2023-11-01

"Time" apie Zelenskio vyriausybę: "Žmonės vagia taip, tarsi nebūtų rytojaus"


Volodymyras Zelenskis labai pavėlavo.

https://time.com/6329188/ukraine-volodymyr-zelensky-interview/

Kvietimas į jo pranešimą Nacionaliniame archyve Vašingtone buvo išsiuntinėtas keliems šimtams svečių, įskaitant Kongreso vadovus ir aukščiausius Bideno administracijos pareigūnus. Rugsėjo pabaigoje vyksiančio vizito į Ukrainą pagrindinis renginys buvo įvardijamas kaip galimybė suteikti jam progą įkvėpti JAV paramą Rusijai, pasitelkiant tokią oratorystę, kokios pasaulis tikisi iš Ukrainos karo laikų prezidento. Tai nepavyko taip, kaip planuota.

Tą popietę dėl susitikimų Baltuosiuose rūmuose ir Pentagone Zelenskis užtruko daugiau nei valandą, o kai 18.41 val. jis pagaliau atvyko pradėti savo kalbos, atrodė išsiblaškęs ir susijaudinęs. Jis pasikliovė savo žmona, pirmąja ponia Olena Zelenska, kuri scenoje šalia jo perteikė jo tvirtumo žinią, o jo paties kalba atrodė sustingusi, tarsi jis norėtų ją baigti. Vienu metu, po kalbos įteikdamas medalius, jis paragino organizatorių paskubinti darbą. 


Vėliau jis sakė, kad to priežastis - tą vakarą jautęsis išsekęs ne tik dėl vadovavimo karo metu, bet ir dėl nuolatinio poreikio įtikinti sąjungininkus, kad su jų pagalba Ukraina gali laimėti. "Niekas taip netiki mūsų pergale kaip aš. Niekas", - sakė Zelenskis interviu TIME po kelionės. Jis sakė, kad šio tikėjimo įskiepijimas sąjungininkams "reikalauja visos tavo jėgos, visos tavo energijos. Suprantate? Tam reikia tiek daug visko."

Tai tampa vis sunkiau. Praėjus dvidešimčiai mėnesių nuo prasidėjimo karo, maždaug penktadalis Ukrainos teritorijos tebėra okupuota Rusijos. Žuvo dešimtys tūkstančių karių ir civilių, o Zelenskis kelionių metu jaučia, kad pasaulinis susidomėjimas karu sumažėjo. Sumažėjo ir tarptautinė parama. "Baisiausia, kad dalis pasaulio priprato prie karo Ukrainoje", - sako jis. "Išsekimas nuo karo ritasi kaip banga. Tai matyti Jungtinėse Valstijose, Europoje. Ir matome, kad vos tik jie pradeda šiek tiek pavargti, jiems tai tampa tarsi šou: "Aš negaliu žiūrėti šios laidos dešimtą kartą".

JAV visuomenės parama pagalbai Ukrainai jau kelis mėnesius mažėja, o Zelenskio vizitas jos niekaip nepadėjo atgaivinti. Agentūros "Reuters" apklausos, atliktos netrukus po V. Zelenskio išvykimo, duomenimis, maždaug 41 % amerikiečių nori, kad Kongresas suteiktų daugiau ginklų Kijevui, o birželio mėn., kai Ukraina pradėjo didelį kontrpuolimą, tokių buvo 65 %. Šis puolimas vyko kankinančiu tempu ir su didžiuliais nuostoliais, todėl V. Zelenskiui vis sunkiau įtikinti partnerius, kad pergalė jau netoli. Prasidėjus karui Izraelyje, net pasaulio dėmesio išlaikymas Ukrainai tapo dideliu iššūkiu.

Po vizito Vašingtone TIME nusekė paskui prezidentą ir jo komandą atgal į Kijevą, tikėdamasis suprasti, kaip jie reaguos į gautus signalus, ypač į atkaklius raginimus Zelenskiui kovoti su korupcija savo paties vyriausybėje ir blėstantį entuziazmą dėl karo, kurio pabaigos nematyti. Pirmąją savo viešnagės Kijeve dieną paklausiau vieno jo aplinkos žmogaus, kaip jaučiasi prezidentas. Atsakymas nuskambėjo nė sekundės nedvejojant: "Piktas".

Įprastas jo optimizmo spindesys, humoro jausmas, polinkis paįvairinti susitikimą posėdžių salėje pokštais ar nepadoriais juokeliais - visa tai neišliko ir antraisiais karo metais. "Dabar jis įeina, gauna naujausią informaciją, duoda įsakymus ir išeina", - sako vienas ilgametis jo komandos narys. Kitas pasakojo, kad labiausiai Zelenskis jaučiasi išduotas savo Vakarų sąjungininkų. Jie paliko jį be priemonių karui laimėti, tik su priemonėmis jam išgyventi.

Tačiau jo pažiūros nepasikeitė. Nepaisant pastarųjų nesėkmių mūšio lauke, jis neketina atsisakyti kovos ar siekti taikos. Priešingai, jo tikėjimas galutine Ukrainos pergale prieš Rusiją sutvirtėjo iki tokio pavidalo, kuris kelia nerimą kai kuriems jo patarėjams. Jis yra nepajudinamas, beveik mesianistinis. "Jis save apgaudinėja", - nusivylęs sako man vienas iš artimiausių jo padėjėjų. "Mes nebeturime jokių galimybių. Mes nesugebame laimėti. Bet pabandykite jam tai pasakyti."

Kai kurie jo padėjėjai sako, kad Zelenskio užsispyrimas pakenkė jų komandos pastangoms parengti naują strategiją, naują idėją. Diskutuojant apie karo ateitį, vienas klausimas išliko tabu: galimybė derėtis dėl taikos susitarimo su rusais. Sprendžiant iš neseniai atliktų apklausų, dauguma ukrainiečių nepritartų tokiam žingsniui, ypač jei dėl to tektų prarasti bet kokią okupuotą teritoriją.

V. Zelenskis ir toliau griežtai pasisako prieš net laikinas paliaubas. "Mums tai reikštų palikti šią žaizdą atvirą ateities kartoms", - sako man prezidentas. "Galbūt tai nuramintų kai kuriuos žmones mūsų šalyje ir už jos ribų, bent jau tuos, kurie nori viską užbaigti bet kokia kaina. Bet man tai yra problema, nes mes paliekame šią sprogstamąją jėgą. Mes tik atidedame jos detonaciją." 

Kol kas jis ketina laimėti karą Ukrainos sąlygomis ir keičia taktiką, kad to pasiektų. Suvokdami, kad Vakarų ginklų srautas ilgainiui gali išsekti, ukrainiečiai padidino bepiločių lėktuvų ir raketų gamybą, kurias naudoja atakuodami rusų tiekimo kelius, vadavietes ir amunicijos sandėlius toli už priešo linijos. Rusai atsakė daugiau bombardavimų prieš civilius gyventojus, daugiau raketų smūgių prieš infrastruktūrą, kurios Ukrainai reikės, kad žiemą galėtų šildyti namus ir palaikyti apšvietimą.

V. Zelenskis tai vadina valios karu ir baiminasi, kad jei rusai nebus sustabdyti Ukrainoje, kovos išplis už jos ribų. "Jau seniai gyvenu su šia baime", - sako jis. "Trečiasis pasaulinis karas gali prasidėti Ukrainoje, tęstis Izraelyje, iš ten persikelti į Aziją, o tada sprogti kur nors kitur." Tokia buvo jo žinia Vašingtone: Padėkite Ukrainai sustabdyti karą, kol jis neišplito ir kol dar ne per vėlu. Jis nerimauja, kad jo auditorija nustojo kreipti dėmesį.



Praėjusių metų pabaigoje per ankstesnį vizitą Vašingtone Zelenskis buvo sutiktas kaip didvyris. Likus kelioms dienoms iki Kalėdų Baltieji rūmai nusiuntė JAV karinių oro pajėgų lėktuvą, kuris jį paėmė Lenkijos rytuose ir, lydimas NATO žvalgybinio lėktuvo ir naikintuvo F-15 "Eagle", pristatė į Jungtinę Andrews bazę netoli JAV sostinės. Tą patį vakarą Zelenskis pasirodė bendroje Kongreso sesijoje ir pareiškė, kad Ukraina nugalėjo Rusiją "kovoje dėl pasaulio protų".

Stebėdamas jo kalbą iš balkono, suskaičiavau 13 ovacijų stovint, kol nustojau skaičiuoti. Vienas senatorius man pasakė, kad per tris dešimtmečius, praleistus Kapitolijuje, neprisimena atvejo, kai užsienio lyderis būtų taip susižavėjęs. Keletas dešiniųjų respublikonų atsisakė stovėti ar ploti Zelenskiui, tačiau praėjusiais metais už jo palaikymą balsavo abi partijos ir didžioji dalis jų pritarė. 

Šį kartą atmosfera pasikeitė. Pagalba Ukrainai tapo vienu iš svarbiausių klausimų diskusijose dėl federalinio biudžeto. Vienas iš Zelenskio patarėjų užsienio politikos klausimais rugsėjo mėn. ragino jį atšaukti kelionę, įspėdamas, kad atmosfera yra pernelyg įtempta. Kongreso vadovai neleido Zelenskiui viešai kalbėti Kapitolijuje. Jo padėjėjai bandė susitarti dėl jo asmeninio pasirodymo "Fox News" laidoje ir interviu su Opra Vinfri (Oprah Winfrey). Nei vienas, nei kitas nepavyko.

Rugsėjo 21 d. rytą Zelenskis privačiai susitiko su tuometiniu Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy, o paskui nuvyko į Senato senąją posėdžių salę, kur įstatymų leidėjai jį apklausė už uždarų durų. Dauguma įprastų Zelenskio kritikų posėdyje tylėjo; senatorius Tedas Cruzas į posėdį įžengė pavėlavęs daugiau nei 20 minučių. Demokratai savo ruožtu norėjo suprasti, kur link krypsta karas ir kaip labai Ukrainai reikia JAV paramos. "Jie tiesiai manęs paklausė: Jei nesuteiksime jums pagalbos, kas nutiks?" - klausė jis. prisimena Zelenskis. "Atsitiks taip, kad mes pralaimėsime."

Zelenskio pasirodymas kai kuriems susirinkusiems įstatymų leidėjams paliko gilų įspūdį. Nepriklausomas senatorius iš Meino valstijos Angusas Kingas (Angus King) prisiminė, kaip Ukrainos lyderis savo auditorijai sakė: "Jūs duodate pinigų. Mes duodame savo gyvybes". Tačiau to nepakako. Po dešimties dienų Kongresas priėmė įstatymo projektą, kad laikinai būtų išvengta vyriausybės uždarymo. Jame nebuvo numatyta jokia pagalba Ukrainai.

Kol Zelenskis grįžo į Kijevą, įsivyravo ankstyvo rudens šaltis, ir jo padėjėjai suskubo ruoštis antrajai invazijos žiemai. Rusijos atakos prieš Ukrainos infrastruktūrą pažeidė elektrines ir dalį elektros tinklo, todėl jis gali būti nepajėgus patenkinti staigių paklausos šuolių nukritus temperatūrai. Trys aukšto rango pareigūnai, atsakingi už šios problemos sprendimą, man sakė, kad šią žiemą elektros energijos tiekimo sutrikimai greičiausiai bus dar didesni, o visuomenės reakcija Ukrainoje nebus tokia atlaidi. "Praėjusiais metais žmonės kaltino rusus, - sako vienas iš jų. "Šį kartą jie kaltins mus, kad nepakankamai pasiruošėme".

Šaltis taip pat apsunkins karinių pajėgų veiksmus, todėl fronto linijos bus užrakintos bent iki pavasario. Tačiau Zelenskis su tuo nesutiko. "Įšaldyti karą man reiškia jį pralaimėti", - sako jis. Prieš prasidedant žiemai jo padėjėjai mane įspėjo, kad reikia tikėtis esminių karinės strategijos pokyčių ir didelių permainų prezidento komandoje. Pasak jų, reikės atleisti bent vieną ministrą ir vyresnįjį generolą, atsakingą už kontrpuolimą, kad būtų užtikrinta atsakomybė už lėtą Ukrainos pažangą fronte. "Mes nejudame į priekį", - sako vienas iš artimų Zelenskio padėjėjų. Kai kurie fronto vadai, tęsia jis, pradėjo atsisakyti įsakymų žengti pirmyn, net jei jie buvo gauti tiesiogiai iš prezidento kanceliarijos. "Jie tiesiog nori sėdėti tranšėjose ir laikyti liniją", - sako jis. "Bet taip karo laimėti negalime."

Kai šiuos teiginius išsakiau vienam aukšto rango karininkui, jis pasakė, kad kai kurie vadai neturi didelio pasirinkimo abejoti įsakymais iš viršaus. Pasak jo, spalio pradžioje politinė vadovybė Kijeve pareikalavo surengti operaciją Horlivkos mieste, strateginiame Rytų Ukrainos forposte, kurį rusai laikė ir įnirtingai gynė beveik dešimtmetį. Atsakymas buvo pateiktas klausimo forma: Kuo? "Jie neturi nei vyrų, nei ginklų", - sako karininkas. "Kur yra ginklų? Kur yra artilerija? Kur yra naujokų?"

Kai kuriose kariuomenės rūšyse personalo trūkumas tapo dar baisesnis nei ginklų ir šaudmenų deficitas. Vienas iš artimų Zelenskio padėjėjų man sako, kad net jei JAV ir jų sąjungininkai pristatys visus pažadėtus ginklus, "mes neturėsime žmonių, kurie juos panaudotų".


Nuo pat invazijos pradžios Ukraina atsisakė skelbti oficialų žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių. Tačiau, JAV ir Europos vertinimais, abiejose karo pusėse žuvusiųjų skaičius jau seniai viršijo 100 000. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretos taip smarkiai sumažėjo, kad šaukimo tarnybos buvo priverstos kviesti vis vyresnio amžiaus žmones, todėl vidutinis Ukrainos kario amžius padidėjo iki maždaug 43 metų. "Dabar jie jau subrendę vyrai, o iš tiesų jie nėra tokie sveiki", - sako artimas V. Zelenskio padėjėjas. "Tai yra Ukraina. Ne Skandinavija."

Invazijos pradžioje situacija atrodė kitaip. Viena kariuomenės dalis, vadinamoji Teritorinės gynybos pajėgos, pranešė, kad per pirmąsias 10 dienų nuo karo pradžios priėmė 100 000 naujokų. Masinę mobilizaciją iš dalies skatino optimistinės kai kurių aukštų pareigūnų prognozės, kad karą pavyks laimėti per kelis mėnesius, jei ne per kelias savaites. "Daugelis žmonių manė, kad galės užsirašyti į greitą kelionę ir dalyvauti didvyriškoje pergalėje", - sako antrasis prezidento komandos narys.

Dabar verbavimas gerokai sumažėjęs. Visoje šalyje suintensyvėjus šaukimo į kariuomenę pastangoms, socialiniuose tinkluose plinta istorijos apie šaukimo pareigūnus, kurie iš traukinių ir autobusų ištraukia vyrus ir siunčia juos į frontą. Turintieji lėšų kartais išsisuka nuo tarnybos kyšiais, dažnai sumokėdami už medicininį atleidimą. Vasaros pabaigoje tokie korupcijos atvejai verbavimo sistemoje tapo tokie paplitę, kad rugpjūčio 11 d. V. Zelenskis atleido visų šalies regionų šaukimo tarnybų vadovus.

Šiuo sprendimu buvo siekiama parodyti, kad jis yra įsipareigojęs kovoti su papirkinėjimu. Tačiau, pasak aukšto rango kariškio, šis žingsnis buvo nesėkmingas, nes be vadovybės beveik sustojo karių verbavimas. Be to, atleistus pareigūnus buvo sunku pakeisti, iš dalies dėl to, kad buvo susigadinta šaukimo tarnybų reputacija. "Kas nori dirbti šį darbą?" - klausia karininkas. "Tai tas pats, kas ant nugaros užsidėti ženklą su užrašu: korumpuotas".

Pastaraisiais mėnesiais korupcijos klausimas paaštrino V. Zelenskio santykius su daugeliu jo sąjungininkų. Prieš jo vizitą Vašingtone Baltieji rūmai parengė antikorupcinių reformų, kurių ukrainiečiai turėtų imtis, sąrašą. Vienas iš padėjėjų, kuris kartu su Zelenskiu keliavo į JAV, pasakojo, kad šie pasiūlymai buvo nukreipti į pačią valstybės hierarchijos viršūnę. "Tai nebuvo pasiūlymai, - sako kitas prezidento patarėjas. "Tai buvo sąlygos."

Siekdamas atsižvelgti į amerikiečių susirūpinimą, Zelenskis ėmėsi dramatiškų veiksmų. Rugsėjo pradžioje jis atleido savo gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą, savo artimiausios aplinkos narį, kuris buvo tikrinamas dėl korupcijos ministerijoje. Du prezidento patarėjai sakė, kad jis nebuvo asmeniškai įsivėlęs į kyšininkavimą. "Tačiau jis nesugebėjo palaikyti tvarkos savo ministerijoje", - sako vienas iš jų, nurodydamas išpūstas kainas, kurias ministerija mokėjo už atsargas, pavyzdžiui, žieminius paltus kariams ir kiaušinius, kad jie būtų pamaitinti.

Pasklidus žiniai apie šiuos skandalus, Prezidentas griežtai nurodė savo darbuotojams vengti net menkiausio praturtėjimo įspūdžio. "Nieko nepirkite. Neikite atostogauti. Tiesiog sėskite prie stalo, tylėkite ir dirbkite", - taip šiuos nurodymus apibūdino vienas darbuotojas. Kai kurie administracijos vidutinio lygio pareigūnai man skundėsi biurokratiniu paralyžiumi ir žema morale, nes jų darbas buvo tikrinamas vis atidžiau.

Pasak jų, tipinis atlyginimas Prezidento kanceliarijoje siekia apie 1 000 JAV dolerių per mėnesį, o aukštesnio rango pareigūnams - apie 1 500 JAV dolerių, t. y. daug mažiau, nei jie galėtų uždirbti privačiame sektoriuje. "Mes miegame kambariuose, kurie yra 2 x 3 metrų dydžio", t. y. maždaug kalėjimo kameros dydžio, - sako Andrijus Jermakas, prezidento administracijos vadovas, turėdamas omenyje bunkerį, kurį V. Zelenskis ir keli jo patikėtiniai nuo invazijos pradžios vadina savo namais. "Mes čia negyvename aukštuomenės gyvenimo", - sako jis man savo kabinete. "Visą dieną, kiekvieną dieną esame užsiėmę kovodami šiame kare".

Atsižvelgdamas į visą spaudimą išrauti korupciją, galbūt naiviai tikėjausi, kad Ukrainos pareigūnai dukart pagalvos prieš imdami kyšį ar pasisavindami valstybės lėšas. Tačiau kai spalio pradžioje apie tai pasakiau vienam svarbiausiam prezidento patarėjui, jis paprašė manęs išjungti garso įrašymo įrenginį, kad galėtų kalbėti laisviau. "Simonai, tu klysti, - sako jis. "Žmonės vagia taip, tarsi nebūtų rytojaus".

Jis priduria, kad net gynybos ministro atleidimas nesukėlė pareigūnams "jokios baimės", nes valymas užtruko pernelyg ilgai. Vasario mėnesį prezidentas buvo įspėtas, kad ministerijoje klesti korupcija, tačiau jis delsė daugiau nei šešis mėnesius, suteikdamas savo sąjungininkams daugybę galimybių tyliai išspręsti problemas arba jas paaiškinti. Kai jis ėmėsi veiksmų prieš vizitą į JAV, "jau buvo per vėlu", - sako kitas aukšto rango prezidento patarėjas. Tuo metu Ukrainos Vakarų sąjungininkai jau žinojo apie skandalą. Kareiviai fronte pradėjo juokauti apie "Reznikovo kiaušinius" - naują korupcijos metaforą. "Žala reputacijai buvo padaryta", - sako patarėjas.

Kai paklausiau Zelenskio apie šią problemą, jis pripažino, kad ji yra rimta ir kelia grėsmę Ukrainos moralei bei santykiams su užsienio partneriais. Jis patikino, kad kova su korupcija yra vienas svarbiausių jo prioritetų. Jis taip pat užsiminė, kad kai kurie užsienio sąjungininkai yra suinteresuoti šią problemą sureikšminti, nes tai jiems suteikia pretekstą nutraukti finansinę paramą. "Negerai, - sako jis, - kad jie, svaidydami tokius kaltinimus, slepia savo nesugebėjimą padėti Ukrainai".

Tačiau kai kuriuos kaltinimus buvo sunku paneigti. Rugpjūtį Ukrainos naujienų portalas Bihus.info, žinomas kaip tiriantis kyšininkavimą, paskelbė kaltinamąjį pranešimą apie Zelenskio vyriausiąjį patarėją ekonomikos ir energetikos politikos klausimais Rostyslavą Šurmą. Ataskaitoje atskleista, kad Šurma, buvęs energetikos pramonės vadovas, turi brolį, kuris yra dviejų saulės energijos įmonių, turinčių elektrines pietų Ukrainoje, bendrasavininkis. Net po to, kai rusai okupavo šią šalies dalį ir atjungė ją nuo Ukrainos elektros energijos tinklo, bendrovės ir toliau gavo valstybės išmokas už elektros energijos gamybą.

Antikorupcijos policija, nepriklausoma agentūra, Ukrainoje vadinama NABU, reaguodama į publikaciją pradėjo tyrimą dėl Šurmos ir jo brolio turto pasisavinimo. Tačiau Zelenskis savo patarėjo nuo pareigų nenušalino. Vietoj to rugsėjo pabaigoje Šurma prisijungė prie prezidento delegacijos Vašingtone, kur mačiau, kaip jis vaišinosi su aukštas pareigas užimančiais įstatymų leidėjais ir Baideno administracijos pareigūnais.

Netrukus po to, kai jis grįžo į Kijevą, aplankiau Šurmą jo kabinete antrame prezidento būstinės aukšte. Per 11 mėnesių nuo mano paskutinio apsilankymo atmosfera komplekse pasikeitė. Nuo daugelio langų buvo nuimti smėlio maišai, nes į Kijevą atvyko naujos priešlėktuvinės gynybos sistemos, įskaitant JAV raketas "Patriot", kurios sumažino raketų atakos prieš Zelenskio biurą riziką. Koridoriai tebebuvo tamsūs, bet juose nebepatruliavo kareiviai su automatais, o jų miegamieji kilimėliai ir kiti reikmenys buvo išvalyti. Kai kurie prezidento padėjėjai, tarp jų ir Šurma, vėl pradėjo dėvėti ne karinę, o civilinę aprangą.

Kai susėdome jo kabinete, Šurma man pasakė, kad jam mesti kaltinimai yra politinio puolimo, kurį apmokėjo vienas iš Zelenskio vidaus priešų, dalis. "Buvo mestas šūdo gabalas", - sako jis, šluostydamasis savo krakmolytų baltų marškinių priekį. "O dabar turime aiškinti, kad esame švarūs." Neatrodo, kad jį trikdytų tai, jog jo brolis yra svarbus Šurmos prižiūrimos pramonės veikėjas. Atvirkščiai, jis beveik pusvalandį bandė mane įtikinti, kad po karo atsinaujinančioji energija sulauks aukso karštinės.

Galbūt, kaip man kilo mintis, atsižvelgiant į visą susirūpinimą dėl korupcijos Ukrainoje, Šurmai būtų buvę išmintingiau atsistatydinti, kol vyksta tyrimas dėl turto pasisavinimo, arba bent jau nedalyvauti Zelenskio kelionėje į Vašingtoną. Jis gūžtelėjo pečiais. "Jei taip pasielgtume, rytoj visi komandos nariai taptų taikiniais", - sako jis. "Politika grįžo, ir tai yra problema".

Po kelių minučių Šurmos telefone įsižiebė skubi žinutė, kuri privertė jį nutraukti mūsų pokalbį. Prezidentas sukvietė savo vyresniuosius padėjėjus į susitikimą savo kabinete. Įprastai pirmadienio rytais jų komanda rengdavo strateginį pasitarimą, kuriame planuodavo savaitės darbus. Tačiau šis pasitarimas turėjo būti kitoks. Savaitgalį palestiniečių teroristai Pietų Izraelyje išžudė šimtus civilių gyventojų, o tai paskatino Izraelio vyriausybę įvesti Gazos ruožo blokadą ir paskelbti karą "Hamas". Susėdę prie konferencijų stalo Zelenskis ir jo padėjėjai bandė suprasti, ką jiems reiškia ši tragedija. "Mano galvoje verda mintys", - pasakė man vienas iš jų, kai tą popietę išėjo iš susitikimo. "Viskas netrukus pradės vykti labai greitai".

Nuo pat pirmųjų Rusijos invazijos dienų V. Zelenskio svarbiausias prioritetas ir, ko gero, pagrindinis indėlis į šalies gynybą buvo sutelkti dėmesį į Ukrainą ir suburti demokratinį pasaulį jos labui. Abi užduotys tapo daug sunkesnės prasidėjus karui Izraelyje. Ukrainos sąjungininkų JAV ir Europoje bei pasaulio žiniasklaidos dėmesys greitai nukrypo į Gazos ruožą.

"Tai logiška, - sako man Zelenskis. "Žinoma, mes pralaimime dėl įvykių Artimuosiuose Rytuose. Žmonės žūsta, ir pasaulio pagalba ten reikalinga, kad būtų išgelbėtos gyvybės, išgelbėta žmonija." Zelenskis norėjo padėti. Po krizinio susitikimo su padėjėjais jis paprašė Izraelio vyriausybės leidimo aplankyti jų šalį, taip parodydamas solidarumą. Atsakymas pasirodė kitą savaitę Izraelio žiniasklaidos pranešimuose: "Laikas netinkamas".

Po kelių dienų Prezidentas J. Bidenas pabandė ištrūkti iš aklavietės, kurią V. Zelenskis matė Kapitolijuje. Užuot prašęs Kongreso balsuoti dėl dar vieno atskiro pagalbos Ukrainai paketo, J. Bidenas jį sujungė su kitais prioritetais, įskaitant paramą Izraeliui ir JAV ir Meksikos sienos saugumą. Paketas kainuotų 105 mlrd. dolerių, iš jų 61 mlrd. dolerių - Ukrainai. "Tai protinga investicija, - sakė J. Bidenas, - kuri duos dividendų Amerikos saugumui ištisoms kartoms".

Tačiau tai taip pat buvo pripažinimas, kad pati savaime pagalba Ukrainai nebeturi didelių šansų Vašingtone. Kai apie tai paklausiau Zelenskio, jis pripažino, kad Bideno rankos, atrodo, yra surištos dėl GOP pasipriešinimo. Jis teigė, kad Baltieji rūmai ir toliau yra pasiryžę padėti Ukrainai. Tačiau argumentai dėl bendrų vertybių nebeturi didelės įtakos Amerikos politikams ir juos išrinkusiems žmonėms. "Politika yra tokia, - sako jis man su pavargusia šypsena. "Jie pasveria savo interesus."

Rusijos invazijos pradžioje Zelenskio misija buvo palaikyti žmonijos simpatijas. Dabar jo užduotis sudėtingesnė. Savo kelionėse į užsienį ir prezidento telefono skambučiuose jis turi įtikinti pasaulio lyderius, kad pagalba Ukrainai atitinka jų pačių nacionalinius interesus, kad ji, kaip sakė J. Bidenas, "duos dividendų". Tai pasiekti darosi vis sunkiau, nes pasaulinių krizių daugėja. 

Tačiau susidūręs su alternatyva - įšaldyti karą arba jį pralaimėti - V. Zelenskis nemato kitos išeities, kaip tik tęsti karą žiemą ir vėliau. "Nemanau, kad Ukraina gali leisti sau pavargti nuo karo", - sako jis. "Net jei kas nors pavargsta viduje, daugelis iš mūsų to nepripažįsta". Prezidentas - mažiausiai.

Atsiliepimai ir komentarai:



https://www.youtube.com/watch?v=ATW556OBODk

Zelenskis yra iliuzionistas ir visi Ukrainoje tai žino" - teigiama naujoje ataskaitoje

Žurnalas "Time Magazine" ką tik išspausdino straipsnį, smerkiantį Zelenskio vyriausybę, pavadindamas ją korumpuota ir apgaulinga. Artimiausi Zelenskio padėjėjai teigia, kad jis klaidingai mano, jog gali nugalėti Rusiją, o jo vyriausybė yra neįtikėtinai korumpuota, nes politikai savo kišenes papildo Amerikos paramos pinigais. 

Video vertimas į rusų kalbą.



https://www.youtube.com/watch?v=pH86_G6kV8E


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą