervo būklę. Tai daugiausia ekspertai, kuriuos kai kas arogantiškai vadina "marginalais". Tačiau balandžio 14 d. pasirodė straipsnis skambiu pavadinimu  The Fed Is Bankrupt (FED bankrutuoja). Jo autorius - Amerikos ekonominių tyrimų instituto (AIER) vyresnysis mokslinis bendradarbis Tomas L. Hoganas (Thomas L. Hogan). Šis institutas yra analitinių centrų narys. Hoganas pasižymi glaudžiais ryšiais su Vašingtono institucijomis. Jis yra dirbęs Rice'o universiteto Bakerio viešosios politikos institute, Trojos universitete, Vakarų Teksaso A&M universitete, Kato institute, Pasaulio banke, Merrill Lynch banke ir investicinėse įmonėse JAV bei Europoje. Jis buvo JAV Senato Bankininkystės, būsto ir miestų reikalų komiteto vyriausiasis ekonomistas.

Kovo mėn. Jerome'as Powellas kalbėjo Kongreso posėdyje. Jis kalbėjo apie ekonomikos būklę, kriptovaliutas, pasiūlymus koreguoti komercinių bankų reguliavimą ir net apie klimatą. Tačiau jis nė žodžiu neužsiminė apie pačios FED būklę. Thomas Hoganas atkreipė į tai dėmesį: "Tačiau beveik nebuvo užsiminta apie FED balansą. Per pastaruosius šešis mėnesius FED patyrė didelių veiklos nuostolių, kurie išeikvojo jo turimą kapitalą. Šie nuostoliai - tai JAV iždo negautos pajamos."

Toliau Thomas Hoganas kartoja tai, ką prieš jį sakė kiti. Jis paaiškina nuostolių kilmę. Šiandien Federalinės rezervų sistemos turtą daugiausia sudaro vertybiniai popieriai, kuriuos ji įsigijo per paskutinį kiekybinio skatinimo (QE) programų etapą. T. y. 2020-2021 m., kai JAV iždas turėjo išleisti milžiniškus kiekius Federalinės rezervų sistemos "pandemijos" metu nupirktų iždo vertybinių popierių. Kaip pažymi Thomas Hoganas, šių obligacijų palūkanų normos buvo fiksuotos ir svyravo nuo 1,5 % iki 2,0 %. Tuo metu FED už pasyvius sandorius (įsipareigojimus) mokėjo 0,15 % arba mažesnes palūkanas. Tai daugiausia buvo mokėjimai už bankų atsargas ir vienos nakties atpirkimo sandorius (ONRRP). Palūkanų marža (aktyvių ir pasyvių palūkanų normų skirtumas) buvo gana didelė ir generavo beveik visą FED pelną.

Nuo praėjusių metų pavasario Federalinis rezervų bankas pristabdė QE politiką ir pradėjo smarkiai didinti pagrindinę palūkanų normą. Dėl to pasyviosios palūkanų normos (visos jos yra trumpalaikės) akimirksniu reagavo į kiekvieną FED pagrindinės palūkanų normos padidinimą. Thomas Hoganas atkreipia dėmesį, kad balandžio pradžioje ONRRP palūkanų normos pakilo iki 4,55 %, o bankų atsargų - iki 4,65 %. Kita vertus, turto palūkanų normos išliko tokios pačios, nes tai yra ilgalaikiai fiksuotų pajamų vertybiniai popieriai. Palūkanų maržos tapo smarkiai neigiamos!

Hoganas atlieka apytikslius skaičiavimus. Jis daro prielaidą, kad vidutinė Federalinės rezervų sistemos perkamų obligacijų palūkanų norma yra 1,75 %, o vidutinė bankų atsargų ir ONRRP palūkanų norma yra 4,6 %. Tuomet palūkanų marža yra maždaug minus 2,85 %. Apskaičiuota, kad FED vertybinių popierių portfelio vertė yra 8 trilijonai JAV dolerių. Tai reiškia, kad metinis Federalinio rezervo nuostolis yra 228 mlrd. dolerių per metus!

Bet kurio banko nuostoliai nereiškia, kad jis bankrutuoja. Juk jis turi nuosavą kapitalą (akcinį kapitalą plius rezervus), kuris kompensuoja nuostolius. Tačiau jei visi nuostoliai viršija nuosavą kapitalą, tada iš tikrųjų galima kalbėti apie bankroto požymius. Tačiau jei tai komercinis bankas, jį gali išgelbėti centrinis bankas, kuris yra paskutinės instancijos skolintojas ir kuris gali pradėti tokio banko sanavimą (sanavimą) išduodamas gelbėjimo paskolas.

O dėl FED Thomas Hoganas rašo: "Naujausi duomenys rodo, kad FED skolingas iždui daugiau kaip 41 mlrd. dolerių, o tai viršija visą jo kapitalą. Pagal visuotinai pripažintus standartus FED iš tiesų yra nemokus". Kitaip tariant, kandidatas į bankrotą. Tačiau akivaizdu, kad vyriausybė negelbės (negelbės) Federalinio rezervo biudžeto sąskaita. Nei ji nori, nei gali tai padaryti. Amerikos teisė apskritai nenumato tokios galimybės kaip FED nemokumas. Kitaip nei, tarkime, KLR. Ten Kinijos liaudies banko įstatyme numatyta, kad jei Kinijos centrinis bankas patiria nuostolių, jie padengiami iš valstybės biudžeto.

Ir JAV bankas šiuo atveju imasi gudrybės, vadinamos "atidėtuoju turtu". Tai "grynųjų pajamų suma, kurią rezervų bankai turės realizuoti prieš atnaujindami pervedimus į JAV iždą".

Thomas Hoganas aiškina: "Ką daro FED, kai jo įsipareigojimai viršija turtą? Jis neskelbia teisinio bankroto, kaip tai darytų privati bendrovė. Vietoj to jis savo balanso turto dalyje sukuria fiktyvias sąskaitas, vadinamas "atidėtuoju turtu", kad kompensuotų didėjančius įsipareigojimus." "Ateinančių laikotarpių turtas" vis dar gali būti interpretuojamas kaip JAV centrinio banko pažadas, kad ateityje jis padengs savo nuostolius. Komerciniams bankams, jau nekalbant apie realiosios ekonomikos įmones, tokia priemonė niekada nebuvo taikoma. JAV centrinio banko įsipareigojimų ir turto perviršis reiškia, kad JAV centrinis bankas yra grynasis skolininkas likusios šalies ekonomikos atžvilgiu. Hoganas rašo: "Ateinančių laikotarpių turtas - tai pinigų įplaukos, kuriomis FED tikisi ateityje kompensuoti lėšas, kurias jis skolingas iždui. Taigi JAV iždas tiesiogiai neduoda pinigų FED, bet tarsi skolina juos neribotam paskolos terminui.

Federalinio rezervo nuostoliai mažina visuomenės pasitikėjimą juo. Daugiau kaip keturiems tūkstančiams bankų, kurie yra FED nariai, jis diktuoja patikimos finansinės praktikos taisykles, tačiau pats šias taisykles šiurkščiai pažeidžia. Kartu jis įsitikinęs, kad niekas jo nebankrutuos. "FED ne tik atlieka savo vaidmenį valdant pinigų pasiūlą, bet ir yra pagrindinis daugumos JAV bankų reguliatorius. Jei kuris nors privatus bankas elgtųsi taip neatsakingai, tokios reguliavimo institucijos kaip FED arba Federalinė indėlių draudimo korporacija (FDIC) priverstų jį uždaryti. Banko vadovai netektų darbo ir pajamų", - rašo Hoganas.

Straipsnio autorius nepateikia jokių receptų, kaip JAV centrinis bankas spręs dabartinę sudėtingą situaciją. O svarbiausia, kaip užkirsti kelią panašioms kritinėms situacijoms ateityje. Straipsnis baigiamas palinkėjimu: "FED pareigūnai turėtų geriau valdyti savo operacijas, kad ateityje vėl netektų ištuštinti Amerikos mokesčių mokėtojų". Straipsnis dabar aktyviai plinta socialiniuose tinkluose.

P. S. Beje, panaši problema kilo ir Rusijos bankui. Štai Rusijos banko metinių nuostolių duomenys pagal metus (mlrd. rublių): 2017 г. - 435,3; 2018 г. - 434.7; 2019 - 182.7; 2020. - 61,5; 2021 г. - 26,3. Neseniai Centrinis bankas paskelbė praėjusių metų metinę ataskaitą, iš kurios matyti, kad 2022 m. Rusijos bankas patirs 721,7 mlrd. rublių nuostolį. Suapvalinus visą nuostolį, jis siekia 1,8 trln. rublių. Nors Federalinis rezervų bankas nuostolius fiksavo pastaruosius šešis mėnesius, Rusijos bankas nuostolius fiksavo pastaruosius šešerius metus. Deja, ši tema pagrindinėje Rusijos žiniasklaidoje nueina į šoną. Šį klausimą nagrinėjau straipsnyje "Ar reikia gelbėti Rusijos banką?

https://www.fondsk.ru/news/2023/04/17/federalnyj-rezerv-us-bankrot-no-bankrotit-ego-ne-budut-59038.html



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą