2019-03-04

Lenkijos pensininkams bus išmokama 13 pensija, o Lietuvos pensininkams špyga



Be senatvės ir nedarbingumo pensijų valorizacijos (indeksacijos) Lenkijos vyriausybė nutarė mokėti „tryliktą“ pensiją, praneša Lenkijos radijas.


Valorizacija šiais metais sudarys ne mažiau 17,5 eurų pensijoms iki 645 eurų, kaip tai numato Lenkijos įstatymai. Be to numatyta išmokėti 13-ą pensiją. Ministrės Elžbietos Rafalskos žodžiais, vienkartinė metinė papildoma išmoka leis pensininkams įsigyti tai, ko jie negali sau leisti, „pavyzdžiui, smulkiems remontams ar reikalingiems daiktams įsigyti“.

Nesenai įvykusiame partijos „Tvarka ir teisingumas“ suvažiavime jos pirmininkas Jaroslavas Kačinskis pažadėjo išmokėti 13 pensiją, kuri bus 1100 zlotų (maždaug 272 eurų). Pensijos pagal programą „Pensija+” bus išmokama nuo gegužės mėnesio nepriklausomai nuo gaunamos pensijos dydžio.

Skvernelio-Karbauskio chunta net nesvarsto pensijų didinimo klausimo, nors jos Lietuvoje yra 1/3 mažesnės už lenkų, esant vienodam BVP, skaičiuojant žmogui. Reikia atsiminti, kad Lenkijoje ir kainos yra 1/3 mažesnės. Kodėl taip yra? Pagrindinė priežastis - iždo vagystės ir nebaudžiamumas.

Mes girdime nuolatinius valdžios grasinimus pensijas dar labiau mažinti, nors jos ir taip mažiausios tarp Baltijos ir Višegrado valstybių. Valdžios nusikaltimu reikia skaityti ir 1% Sodros įmokų sumažinimą, remiant privačius pensijų fondus, ko nedaroma niekur pasaulyje, o taip pat Sodros įmokų lubų įvedimą turtingiausiems. Valstiečiai-žalieji atstovauja išnaudotojų buržujų interesams ir pamina pagrindinę žmogaus teisę – gyventi.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą