2023-02-10

Kvailystės kaina: EK leidimas dėti į maistą vabzdžių priedus suduos smūgį ES maisto eksportui

Kataro visuomenės sveikatos ministerija uždraudė pardavinėti maistą, kuriame yra vabzdžių. Sprendimas buvo priimtas po to, kai ES nutarimu buvo išplėstas leidžiamų valgyti vabzdžių sąrašas, praneša MIA Kazinform su nuoroda į agentūros paskyrą socialiniame tinkle "Twitter".

"Sveikatos apsaugos ministerija skelbia draudimą prekiauti maisto produktais, kurių sudėtyje yra vabzdžių, nes buvo išplatinta informacija apie kai kurių šalių sprendimą leisti naudoti vabzdžius maisto ruošimui. Tokie produktai neatitinka techninių halal maisto produktų reikalavimų ir valdžios institucijų religinės nuomonės, kuri draudžia vartoti iš jų pagamintus vabzdžius, baltymus ar priedus", - teigiama ministerijos pareiškime.

Anksčiau buvo pranešta, kad Europos maisto saugos tarnybos sprendimu ES šalyse leidžiama vartoti iš dalies nuriebalintus naminių vikšrų miltus. Šie miltai gaminami sumalant 24 valandas nešertus vikšrus, tada juos užšaldant, nuplaunant, termiškai apdorojant, nuriebalinant ir sumalant į sausus miltelius. Manoma, kad šiame produkte gausu baltymų ir jis nekenksmingas organizmui.

Pagal naująsias taisykles vikšrinių miltų galima dėti į picas, makaronus, užkandžius, padažus, kepimo mišinius ir kai kuriuos pusgaminius.


Judėjai irgi niekada nenaudos maisto su vabzdžių priedais, nes tai draudžia religija. Toks maistas yra nekošerinis. 

Izraelio žurnalistas Alexander Waldman pakalbino Šveicarų publicistą Aleksandrą Peske, kaip ši vabzdžių naudojimo maistui problema matoma iš Švaicarijos (47:20 įrašo min.).



https://www.youtube.com/watch?v=8bi035zYQJ8

Ar Europos Parlamente nesėdi skėriai ir kirminai?

47:20  A.Peske pasakoja: Kataro Sveikatos ministerija uždraudė maistą su vabzdžiais, nes tai ne chalialinis maistas. Šveicarijoje veikia savo fitosanitarinė apsauga. 5 milijardai frankų skiriama subsidijoms žemdirbiams ir Šveicarija pati apsirūpina produktais 80 procentų.

Aš abejoju ar tik Europos Parlamente nesėdi skėriai ir kirminai? Kam tai daroma? Ar Europoje badas? 40 procentų vaikų turi antsvorį. Pas mus perteklinė gamyba sviesto, kitų produktų. ES firmos tapo pieno miltų gamybos lyderėmis pasaulyje. Visame pasaulyje kūdikių maistas gaminamas iš ES ir Šveicarijos pieno miltelių.

Mes griauname pamatą, ant kurio sėdime. Jei žmonės Brazilijoje, Indijoje girdi, kad į šitą vaikų maistą gali primaišyti skėrių? Ką padarys šie žmonės? Jie išmes "Nestle" ir kt. gaminius į šiukšlių dėžę. Kas savo noru savo kūdikiams duos maistą, įtardamas, kad gamintojas į jį primaišė kirmėlių? Tai ne kirminas, kuris galėjo virtuvėje įkristi, o yra kirminai iš gamintojo. Aš savo vaikams niekada neduočiau tokio maisto.

Aš suprantu, kad šitie kirminai apdirbami pagal visas sanitarines normas. Man tai nemalonu. Aš to nevalgysiu. Aš Tailande valgiau skėrius. Su alumi ir cha, cha, cha. Buvau jaunas, su draugais. Kodėl nepavalgius kokio tai brudo? Gyvatę ar panašiai? Bet savo vaikus aš kirminais nemaitinsiu.

Ir eilinį kartą, kai koks nors Šolcas nuvyks į pasaulį ir pasakys: "Pas mus maistas geriausias." Jam atsakys: "A, masa, baltas žmogus, vėl mums mėšlą atvežė ir nori mums sumaitinti."


Mes patys sau kasame duobę ir į ją įgriūsime, jei radikaliai nepakeisime savo gyvenimo.


Rūta pašėrė skėriais




LNK "Bučiuoju. Rūta" vasario 9 d. laidoje buvo kalbama apie lietuvių gyvenimą užsienyje. Jos pabaigoje vienas dalyvis, grįžęs namolio, turintis iškalbingą Glušausko pavardę, pasakojo apie savo pradėtą verslą - svirplių auginimą, postringavo apie svirplienos naudą. Man, biomedicinos daktarui, krito į akis tai, kad to pono Glušausko veidas buvo panašus į svirplio ir nespinduliavo intelektu. Ne be reikalo juk sakoma, kad "esi tuo, ką valgai". Dar aš pastebėjau, kad to Glušausko svirpliai buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis ir graužė kiaušiniams skirta kartoninę tarą. Nepaisant antisanitarijos, svirplių augintojas gyrėsi, kad svirplius tiekia maisto gamintojams, rodė iš jų kepamus gaminius, vaišino jais laidos dalyvius.

Po šios laidos man kylo keli klausimai: Kodėl tokioje mažoje Lietuvoje, kur pienu laistomi laukai, randasi tiek daug durnių? Gal tuos durnius ir gamina štai tokios žmonių durninimui skirtos televizijos?

P.S. ES dokumente kalbama apie nuriebalintus svirplius. Tam žinomas vienintelis būdas - organiniai skiedikliai. Aš taip ir įsivaizduoju, kad mūsų vietiniai glušauskai perka eterį, nuriebalinimo įrangą, naudoja begales elektros energijos ir užsiima šita svirplių nuriebalinimo kvailyste.

P.P.S. Svirplys ir skėrys - puikus popieriaus ir kartono atliekų perdirbėjas. Jo žarnyne gyvenanti mikroflora sugeba degraduoti celiuliozę. Tik kam maišyti "muses su kotletais"?








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą