2023-04-15

Viktoras Orbanas: karas baigsis, jei Ukraina nebebus finansuojama

 


Kalbama ne apie sankcijas Vengrijai, o apie sankcijas Rusijai, pareiškė Viktoras Orbanas penktadienio rytą "Kossuth Radio" laidoje "Labas rytas, Vengrija", atsakydamas į trečiadienį vykusią Davido Presmano spaudos konferenciją.

Amerikiečiai nusitaikė į trisdešimt keturis asmenis. Tarp jų buvo vengras, Kipro pilietis, Lichtenšteino pilietis ir Austrijos pilietis, kurie yra ES piliečiai.

Tarptautinis investicijų bankas galėjo atlikti svarbų vaidmenį Europos vystymuisi, tačiau po karo banko galimybės susiaurėjo, todėl juo negalima pasikliauti vykdant didelio masto plėtros projektus, o dabar jo veikla neįmanoma, sakė premjeras ir pridūrė, kad Vengrija pasitraukė iš banko.

V. Orbanas sakė, kad JAV yra mūsų draugas ir svarbus sąjungininkas, ypač kariniu požiūriu.


Mūsų pagrindinės vertybės taip pat sutampa, nes mes taip pat tikime, kad laisvė ir rinkos ekonomika yra būtinos taikai ir saugumui užtikrinti. Viskas tinka geram bendradarbiavimui, tačiau tuo pat metu JAV vyrauja didelis susiskaldymas, todėl bendradarbiauti sunkiau, kai prezidentas demokratas, ir lengviau, kai prezidentas respublikonas.

Amerikoje ambasadoriai paprastai yra politiniai asmenys, tačiau mes negalime į tai kištis. Turime pripažinti, kad ambasadorius atkartoja Jungtinių Amerikos Valstijų nuomonę", - sakė jis.

"Vengrijos žmonės karo nepalaiko, kaip ir Vengrijos vyriausybė", - pasakė Orbanas.

Dabartinė JAV vyriausybė yra pagrindinė Rusijos ir Ukrainos karo rėmėja. JAV ir Vengrijos draugystė turi ištverti šį nuomonių skirtumą, sakė jis. Nors JAV yra saugi vieta, to paties negalima pasakyti apie Karpatų baseiną.

"Esame čia, kaimynystėje, ir tai, kas vyksta Ukrainoje, iš karto tampa mūsų gyvenimo dalimi".

Jungtinės Valstijos turi atkreipti dėmesį į ypatingą Vengrijos padėtį, tačiau JAV neatsisakė išspirti visų į karą, pabrėžė V. Orbanas.

Jis teigė, kad karo eskalavimo rizika didėja, o padėtis blogėja. "Kol britai tiekia amuniciją su nusodrintuoju uranu, rusai Baltarusijos teritorijoje dislokavo taktinius branduolinius ginklus", - pridūrė premjeras. "Jei kils pasaulinis karas, tai bus branduolinis karas", - pakartojo jis savo ankstesnį pareiškimą.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimas dėl strateginės autonomijos krypties yra svarbus žingsnis ir europiečiai turi pradėti nuo savo interesų. Šį intelektualinį darbą reikia atlikti, ir tai turi būti pasakyta Kinijos atžvilgiu. Jei koks nors žingsnis neatitinka Europos interesų, dėl jo reikėtų derėtis su amerikiečiais", - aiškino premjeras.

"Su E. Macronu nesutariame daugeliu klausimų, tačiau jis bent jau turi tam tikrą viziją tarp Europos vadovų."

Ukraina yra ekonomiškai neegzistuojanti šalis, klausimas, ar mes ją išlaikysime, sakė premjeras. Viktoro Orbano vertinimu, kai tik Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga nuspręs nutraukti Ukrainos valstybės finansavimą, karas baigsis. Šiuo metu taip nėra: Vengrijos mokesčių mokėtojai taip pat remia Ukrainą iš Europos bendro biudžeto. Todėl blogai, kad vengrų mažuma Ukrainoje vis dar persekiojama.

Maisto kainų įšaldymo panaikinimas nėra aktualus, vėliau paskelbė Ministras Pirmininkas.

Jis taip pat įsitikinęs, kad infliacija smarkiau sumažės balandžio mėn. ir dar smarkiau - gegužės ir birželio mėn.

Infliacija yra per didelė, o dabartinio sumažėjimo kol kas nepakanka, pridūrė V. Orbanas. Ministrų kabinetas stengiasi užtikrinti, kad prekybininkai dabar nesudarytų geriausių metų sandorių.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230414-orban-viktor-a-haborut-a-magyar-emberek-nem-tamogatjak



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą