2019-03-16

Orbanas: „mes norime sustabdyti Europos žlugimą!“


Mes norime naujų veiksmų, kad sustabdyti Europos žlugimą, kad pabaigti su Jungtinių Europos valstybių karštligės košmaru, kad Europą galėtų vėl priklausyti europiečiams“, - pasakė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Lenkijos premjeras Mateusz Morawiecki penktadienį iš ryto atvyko į Budapeštą Viktoro Orbano kvietimu, kur abu dalyvavo renginiuose, skirtuose vengrų sukilimo 171 metinėms. Sukilimas prasidėjo 1848 metais, jis buvo Tautų pavasario dalimi.


Prie Nacionalinio muziejaus Viktoras Orbanas pasakė kalbą. Pasveikinęs Lenkijos premjerą ir kitus garbingus svečius, Orbanas pažymėjo, kad „lenkai su vengrais buvo tuomet, 1848 metais, ir 1949 metais, po to XX amžiuje“, kad „be lenkų šiandien Vengrija nebūtų laisva šalimi, ir Europa taip pat nebūtų vėl vieninga“.

Orbanas pažymėjo bendrą dviejų šalių XX amžiaus istoriją, kad jos kartu turi būti pačiais sunkiausiais laikais. Vengrų kelrode žvaigždę buvo grandinė kovų už nepriklausomybę.

Orbano žodžiais, laisvės idėja yra kilusi iš krikščionybės, todėl Vengrijos Pagrindinis įstatymas pripažįsta krikščionybę kaip jėgą, veikiančią į tautą.

Be krikščioniškos kultūros nebūtų vengrų laisvės ir nebūtų laisva Vengrija. Ir tai nepriklauso nuo to, koks yra mūsų asmeninis santykis su Dievu. Mes norime palinkėti Europos tautoms, kad katarakta išnyktų iš jų akių, ir kad jie pamatytų, suprastų, kad be krikščioniškos kultūros nebus laisvo gyvenimo Europoje, be mūsų krikščioniškos kultūros prarasime Europą ir Europa ateityje nebus europiečių Europa.

Linkime Europos tautoms, kad išnyktų aklumas, katarakta. Tegul pamato, kad liberalioje imperijoje visi mes prarasime laisvę. Laisvu žmogumi gali būti tiktai sūnūs laisvos tautos, o ne kokios tai imperijos pavaldiniai. Europietis gali būti laimingu tiktai tuomet, kada pats priima sprendimą apie savo ir savo tautos likimą.

Gerbiami Ceremonijos dalyviai! Artėja rinkimų į Europos parlamentą diena. Dar dešimt savaičių, ir rinkimai pasibels į mūsų duris. Mes, vengrai privalome patys sau paaiškinti, ko mes norime, ko mes galime norėti. Nei viena tauta negali norėti kažko kito, kaip tik to, kas sudaro esmę asmeninės istorijos. (…) Mes didžiuojamės, kad esame vengrai, mes mylime mūsų tėvynę. Mylėti Vengriją, tai tai, kas vėl apjungs visus vengrus. O vengrus galima apjungti tik po laisvės vėliava.“

Lenkijos premjeras Mateusz Morawiecki savo kalboje pasakė, Lenkija ir Vengrija visada kartu kovojo už laisvę. Jis pažymėjo, kad 1848 metų Vengrijos revoliucija buvo iššaukta aštrios Vengrijos imperijos krizės ir vengrų nacionalinio sąmoningumo augimu. Tačiau ji patyrė pralaimėjimą dėl Rusijos imperijos įsikišimo.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą