2018-09-20

LNK televizija iš tremtinio Jaro Valiukėno pavogė jo intelektualinę nuosavybę



Komercinė LNK televizija nuo 2003 metų priklauso gigantiškam transnacionaliniam „Bonnier Group“ koncernui, kuris valdo 175 MIP kompanijas aštuoniolikoje pasaulio šalių, o jo būstinė reziduoja Stokholmo centre esančiame dangoraižyje. Sunku patikėti, kad tokiam galingam koncernui priklausanti LNK televizija nežinotų ES įstatymų, kurie draudžia savintis svetimą intelektinę nuosavybę iš autorių.

Visa įstatymų bazė yra išdėstyta LR kultūros ministerijos puslapyje http://lrkm.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/autoriu-teises. Čia sakoma: „Turtinės teisės suteikia autoriui teisę kontroliuoti (t.y. leisti arba uždrausti) jo kūrinio bet kokį panaudojimą (atgaminimą, išleidimą, vertimą, adaptavimą, platinimą, viešą rodymą, viešą atlikimą, viešą paskelbimą ir t.t.) ir užtikrina galimybę gauti autorinį atlyginimą už kiekvieną kūrinio naudojimo būdą. Tai ekonominio pobūdžio teisės, kuriomis savo nuožiūra autorius gali disponuoti (jas perduoti ar suteikti kitiems asmenims), jos taip pat gali būti paveldimos pagal įstatymą arba testamentą.“


Gal LNK visa tai yra nežinoma? O gal ši televizija, kiekvieną dieną laidoje Ka-ka-du besišaipanti iš aplinkinių, net nepastebėjo, kaip pati virto į tokį štai margaspalvį „fake-news“ paukštį, reproduktorių, išmokyta kartoti vos vieną žodį: nausėda, nausėda, nausėda...

Prieš kelias dienas Jaras Valiukėnas man atsiuntė savo video nuorodą ir parašė: „Nedidelis video ir foto albumas iš tarptautinės karių afganų konferencijos, kuri rugpjūčio pradžioje įvyko Lietuvoje. Iš Lietuvos karo veiksmuose Afganistano teritorijoje dalyvavo 4760 žmonių, iš jų negrįžo 96 žmonės.“


Man pasisekė, man neteko tarnauti Afganistane. Pamenu, kad labai bijojau patekti į šią mėsmalę, todėl užjaučiu šiuos žmones, kurie iškentė Afganistano pragarą. Gerai pamenu kalbas apie krovinį 200: cinkuotus karstus, kurių neleisdavo atidaryti.

Rugsėjo 19 dieną per LNK aš pamačiau reportažą, kuriame buvo rodomi Jaro Valiukėno kadrai ir prie jų pridėti Lietuvos politikų pasisakymai iš serijos „rusai puola“. Bet aš ne apie kalbančias galvas ir „rusų puolimą“, aš apie tai, kad rusai rusais, o vogti iš Jaro Valiukėno komercinei LNK televizijai jo filmuotą ir apdorotą video medžiagą negalima, tai draudžia įstatymai.


Lauksiu tremtinio Jaro Valiukėno laiško, kuriame jis man praneš, kad komercinė LNK televizija jam išmokėjo honorarą už jo reportažą.

Ne vagims LNK darbuotojams, o Jarui Valiukėnui turi būti išmokėtas honoraras, nes be jo video nebūtų jokio LNK reportažo iš afganų sąskrydžio.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą