2019-03-19

Klasikinio ofšorinio pasaulio pabaigos pradžia


Ofšorinis rojus nyksta, pastebi finansistas prof. Valentinas Katasonovas. „Tai labai aktualu Rusijai, kur į ofšorinę jurisdikciją išvesti gigantiški aktyvai,“ - ir nurodo autorius, ir pažymi, kad remiantis Ekonominės analizės biuro (JAV) 2017 metų duomenimis, jie sudaro 1 trilijoną dolerių, tačiau yra ir aukštesnių vertinimų.


B.Obamos valdymo laikais, 210 metais JAV priėmė mokesčių pagal užsienio sąskaitas atsiskaitymo įstatymą (FATCA). Tai eksteritorinis įstatymas, jis reikalauja iš užsienio finansinių organizacijų teikti finansinę informaciją JAV mokesčių valdybai apie Amerikos piliečius, jei šie yra jų klientai. Eilė valstybių (visų pirma Europos) sudarė su JAV tarpvalstybines sutartis dėl pasikeitimo informacija pagal FATCA reikalavimus. Bendradarbiavimas tokiu atveju yra abipusis, nes šalis gauna iš JAV informaciją apie savo piliečius. Valstybės, nepasirašiusios šios sutarties, tokios informacijos apie savo piliečius iš JAV negauna. Rusija dėl sankcijų neturi tokios sutarties su JAV. Jos finansinės įstaigos tiekia informaciją JAV, bet informacijos iš šios šalies negauna.

„Pastatyta gatvė su vienos krypties eismu“, - pažymi Katasonovas ir rašo: „JAV nesiruošia atskleisti kitoms šalims informacijos apie klientus Amerikos bankų ir kitų finansinių organizacijų (draudimo kompanijų, trastinių ir hedž fondų ir pan.). Prieš dešimt metų sunaikinęs Šveicarijos bankininkystės paslaptis, Vašingtonas siekia padaryti Ameriką „Naująja Šveicarija“. Šiandien paslėpti kapitalą ir pradingti iš akiračio nacionalinių finansinių tarnybų paprasčiau ne Ciuriche ar Kipre, o Vajomingo, Nevados ir kai kuriose kitose Amerikos valstijose, turinčiose visu „mokesčių uostų“ ir „rojaus salų“ požymius.

Tie Rusijos piliečiai, kurie įprato gyventi „ofšoriniame rojuje“, šiandien pradeda nervintis, bėgti iš vienos „rojaus salos“ į kitą. Plintant automatinio finansinės informacijos pasikeitimo sistemai ofšorų skaičius staigiai mažėja. Vienintele vieta „rojaus gyvenimo“ mėgėjams greitai taps JAV.

Rusijos banko statistika fiksuoja, kad kapitalo bėgimas iš RF ne mažėja, o auga. Per sausį-vasarį 2019 metų grynas ištekėjimas kapitalo ir Rusijos sudarė 18,6 milijardai dolerių. O juk 2018 metų gruodį Rusijos bankas prognozavo, kad per visus 2019 metus grynas ištekėjimas kapitalo neviršys 20 milijardus dolerių. Prognozė metams beveik pilnai „įvykdyta“ per du mėnesius. O praėjusiais metais per pirmuosius du mėnesius grynas ištekėjimas sudarė 8,7 milijardus dolerių. Išeina, kad mažiau 100 milijardų dolerių gryno metinio kapitalo ištekėjimo nebūna.“


Kur bėga kapitalas iš RF? V.Katasonovas rašo, kad „Rusijos bankas nepateikia kapitalo eksporto geografinės struktūros, bet yra daug antrinių požymių to, kad didžiausioji jo dalis veržiasi tiesiai į naujo neoficialų ofšoro vadinamo JAV gerklę. Kodėl „į gerklę“?“. Amerikos įstatymuose yra daugybė pagrindų areštuoti ir konfiskuoti Rusijos kilmės aktyvus. „Kaip sakoma, buvo aktyvai, o Amerikos teismo straipsnis konfiskacijai atsiras“, - pažymi straipsnio autorius.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą