2019-03-05

Vengrija: Briuselis nori legalizuoti ir stimuliuoti imigraciją



Praėjusį sekmadienį Vengrijos vyriausybė paskelbė atsakymą Europos komisijai dėl Briuselio ketinimų legalizuoti ir stimuliuoti imigraciją. Tai buvo atsakymas į vasario 28 dienos Europos Komisijos pareiškimą, kuriame kritikuojama Vengrijos vyriausybės pozicija dėl Europos Sąjungos migracijos politikos. Aštuonių puslapių Vengrijos vyriausybės dokumente pateikti konkretūs ES planai ir nutarimai, kurie skirti tam, kad padidinti imigraciją į Europą.

Vengrijos valstybės sekretorius Csaba Domotor pareiškime dėl šio dokumento sakoma, kad įvairūs vieši pareiškimai ir balsavimo įrašai parodė ES siekius. „Planai atspindi aiškų ketinimą legalizuoti imigraciją, o ne ją sustabdyti“, - sakė jis. Domotor žodžiais, šiuos ketinimus įgyvendina imigrantų kvotų, migrantų bankinių kortelių ir migrantų vizų įvedimas.

Vengrijos vyriausybė pasisakė už sąžiningą dialogą net jei tai susiję su ginčais. Atsakyme yra nurodoma Briuselio rezoliucija, kurioje teigiama, kad „turi būti užtikrintos teisėtos migracijos galimybės“. Tai, sakoma pareiškime, „yra labai iškalbinga“. „Tai nėra slaptas scenarijus, bet atviras intensyvesnis bendradarbiavimas imigracijos srityje“, - pažymėjo Domotor.


EK teigė, pažymima Vengrijos pareiškime, kad finansininkas George Soros neturi nieko bendro su ES migracijos politika, tačiau „milijardieriaus paskelbti pareiškimai sutampa su planais, kurie buvo pateikti Briuselyje“.

Vengrijos vyriausybė pareiškė, kad migrantų perkėlimo schema privalomų kvotų pagrindu nebuvo atšaukta, o ES valstybių-narių teisės dėl savo sienų gynimo bus atšauktos. Europos komisija pritarė migrantų vizos įvedimui, „nesuprantamai“, neigdama tokį planą. Nebuvo atsisakyta finansuoti migraciją skatinančias organizacijas, o „dešimtys tūkstančių migrantų“ gauna papildomas banko korteles. Komisija pripažino, kad finansuoja migracinių bankų kortelių sistemą, o 64 000 migrantų gavo pinigus per kortelę.

Savo dokumente Vengrijos vyriausybė taip pat pažymėjo, kad komisija rėmė bandomuosius projektus, kurie legalizuotų migraciją. Atitinkamai ES valstybėms narėms bus siūlomi bandomieji projektai su Afrikos šalimis, kad „pakeisti neteisėtos migracijos srautus saugiomis, tvarkingomis ir gerai valdomomis teisėtomis migracijos galimybėmis“.

Visa tai rodo, kad „Europos komisija nesiekia sustabdyti migracijos, bet ją ketina legalizuoti“, sakoma vyriausybės dokumente.

Pažymima, kad Briuselis primygtinai reikalavo sumažinti ES valstybių narių lėšas, kurios įvairiais būdais kovoja su migracija, bet tuo pačiu EK tvirtina, kad „nėra jokio ryšio tarp ES finansavimo ir paramos nesuteikimo“.

Vengrijos vyriausybės pareiškime sakoma: „Mes esame atsidavę europiečiai ir mes nepasiduosime. Mes norime, kad Europa gerbtų tautų valstybių teises, remtųsi savo krikščioniškomis vertybėmis, gintų savo bendruomenes ir galėtų išlaikyti ilgalaikį saugumą. Štai kodėl mes pasisakome, kada matome, kad visam tam kyla pavojus“.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą