2023-02-18

Viktoras Orbanas: Europa balansuoja ant plono ledo, vyksta netiesioginis karas

 


Dvidešimt ketvirtą kartą Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas Várkerte pasakė metinę vertinimo kalbą. Apie tai rašoma vengrų dienraštyje "Magyar Hyrlap". Savo kalboje premjeras  pabrėžė, kad Vengrija yra taikos pusėje, ir pažymėjo, kad iki metų pabaigos Briuselio sankcijų infliacija bus sumažinta iki vienženklio skaičiaus.

Savo kalbą V. Orbanas pradėjo prisimindamas neseniai Turkijoje įvykusį tragišką žemės drebėjimą, jo aukas ir gelbėjimo darbuose dalyvavusius vengrų ekspertus. Vengrijos gelbėtojų komandos iš griuvėsių išgelbėjo 35 žmones, sakė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad Vengrija galima pasikliauti.

"Šiandien svarbiausias klausimas yra tas, ar Europos gyvenime vykstančios permainos atims iš vengrų gyvenimo džiaugsmą, ar sugrąžins jiems gyvenimo džiaugsmą", - sakė Ministras Pirmininkas, kalbėdamas apie situacijos vertinimą.

"Mes, vengrai, nenorėjome gyventi tokiame sujauktame pasaulyje". - sakė jis.

Šiame kontekste Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad pasaulis pasikeitė kaip tik tada, kai tikėjome, kad po saule atsiras vietos visiems vengrams. V. Orbanas sakė, kad Vengrijos ekonomika patrigubėjo, o minimalus darbo užmokestis jau dabar yra didesnis nei vidutinis darbo užmokestis valdant socialistams.

"Tai buvo sunkus dešimtmetis, daug prakaitavome, mūsų keliai ir alkūnės buvo nusėti mėlynėmis, turėjome net keletą pūslių, bet manėme, kad buvo verta", - pabrėžė Ministras Pirmininkas.


2022 m. V. Orbanas apibūdino kaip sunkiausius metus nuo komunizmo žlugimo. "Pasaulis juda link Laukinių Vakarų", - pridūrė jis. Mes persikėlėme į karo metus ir iš tikrųjų nuo 2020 m. kovo mėn. gyvename nuolatinio spaudimo sąlygomis. - Premjeras pabrėžė.

Vakarams įsitraukus į karą su sankcijomis, padėtis pasikeitė. Šiame kontekste V. Orbanas pabrėžė, kad negalima atsisakyti tikslų, reikia keisti tik priemones.

"Šeimos politika išliks, darbu pagrįsta ekonomika išliks, susitarimas su pensininkais ir tryliktoji mėnesinė pensija išliks, taip pat išliks komunalinių paslaugų apsauga. Ir toliau sieksime susieti universitetus ir ekonomiką".

Tačiau Ministras Pirmininkas taip pat pabrėžė, kad plėtra nesustos.

"Planas pasivyti rytinę šalies dalį išliks. Atėjo laikas pagaliau suvienyti Huniją ir Panoniją tiek ekonominiu, tiek gyvenimo lygio požiūriu. Todėl statome tiltus per Dunojų, baigiame statyti Paksą ir netrukus pradėsime Mochą. Prie Győr-Szombathely-Veszprém pramoninės zonos prijungiame Debreceno-Nyíregyhazos-Miskolco trikampį."

Orbanas pasakė: "Jei 2022-ieji buvo sunkiausi metai nuo režimo pasikeitimo, tai 2023-ieji bus pavojingiausi metai. Be nuolatinio migracijos spaudimo, kyla dvi naujos grėsmės. Viena jų - karas, kita - infliacija".

"Jei norime apsaugoti Vengriją, jei norime taikaus gyvenimo sau, turime tik vieną pasirinkimą: turime nedalyvauti Rusijos ir Ukrainos kare."

Kalbėdamas apie moralinį nedalyvavimo aspektą, Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad yra įsitikinęs, jog taip elgtis yra teisinga, nes kariauja ne gėrio ir blogio kariuomenės, o slavų tautos, ir tai yra jų karas.

Orbanas pabrėžė, kad kairieji Vengrijoje, savaime suprantama, taip pat yra karo pusėje. Apibendrindamas premjeras pareiškė, kad jei tieks ginklus, prisiims finansinę karo naštą ir nutrauks santykius su Rusija. 

Apie vyriausybės poziciją Orbanas sakė.


Kalbėdamas apie karo pabaigą, premjeras pabrėžė, kad karo šalininkai mano, jog ją galima pasiekti tik nugalėjus Rusiją, o mes manome, kad ją galima pasiekti tik nedelsiant nutraukus ugnį ir vedant taikos derybas.

"Gyvybes galima išgelbėti tik nutraukus ugnį." - pabrėžė Ministras Pirmininkas ir pridūrė:

"Žuvusiųjų jau dabar yra šimtai tūkstančių, skausmą, našlystę, našlaičių skaičiaus didėjimą, kančių bangas jūroje gali nuraminti tik paliaubos."

"Europa balansuoja ant plono ledo ir netiesiogiai kariauja su Rusija, - sakė premjeras apie eskalaciją, - nes pradėjome nuo šalmų tiekimo, o dabar siunčiame karo lėktuvus.

Mažėjant taikos šalininkų skaičiui, pasak premjero, padėtis taip pat blogėja, nes šiandien šioje stovykloje liko tik Vengrija ir Vatikanas. 

"Karas darosi vis laukinesnis, todėl gerai būti pasiruošusiam, kad karo prieš mus tonas bus vis griežtesnis", - sakė premjeras.

"Provokacijos, įžeidinėjimai, grasinimai ir šantažas. Mes laikysimės savo pozicijų!"

Šiuo klausimu Ministras Pirmininkas sakė: "Jau seniai nebeturime diplomatinių sprendimų, kuriais gerbiamas suverenitetas. V. Orbanas pabrėžė, kad taika įmanoma tik per Jungtinių Valstijų ir Rusijos derybas. 

Pasak premjero, karą palaikanti pozicija yra ta, kad konflikto pratęsimas yra naudingas Vakarams ir Ukrainai, tačiau dėl to gali kilti pasaulinio karo grėsmė.

Pereidamas prie infliacijos klausimo, Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad ligos pavadinimas yra sankcijų infliacija, o virusas - Briuselio sankcijos. V. Orbanas sakė, kad 22 m. sankcijos iš vengrų kišenių ištraukė 4 000 mlrd. forintų. Būtent tiek dėl sankcijų Vengrijos įmonės, valstybė ir šeimos vien tik energijai išleido daugiau Vengrijoje.

Nepaisant sunkių aplinkybių, Ministras Pirmininkas teigia, kad Briuselis neateis į pagalbą, o įves naujas sankcijas.

"Jei Briuselis nori kariauti, jis turėtų kariauti prieš infliaciją. Jis to nedaro. Bet mes ir toliau kovosime su savo (infliacija). Jau ėmėmės maždaug dviejų dešimčių priemonių, kad apsaugotume įmones ir šeimas".

Premjeras pabrėžė, kad tokioje situacijoje turime drąsiai kištis į ekonomiką. Būtent jos dėka vien Europoje vidutinė šeima dėl sumažėjusių kainų per mėnesį sutaupo 181 000 forintų.

Kairieji taip pat ragina panaikinti palūkanų normų įšaldymą namų ūkiams, nenuostabu, kad kartu su bankais. Tačiau palūkanų normų įšaldymas apsaugo 350 000 šeimų nuo palūkanų normų didėjimo, ir kol jos nepradės mažėti, įšaldymas turėtų išlikti, pabrėžė V. Orbanas.

Kalbėdamas apie ateities tikslus, ministras pirmininkas pažadėjo: "Iki metų pabaigos infliaciją sumažinsime iki vienženklio skaičiaus."

"Mes nedalyvausime kare ir išliksime taikos ir saugumo sala", - pabrėžė premjeras ir pridūrė, kad čia turėtų būti griežčiausia Europoje vaikų apsaugos sistema.

"Pedofilijai nėra jokio pateisinimo. Vaikas yra šventas ir neliečiamas. Suaugusiųjų darbas yra bet kokia kaina apsaugoti vaikus".

Orbanas sakė, kad mums nerūpi, jog pasaulis išprotėjo. Mums nerūpi, kokiomis atgrasiomis madomis mėgaujasi kai kurie žmonės. Mums nerūpi, ką Briuselis naudoja, kad pateisintų ir paaiškintų nepaaiškinamus dalykus. Tai yra Vengrija.

Ministras Pirmininkas debatus baigė sakydamas, kad lyčių propaganda yra ne šiaip linksmas pokštas, ne žodžių vaivorykštė, o didžiausias pavojus mūsų vaikams. Jis paprašė visų Vengrijos piliečių pagalbos šioje srityje.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą