2024-03-23

Crocus centras 14 val. Teroristai duoda parodymus. V.Putino žodis


Briansko srityje, netoli sienos su Ukraina, buvo sulaikyti keturi įtariamieji dėl teroristinio išpuolio prieš Crocus City Hall, pranešė Rusijos tyrimų komitetas. Kaip Vladimirui Putinui pranešė FSB direktorius Aleksandras Bortnikovas, iš viso sulaikyta 11 teroristų ir dirbama siekiant nustatyti jų bendrininkus. Naujausiais duomenimis, per išpuolį žuvo 115 žmonių, 41 iš jų tapatybė nustatyta. Kartu Rusijos Federacijos tyrimų komitetas pareiškė, kad teroristinio išpuolio aukų skaičius didės. Taip pat užregistruotas 121 nukentėjusysis: 107 iš jų hospitalizuoti, dar 14 suteikta ambulatorinė pagalba. 

Briansko srityje, netoli sienos su Ukraina, sulaikyti teroristai, dalyvavę šaudant į žmones ir padegant Crocus City Hall, pranešė Rusijos tyrimų komiteto spaudos tarnyba.

"Specialiosios tarnybos ir teisėsaugos institucijos Briansko srityje, netoli sienos su Ukraina, sulaikė keturis įtariamuosius, kurie yra vieni iš teroristinio išpuolio "Crocus City Hall" koncertų salėje vykdytojų." Su jais pradėjo dirbti MKT tyrėjai", - teigiama pranešime.

Rusijos IC taip pat sakė, kad koncertų salės patalpų apžiūra ir daiktinių įrodymų paėmimas tęsiasi, nes gelbėjimo tarnybos šalina griuvėsius, tiriama vaizdo stebėjimo kamerų medžiaga, pradėtas darbas su nukentėjusiaisiais.

"Preliminarūs koncertų salės patalpų apžiūros rezultatai rodo, kad teroristai išpuolio metu naudojo automatinius ginklus, kuriuos kartu su paliktais šaudmenimis aptiko ir paėmė Rusijos Federacijos tyrimų komiteto tyrėjai. Šiuo metu atliekami šių daiktinių įrodymų balistiniai, genetiniai ir daktiloskopiniai tyrimai. Taip pat nustatyta, kad teroristai degiu skysčiu padegė koncertų salės patalpas, kuriose buvo žiūrovų, tarp jų ir sužeistųjų", - teigė agentūra.

Prieš tai Kremlius informavo, kad FSB direktorius Aleksandras Bortnikovas pranešė Vladimirui Putinui apie 11 asmenų sulaikymą, įskaitant visus keturis teroristus, tiesiogiai dalyvavusius teroristiniame išpuolyje prie Crocus City Hall. Valstybės vadovas taip pat buvo informuotas apie FSB darbą nustatant teroro akto vykdytojų bendrininkų bazę.

Kartu tapo žinoma, kad po teroristinio išpuolio nusikaltėliai ketino kirsti Rusijos ir Ukrainos sieną. Jie turėjo atitinkamų kontaktų Ukrainos pusėje.

Kaip patikslino RT televizijos kanalo vyriausioji redaktorė Margarita Simonjan, teroristai buvo sulaikyti už 100 km nuo sienos su Ukraina.

"Už 100 kilometrų grobuonys nepasiekė Ukrainos sienos. Kovotojams, kurie neleido jiems pasprukti, - pagarba. Padėsime, kuo galėsime. O valstybė, žinoma, turėtų duoti nurodymus", - rašė ji "Telegramoje".

Simonyan taip pat paskelbė vieno iš sulaikytųjų apklausos vaizdo įrašą. Pasak užpuoliko, jam buvo pažadėta 500 tūkst. rublių už dalyvavimą šaudyme "Crocus" - ant jo išėjo "pamokslininko padėjėjas", kurio jis klausėsi.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kreipėsi po teroristinio išpuolio "Crocus City Hall" rūmuose netoli Maskvos. Rusijos saugumo tarnybos sulaikė 11 teroristų, įskaitant keturis tiesioginius išpuolio vykdytojus. Naujausiais duomenimis, teroristinio išpuolio aukomis tapo 93 žmonės, 121 žmogus užregistruotas kaip sužeistas. 

V.Putinas: Gerbiami Rusijos piliečiai!

Kreipiuosi į Jus dėl kruvino, barbariško teroro akto, kurio aukomis tapo dešimtys taikių, nekaltų žmonių - mūsų tėvynainių, įskaitant vaikus, paauglius ir moteris. Gydytojai dabar kovoja dėl nukentėjusiųjų, kurių būklė sunki, gyvybių. Esu tikras, kad jie padarys viską, kas įmanoma ir net neįmanoma, kad išgelbėtų visų sužeistųjų gyvybes ir sveikatą. Ypatingi padėkos žodžiai greitosios ir oro pagalbos ekipažams, specialiosioms pajėgoms, ugniagesiams, gelbėtojams, kurie padarė viską, kad išgelbėtų gyvybes, išvestų jas iš po ugnies, iš ugnies ir dūmų epicentro, kad būtų išvengta dar didesnių nuostolių.

Negaliu nepaminėti ir paprastų piliečių pagalbos, kurie pirmosiomis minutėmis po tragedijos neliko abejingi ir abejingi, kartu su gydytojais ir specialiųjų tarnybų darbuotojais teikė pirmąją pagalbą, pristatė nukentėjusiuosius į ligonines.

Suteiksime būtiną pagalbą visoms šeimoms, kurių gyvenimus palietė ši baisi nelaimė, sužeistiesiems ir nukentėjusiesiems. Reiškiu gilią ir nuoširdžią užuojautą visiems, netekusiems savo giminaičių ir artimųjų. Kartu su Jumis gedi visa šalis, visi mūsų žmonės. Kovo 24-ąją skelbiu nacionalinio gedulo diena.

Teiksime būtiną pagalbą visoms šeimoms, kurių gyvenimus paveikė ši baisi nelaimė, sužeistiesiems ir nukentėjusiesiems. Reiškiu gilią ir nuoširdžią užuojautą visiems, kurie neteko savo giminaičių ir artimųjų. Kartu su Jumis gedi visa šalis, visi mūsų žmonės. Kovo 24-ąją skelbiu nacionalinio gedulo diena.

Maskvoje, Maskvos srityje ir visuose šalies regionuose įvestos papildomos antiteroristinės ir antisabotažinės priemonės. Dabar svarbiausia užkirsti kelią tiems, kurie surengė šias kruvinas žudynes, įvykdyti naują nusikaltimą.

Kalbant apie šio nusikaltimo tyrimą ir paieškos operacijos rezultatus, šiuo metu galime pasakyti štai ką. Visi keturi tiesioginiai teroristinio išpuolio vykdytojai, visi šaudę ir žudę žmones, buvo surasti ir sulaikyti. Jie bandė pabėgti ir keliavo Ukrainos link, kur, preliminariais duomenimis, Ukrainos pusėje jiems buvo paruoštas langelis valstybės sienai kirsti. Iš viso sulaikyta 11 asmenų. Rusijos federalinė saugumo tarnyba ir kitos teisėsaugos institucijos stengiasi nustatyti ir išaiškinti visą teroristų pagalbinę bazę: tuos, kurie aprūpino juos transportu, planavo pasišalinimo iš nusikaltimo vietos būdus, rengė slėptuves ir slėptuves su ginklais ir šaudmenimis.

Kartoju: tyrimo ir teisėsaugos institucijos padarys viską, kas įmanoma, kad būtų nustatytos visos nusikaltimo detalės. Tačiau jau dabar aišku, kad susiduriame ne tik su kruopščiai ir ciniškai suplanuotu teroristiniu išpuoliu, bet ir su parengtomis ir organizuotomis masinėmis taikių, beginklių žmonių žudynėmis. Nusikaltėliai šaltakraujiškai ir tikslingai ketino žudyti, šaudyti į mūsų piliečius ir vaikus iš arti. Kaip kadaise naciai, kurie vykdė masines žudynes okupuotose teritorijose, jie planavo surengti parodomąją egzekuciją, kruviną bauginimo aktą.

Visi šio nusikaltimo vykdytojai, organizatoriai ir užsakovai bus teisingai ir neišvengiamai nubausti. Kad ir kas jie būtų, kad ir kas jiems vadovavo. Kartoju: mes nustatysime ir nubausime visus, kurie stovi už teroristų, kurie rengė šį žiaurumą, šį smūgį Rusijai ir mūsų žmonėms.

Mes žinome, kokia yra terorizmo grėsmė. Tikimės bendradarbiavimo su visomis valstybėmis, kurios nuoširdžiai dalijasi mūsų skausmu ir yra pasirengusios iš tikrųjų suvienyti jėgas kovoje su bendru priešu - tarptautiniu terorizmu su visomis jo apraiškomis.

Teroristų, žudikų, nežmonių, neturinčių ir negalinčių turėti tautybės, laukia vienas nepavydėtinas likimas - atpildas ir užmarštis. 

Jie neturi ateities. Mūsų bendra pareiga dabar, mūsų kovos draugai fronte, visi šalies piliečiai - būti kartu vienoje gretoje. Tikiu, kad taip ir bus, nes niekas ir niekas negali pakirsti mūsų susitelkimo ir valios, mūsų ryžto ir drąsos, vieningos Rusijos žmonių stiprybės. Niekas nesugebės pasėti nuodingų nesantaikos, panikos ir nesantaikos sėklų mūsų daugiatautėje visuomenėje.

Rusija ne kartą perėjo sunkiausius, kartais nepakeliamus išbandymus, bet tapo dar stipresnė. Taip bus ir dabar.

Kalbos video: https://vk.com/video-40316705_456443515 

Geras  video apie įvykius: 

https://rutube.ru/video/6fd5813d3066b2082a3941942db22f4c/ 


Nuorodos:

https://russian.rt.com/russia/article/1290415-siloviki-zaderzhanie-terroristy-krokus-rassledovanie

https://russian.rt.com/russia/article/1290431-obraschenie-vladimir-putin-strelba-krokus

http://kremlin.ru/events/president/news/73703



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą