2023-04-04

Berlyno policijos sąjunga reikalauja griežtų e. paspirtukų taisyklių

 

Paryžius tarnauja modeliu kitoms Europos valstybėms, jų sostinėms.  

Jie yra per greiti, sukelia avarijas ir trukdo: paryžiečiai balsavo prieš paspirtukų nuomą, o Vokietijoje taip pat jau kurį laiką vyksta protestai, rašoma Berliner Zeitung.

Paryžiuje balsavus prieš e.paspirtukų nuomą, Berlino policijos pareigūnai pasisakė už griežtesnes taisykles Vokietijoje. "Mūsų požiūriu, turi būti išnagrinėtos veiksmingos galimybės užtikrinti didesnį saugumą, įskaitant didesnes baudas, intensyvesnį instruktažą arba draudimą vartoti alkoholį", - sakė policijos profesinės sąjungos (GdP) pirmininko pavaduotojas Michaelis Mertensas leidiniui RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Nuomos įmonės turėtų prisidėti prie didesnio eismo saugumo.

Viena iš problemų - didelis paspirtukų greitis: "E. paspirtukai yra per greiti", - perspėjo jis. Esant 20 km per valandą greičiui, avarija gali turėti "rimtų pasekmių". "Dalinė sėkmė būtų iš esmės sumažinti paspirtukų greitį iki 15 km/val.", - sakė Mertensas. Be to, problemos panašios visoje Vokietijoje. "Kritikos punktai beveik visur vienodi: viena vertus, automobilių statymo situacija, kita vertus, e.paspirtukų laisvės pojūtis, dėl kurio gali būti nepakankamai rūpinamasi kelių eismo saugumo klausimais", - sakė Mertensas RND.

Galima įrengti specialias stovėjimo aikšteles e.paspirtukams


Tačiau Federalinės transporto ministerijos atstovė spaudai interviu laikraščiui "Düsseldorfer Rheinische Post" nurodė, kad tai yra federalinių žemių atsakomybė: "Ar e. paspirtukai, kuriuos siūloma nuomotis nepriklausomai nuo vietos, gali būti statomi viešosiose erdvėse ir kur, priklauso tik federalinių žemių kompetencijai." Kompetentingos federalinių žemių institucijos turi teisę leisti nuomotojams siūlyti dalytis elektriniais mikroautobusais tik tam tikromis sąlygomis. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, nustatytos automobilių stovėjimo aikštelės.

Sekmadienį Paryžiuje vykusioje piliečių apklausoje didžioji dauguma - 89 proc. balsavo prieš paspirtukų nuomą. Miestas nori uždrausti elektroninių paspirtukų nuomą iki rugsėjo mėn.

Elektrinių paspirtukų keliami nepatogumai: reikia aiškių žaidimo taisyklių

Berliner Zeitung rašo, kad Vokietijos miestų asociacija pirmadienį pasisakė prieš e.paspirtukų draudimą, bet pasisakė už "aiškias žaidimo taisykles". Todėl federalinės žemės turėtų "suteikti visiems miestams galimybę reikalauti specialaus leidimo naudoti e. paspirtukus viešosiose erdvėse", - sakė vyriausiojo vykdomojo direktoriaus pavaduotoja Verena Göppert. Tuomet miestai galėtų pasirinkti, kuriems paslaugų teikėjams leidžiama nuomoti paspirtukus ir pagal kokias taisykles.

Be to, federalinės vyriausybės prašoma pritaikyti kelių eismo taisykles ir potvarkį dėl labai mažų elektrinių transporto priemonių, nes turi būti aišku, "kur ir kiek paspirtukų galima statyti". Leidus vadinamąjį geografinį ženklinimą, taip pat būtų automatiškai mažinamas paspirtukų greitis tokiose vietose, kaip pėsčiųjų zonos.



Paryžaus postūmis Vilniui

Naujas Vilniaus meras Valdas Benkunskas pažymi, kad bus atsižvelgiama į gyventojų pastebėjimus dėl saugumo ir tvarkos. Manoma, kad bus ieškomi techniniai sprendimai su nuomos paslaugų tiekėjais dėl greičio ribojimo, aiškesnių vietų paspirtukų stovėjimui ir atsakomybės už saugumo reikalavimų nesilaikymą priskyrimo. Bus stengiamasi užtikrinti, kad tiek eismo dalyviai, tiek miesto ir nuomininkų turtas būtų saugūs.

V. Benkunskas LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ pasakė

„Pirmiausia, mes turime išsigryninti vietas ir atkarpas, kur turi būti taikomas paspirtukų ribojimas. Akivaizdu, <...> kai kurios atkarpos yra tikrai intensyvios, tai šiuo atveju, jeigu paspirtukai ir galės važinėti, turės važiuoti nustatytu greičiu, nekeliant saugumo grėsmės.“

„Kad paspirtukai nebūtų numesti, palikti bet kur, galėtų atsirasti aiškus parkavimosi vietų planas, kur galima palikti paspirtukus“, – siūlė V. Benkunskas. Jis teigė, kad reikia peržiūrėti nuobaudas, bet tam, pasak išrinkto mero, reikia konsultuotis su Vyriausybe.

Paspirtukai dalyvauja 6 procentuose įvykių, per kuriuos sužeidžiami žmonės. 

https://www.berliner-zeitung.de/news/paris-polizeigewerkschaft-will-strengere-regeln-fuer-e-scooter-roller-li.334756

https://viesulas22.blogspot.com/2023/04/elektriniu-paspirtuku-nuoma-uzdraus.html

https://madeinvilnius.lt/transportas/vilniaus-gatves/paryziui-uzdraudus-paspirtukus-v-benkunsko-atsakymas-del-ju-ateities-vilniuje/

https://www.lrt.lt/naujienos/eismas/7/1955232/benkunskas-apie-paspirtukus-vilniuje-paryziaus-keliu-nezengsime


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą