2022-05-23

Tel Avivo universitete nustatytas genų, susijusių su autizmu ir Alzheimerio liga, mutacijų mechanizmas

 


Nustatytas veiksmingas vaistas laboratoriniams gyvūnams. Izraelio dienraštyje „Jarusalem Post“ tai vadinama „moksliniu proveržiu“. Iliustracija: Taip vaizduojamas RNR vaistas, veikiantis pažeistas ląsteles.

Tel Avivo universiteto mokslininkai, sukūrę eksperimentinį vaistą, kuris, kaip nustatyta, buvo veiksmingas gyvūnų modeliuose, atskleidė mechanizmą, kuris sukelia autizmą, šizofreniją, Alzheimerio ligą ir kitas ligas. Jis yra bendras ADNP ir SHANK3 genų mutacijoms.

Mokslininkai teigia, kad šis vaistas taip pat galėtų būti tinkamas įvairiems retiems sindromams, dėl kurių sutrinka smegenų funkcijos, gydyti. Tyrėjams vadovavo profesorė Illana Gozes iš Tel Avivo universiteto Sacklerio medicinos fakulteto Žmogaus molekulinės genetikos ir biochemijos katedros ir Sagol neurologijos mokyklos. Jos laboratorijoje anksčiau buvo sukurtas eksperimentinis vaistas, pavadintas davunetidu.

Straipsnis, kurį tyrėjų komanda pavadino "moksliniu proveržiu", buvo paskelbtas moksliniame žurnale "Molecular Psychiatry" pavadinimu "SH3 ir aktiną jungiantys domenai sujungia ADNP ir SHANK3, atskleidžiant esminį bendrą mechanizmą, lemiantį autizmą".

"Kai kuriuos autizmo atvejus lemia įvairių genų mutacijos, - sakė Gozesas. "Šiandien žinome daugiau nei 100 genetinių sindromų, susijusių su autizmu, iš kurių 10 laikomi gana dažnais, nors vis dar itin retais. Savo laboratorijoje daugiausia dėmesio skiriame vienam iš jų - ADNP [nuo aktyvumo priklausomo neuroprotekcinio baltymo] sindromui, kurį sukelia ADNP geno mutacijos - tai būklė, sukelianti daugybę įvairių požymių ir simptomų. Jai būdingi bruožai yra intelekto sutrikimas ir autizmo spektro sutrikimas, kuriam būdingas sutrikęs bendravimas ir socialinė sąveika."

Prof. Illana Gozes: "Šiandien žinome daugiau nei 100 genetinių sindromų, susijusių su autizmu, 10 iš jų laikomi gana dažnais, nors vis dar itin retais."


Mutacijos sutrikdo ADNP baltymo funkciją, dėl to atsiranda struktūrinių neuronų skeleto defektų smegenyse. Manoma, kad šios dvi mutacijos lemia tūkstančius autizmo atvejų visame pasaulyje.

PET (A positron emission tomography) skenavimas, rodantis skirtumus tarp sveiko ir Alzheimerio liga sergančio vyresnio amžiaus žmogaus smegenų.  

Lėtine, silpnėjančia autizmo forma, vadinama ADNP sindromu, visame pasaulyje serga apie 3-5 tūkst. pacientų nuo 1 iki 17 metų amžiaus. Davunetidas yra patentuotas, saugus, netoksiškas ir jau išbandytas su daugiau nei 300 suaugusių pacientų.

Kadangi ADNP sindromo gydymo nėra, JAV Maisto ir vaistų administracija šį eksperimentinį vaistą pripažino "retuoju vaistu" ir "retuoju pediatriniu vaistu", skirtu būsimam raidos sindromo gydymui. Šis vaistas yra apsaugotas patentais per "Ramot", Tel Avivo universiteto technologijų perdavimo bendrovę, ir išimtinai licencijuotas bendrovei "ATED Therapeutics Ltd.".

Pirmiausia mokslininkai gavo ADNP sindromu sergančių pacientų ląstelių. Jie nustatė, kad, esant ADNP baltymo defektui, formuojasi neuronai su ydingais skeletais (mikrotubulėmis), todėl sutrinka smegenų funkcijos. Tačiau jie taip pat nustatė, kad ADNP mutacijos būna įvairių formų, kai kurios iš jų sukelia mažiau žalos.

Gozes, kuri taip pat yra TAU smegenų studijų centro "Adams Super Center for Brain Studies" direktorė, sakė, kad ji ir jos komanda atrado, jog kai kurių mutacijų atveju prie baltymo pridėta sekcija apsaugo jį ir sumažina žalą, prisijungdama prie neuronų skeleto sistemos kontrolinės vietos.

"Žinome, kad ta pati kontrolės vieta yra SHANK3 - daug tyrinėtame baltyme, kurio mutacijos siejamos su autizmu ir šizofrenija", - paaiškino ji. "Padarėme išvadą, kad gebėjimas susijungti su SHANK3 ir kitais panašiais baltymais suteikia tam tikrą apsaugą nuo žalingo mutacijos poveikio."

Kitame tyrimo etape mokslininkai nustatė papildomas ADNP baltymo vietas, kurios gali jungtis su SHANK3 ir panašiais baltymais. Viena iš šių vietų yra NAP, ADNP dalyje, iš kurios jos laboratorijoje buvo sukurtas davunetidas. Tyrėjai taip pat parodė, kad ilgesnis gydymas jų vaistu reikšmingai pagerino autizmo modelio gyvūnų elgesį, kurį sukėlė SHANK3.

"Ankstesniuose tyrimuose parodėme, kad davunetidas yra veiksmingas gydant ADNP sindromo modelius, - apibendrino Gozes. "Naujasis tyrimas leido mums manyti, kad jis taip pat gali būti veiksmingas Phelano McDermido sindromo, kurį sukelia SHANK3 mutacija, ir kitų sindromų, kurie sukelia autizmą dėl to paties mechanizmo, atveju."


https://www.jpost.com/health-and-wellness/mind-and-spirit/article-707470


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą