2019-04-30

Šoigu: „Amerikiečių biolaboratorijos – pavojaus šaltinis“. Mano komentaras



Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) karinių žinybų pasitarime, kuris vyko Kirgizijoje, buvo paliestas JAV karinių biolaboratorijų klausimas šio regiono valstybėse.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pasakė: „Norėčiau paliesti dar vieną mus jaudinančią temą. Ji liečia pasekmes aktyvios mediko-biologinės veiklos amerikiečių karinių žinybų regione. Pentagonui kontroliuojant, tame skaičiuje kai kuriose ŠBO šalyse, sukurta visa eilė diagnostikos laboratorijų. Jose realizuojamos amerikietiškos karinės krypties biologinės programos, leidžiančios per distanciją valdyti eigą patogeninių mikroorganizmų tyrimų. Neatsitiktinis ir pasirinkimas laboratorijų išdėstymo vietų – dauguma iš jų išdėstytos greta mūsų pasienio esančiose teritorijose ir yra nuolatinis biologinio pavojaus šaltinis. Tokie veiksmai tiesiogiai prieštarauja Konvencijai dėl uždraudimo biologinių ir toksinių medžiagų ginklų, o prisidengiant humanitarine uždanga sprendžiami uždaviniai kuriant biologines kovos priemones“.


Man visą gyvenimą teko dirbti su mikroorganizmais, jų genų inžinerija, genų reguliacijos mechanizmais. Aš manau, kad šitos JAV laboratorijos yra didelė grėsmė lietuviams, mūsų valstybės ūkiui.

Mes esame genetiškai labai artimi su mus supančiomis slavų tautoms. Todėl visi patogeniniai mikroorganizmai, kurie galimai bus sukurti selektyviai naikinti slavų tautas, veiks ir lietuvius. Aš negaliu atmesti tokios galimybės, kad tokie selektyvūs ginklai nėra kuriami. Tose laboratorijose gali būti kuriami ir žemės ūkio patogeniniai mikroorganizmai, veisiami augalus parazituojantys vabzdžiai.

JAV 7 dešimtmetyje prieš TSRS buvo panaudojusi kolorado vabalus. JAV lėktuvai mėtė specialius konteinerius su kolorado vabalais į Baltijos jūrą Lietuvos pakrantėje. Mano brolis tuo metu tarnavo kariuomenėje, vykdė aptarnavimą radijo-lokacinių stočių Kaliningrado-Estijos regione, stebėjo JAV lėktuvų manevrus.

TSRS laikais Lietuvos mokslininkai netiesiogiai galėjo dalyvauti kuriant biologinį ginklą. Vilniuje buvo gaminami fermentai genetinei inžinerijai, kurių pagalba galima konstruoti tokį ginklą. Šių fermentų tyrimais ir gamyba užsiiminėjo mokslinis-gamybinis susivienijimas „Fermentas“, priklausęs sukarintai TSRS žinybai „Glavmikrobioprom“. Minėtame institute aš esu dirbęs 1982 – 1987 metais.

2018 metų spalio 4 dieną Rusijos žinių agentūra INTERFAX.RU pranešė, kad Gruzijos teritorijoje esančioje laboratorijoje Lugara galėjo vykti bandymai cheminių preparatų su žmonėmis. Tai sukėlė 73 civilių gruzinų mirtį. Apie tai informavo radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos viršininkas Igoris Kirilovas.

„Praktiškai vienamomentinė žūtis didelio skaičiaus savanorių duoda pagrindą galvoti, kad centre Lugara prisidengiant gydymu buvo įvertintas labai toksiškas cheminis preparatas, arba biologinis agentas, turinti didelį letalumą“, - pareiškė Kirilovas.

Jo žodžiais, buvęs Gruzijos valstybės saugumo ministras Igoris Giorgadze pateikė ataskaitas apie tyrimų rezultatus, kurie buvo atlikti Ričardo Lugaro vardo laboratorijoje. Iš jų seka, kad su Gruzijos piliečiais buvo bandomas preparatas „Sovaldi“ amerikiečių įmonės „Gilead Sciences“, kurio pagrindiniu akcininku yra buvęs JAV gynybos ministras Donaldas Ramsfeldas.

„Iš pademonstruotų dokumentų matyti, kad bandymai pasibaigė masine letalia baigtimi tarp pacientų. Nepaisant mirties 24 žmonių, tiktai 2015 metų gruodį klinikiniai tyrimai buvo tęsiami, pažeidžiant tarptautinius standartus ir prieš pacientų valią. Tai sukėlė mirtį dar 49 žmonių“, - pasakė Kirilovas.

2018 metų rugsėjo 11 dieną spaudos konferencijoje Maskvoje Igoris Giorgadze sakė, kad Lugaro laboratorijoje gaminamos žmogaus letalios medžiagos ir išbandomos ant vietos gyventojų.

Pranešama, kas šioje laboratorijoje vykdomi Sibiro juodligės, maro ir kiaulių maro tyrimai. Gruzija paneigė šiuos tvirtinimus.

Rusijos federacijos (RF) vyriausiasis sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenko 2013-06-02 pareiškė, kad „kiaulių maras RF yra Gruzijos ekonominė diversija”. Rusijos žemės ūkio ministerijos duomenimis vien 2007-2013 metais buvo sunaikinta daugiau nei 600000 tūkstančių kiaulių ir RF patyrė apie 1 milijardą JAV dolerių nuostolių. Oniščenka tvirtino, kad kiaulių maro sukėlėjas buvo užneštas į Rusiją 2007 metais šernų, migravusių iš Gruzijos.

Buvęs Gruzijos prezidento Saakašvilio patarėjas, amerikietis Džefri Silvermanas padarė sensacingą pranešimą. Jo žiniomis, moksliniame centre, įsikūrusiame Tbilisio priemiestyje, sukurtame remiant JAV vyriausybei, mokslininkai kuria biologinį ginklą ir netgi bando jį ant vietos gyventojų: „Ši laboratorija buvo pastatyta už JAV karinės žinybos pinigus. Jos kaina – 50 milijonų dolerių. Tikslas – tirti biologinį ginklą. Ir ši laboratorija yra čia, nes ją pavojinga laikyti JAV. Ir jeigu ją pastatytų Amerikoje, tai žmonės išprotėtų ir ją sugriautų“.


Silvermano nuomone, „negalima atmesti, kad būtent eksperimentai su virusais sukėlė paplitimą tokių pavojingų susirgimų, kaip kiaulių gripas ir tymai. Rusijos vartojimo priežiūros tarnybos (Rospotrebnadzor) duomenimis Gruzijos teritorijoje yra dar viena karinė laboratorija, remiama Pentagono.

Buvęs Ukrainos Aukščiausiosios rados deputatas Oleinik savo bloge paskelbė nuomonę, kad Ukrainoje veikia 15 JAV biolaboratorijų, kurios kelia grėsmę ne tik jo šaliai, bet ir kaimyninėms valstybėms.

2005 metais JAV gynybos ministerija ir Ukrainos Sveikatos ministerija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl neplatinimo technologijų, patogenų ir žinių, kurios gali būti panaudotos kuriant biologinį ginklą. Šio susitarimo rėmuose penkiuose Ukrainos miestuose buvo atidarytos Centrinės standartizacijos-laboratorijos (CSL): Odesos laboratorija, įsikūrusi „Apsaugos nuo maro institute“, specializuojasi žmogaus patogenų tyrimuose. Laboratorijos Dnepropetrovske, Lvove, Luhanske ir Merefe tiria gyvūnų patogenus. Marevo laboratorija yra tik už 30 km nuo Charkovo ir yra padidinto 3-jo saugumo laipsnio (dirbama su bakterijų ir virusų kamienais, kurie yra mirtinai pavojingi žmogui ir gali būti panaudoti kaip biologinis ginklas).

Mano ankstesnės publikacijos šia tema, kuriomis remiuosi:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą