2022-05-07

Orbano interviu: ES projektas numestų branduolinę bombą ant Vengrijos ekonomikos

 


Penktadienį Viktoras Orbanas pirmą kartą po parlamento rinkimų ir neseniai paskelbto kvietimo tapti ministru pirmininku davė interviu Kossuth radijui, rašoma vengrų portale Magyar Hirlap.

Interviu pradžioje V. Orbanas sakė, kad tarptautinė padėtis aštrėja, o karas kelia tiesioginę grėsmę ir energetiniam saugumui. Jis pridūrė, kad komisijos pasiūlymą reikėtų aiškinti atsižvelgiant į šias aplinkybes.


Komisijos pasiūlymu kėsinamasi į vienybę

Pasak Orbano, Europos Komisijos pasiūlyme yra keletas problemų. Anksčiau vyriausybių vadovai sutarė, kad kiekviena šalis turi suverenią teisę spręsti dėl savo energijos rūšių derinio. Pasak jo, Komisija pateikė savo pasiūlymą be jokių konsultacijų ir nori, kad būtų nustatyta vienoda taisyklė.

Komisija užsipuolė Europos vienybę, dėl kurios buvo susitarta Versalyje.

Orbano žodžiais, bet kokia nafta Vengriją gali pasiekti tik vamzdynais, todėl bet koks pasiūlymas, kuriuo ignoruojamas šis faktas, yra branduolinė bomba prieš Vengrijos ekonomiką.

Yra galimybė, kad nafta čia bus tiekiama iš kitų krypčių, tačiau tai būtų didelė našta Kroatijai, nes Vengrija turi naftos perdirbimo gamyklą, skirtą tik rusiškai naftai, - sakė V. Orbanas.

Jis pridūrė, kad atstatyti naftos perdirbimo gamyklą kainuotų šimtus milijardų forintų, o tada čia tiekiama nafta būtų brangesnė nei anksčiau.

Jei matysime Vengrijos interesus atitinkantį pasiūlymą, mielai derėsimės, - sakė jis. Pateiktame pasiūlyme nepateikiamas joks sprendimas, todėl jis visiškai nepriimtinas, - sakė Viktoras Orbanas.

Ministro Pirmininko teigimu, pagal komiteto pasiūlymą benzino kaina būtų 700 forintų, o dyzelino - 800 forintų.

Jis pridūrė, kad norint pereiti prie kitokios naftos tiekimo sistemos, reikėtų iš esmės modernizuoti sistemą, o tai kainuotų tūkstančius milijardų forintų. Visam procesui užbaigti prireiktų 5 metų, o vėliau prireiktų lėšų naftos perdirbimo gamykloms atstatyti ir energetikos sistemai pertvarkyti.

Verta paklausti, ar toks didelis perėjimas prie euro turi prasmę", - klausė premjeras. Laukiame naujų pasiūlymų, - sakė jis.

Tai kova už sąskaitų mažinimą!

V. Orbanas sakė, kad Vengrijos interesams prieštaraujančių pasiūlymų teikimas nepadeda ir kad dabar jie turėtų būti grąžinti atgal ir parengtas naujas pasiūlymas.

Jis įspėjo, kad jei tai būtų priimta dabar, sąskaitų už elektrą mažinimas jau būtų pasibaigęs.

Jei Vengrijos klausimas nebūtų buvęs išspręstas ir būtų buvęs įvestas naftos ir dujų embargas, mažinimas būtų pasibaigęs. Jis sakė, kad dabar vyksta kova dėl kainos sumažinimo.

Vengrija turi kitokią nuomonę dėl sankcijų, o aš jau 2014 m. turėjau kitokią nuomonę. Pasak jo, iki šiol įvestos sankcijos yra didesnė problema Europos ekonomikai nei rusams.

V. Orbanas teigė, kad sprendžiant tokį svarbų klausimą, kai didžiosios ES šalys nori įvesti sankcijas, Vengrija turėtų išlaikyti veto teisę Vengrijos požiūriu svarbiausiais klausimais.

Jis pabrėžė, kad, nepaisant savo geriausių įsitikinimų, pritarė pirmiesiems penkiems sankcijų paketams, tačiau anksčiau aiškiai nurodė, kad bus nustatyta raudona linija, t. y. energetikos embargas. Turime sustoti!

Mūsų pozicija - taika

Kita raudona linija yra ta, kad jie nori įtraukti patriarchą Kirilą į uždraustųjų sąrašą. Mes nepritariame tam, kad bažnyčios vadovai būtų įtraukti į sankcijų sąrašą", - sakė jis.

V. Orbanas sakė, kad kiekviena šalis turi savo patirtį. Todėl turime išsiaiškinti, kas kariauja, ir tai yra Rusijos ir Ukrainos karas.

Pasak jo, rusai užpuolė Ukrainą ir tai yra Rusijos ir Ukrainos, o ne mūsų karas. Yra šalių, kurios tokiais atvejais pasirenka pusę, tačiau Vengrijos istorinė patirtis mus išmokė, kad turime pasirinkti poziciją, todėl turime apibrėžti Vengrijos interesus.

Mūsų pozicija - taika, - sakė Ministras Pirmininkas. Beje, nei Prancūzijos prezidentui, nei Vokietijos kancleriui nepavyko įvykdyti taikos misijos į Maskvą.

Nei Amerikos, nei Vokietijos, nei Lenkijos interesai nebus sutapatinami su Vengrijos interesais, todėl mes norime nedalyvauti šiame kare, - pridūrė jis.

Pasak jo, pamažu įsileidome 700 000 ukrainiečių pabėgėlių ir pažadėjome skirti 37 mln. eurų.

V. Orbanas sakė, kad padarysime viską, ką galime, kad padėtume ukrainiečiams. Kiekvienas, kuris gabena ginklus, užsitraukia nemalonę, todėl "Carpathia" atsidūrė apšaudymo zonoje, nes kažkas gabeno ginklus, sakė jis.

Jis įspėjo, kad kiekvienas, kuris atsiveža ginklų, tampa ten gyvenančių žmonių taikiniu.

Vyriausybės struktūra gali iš esmės pasikeisti

V. Orbanas teigė, kad vyriausybės formavimas yra įpusėjęs. Vyriausybės formavimo atveju praeityje planavome iššūkius, kurių turėtume tikėtis.

Migracija liks su mumis, o migracijos spaudimas didės. Pandemija neišnyko, todėl apie ją ir toliau galvojama, be to, dar yra karas.

Turime suformuoti vyriausybę, kuri įveiktų šiuos iššūkius", - sakė jis. Bus suformuota nauja vyriausybė ir prasidės nauji darbai.

Vyriausybės struktūra labai pasikeis, ir aš noriu, kad joje dirbtų daug naujų žmonių, - pridūrė jis.

Premjeras teigė, kad nauja vyriausybė galėtų būti sudaryta ne vėliau kaip gegužės mėn. pabaigoje. Su vienais susitariau, su kitais - ne. Tai darbas, už kurį tenka prisiimti didžiausią atsakomybę", - pridūrė jis. Premjeras teigė, kad bus įdarbinti tik geriausi žmonės. Vengrija yra itin talentinga šalis, todėl iš dešiniųjų gali būti suformuotos dvi ar trys vyriausybės, sakė premjeras.

Viktoras Orbanas bus prisaikdintas gegužės 16 d. parlamente ir per 7-8 dienas turės pristatyti naujosios vyriausybės narius.


https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220505-ujraindulnak-a-miniszterelnoki-radiointerjuk


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą