2021-05-06

Neatsakyti klausimai: mRNR vakcinos ir prionas

 














Dr. J.Bart Classen moksliniame žurnale Microbiology & Infection Diseases 2021, 5(1): 1-3 paskelbė straipsnį „COVID-19 RNA Based Vaccines and the Risk of Prion Disease“ (COVID-19 Vakcinos, kurių pagrindą sudaro RNR, ir prioninės ligos rizika). Straipsnio autorius medicinos daktaras J.Bart Classen dirba Classen Immunotherapies, Inc., 3637 Rockdale Road, Manchester, MD 21102.

https://www.scivisionpub.com/pdfs/covid19-rna-based-vaccines-and-the-risk-of-prion-disease-1503.pdf?fbclid=IwAR1i1tjGybIhyOcLJLR1i-RbTmnxy_42_P5i9P1ZQcHH-anYiGNFsQoAwAc

Apie šio straipsnio rezultatus FB puslapyje parašė G.Furmanavičius.





Mane sudomino minėtas straipsnis ir aš žemiau pateikiu šio straipsnio vertimą su kai kuriais paaiškinimais.

SANTRAUKA. Naujų vakcinų technologijų kūrimas praeityje susidūrė su problemomis. Dabartinės RNR pagrindu sukurtos SARSCoV-2 vakcinos JAV buvo patvirtintos skubos tvarka, neatlikus išsamių ilgalaikių saugumo bandymų. Šiame straipsnyje buvo vertinama, ar "Pfizer" COVID-19 vakcina gali sukelti prionų (https://lt.wikipedia.org/wiki/Prionas) sukeltą ligą vakcinos gavėjams. Vakcinos RNR seka ir spyglio (spike) baltymo taikinio sąveika buvo analizuojama dėl potencialo paversti viduląstelinius RNR jungiančius baltymus TAR DNR jungiantį baltymą (TDP-43) (https://en.wikipedia.org/wiki/TAR_DNA-binding_protein_43 ) ir Fused in Sarcoma (FUS) (https://en.wikipedia.org/wiki/RNA-binding_protein_FUS) į jų patologines prionines konformacijas. Rezultatai rodo, kad vakcinos RNR turi specifines sekas, kurios gali paskatinti TDP-43 ir FUS susilankstyti į patologines prionines konformacijas. Atliekant šią analizę iš viso nustatyta šešiolika UG tandeminių pasikartojimų (ΨGΨG) ir papildomų UG (ΨG) turtingų sekų. Rastos dvi GGΨA sekos. Galbūt yra potencialių G keturbriaunių sekų, tačiau joms patikrinti reikia sudėtingesnės kompiuterinės programos. Be to, spyglio baltymas, sintetinamas vakcinos RNR transliacijos metu, jungiasi su angiotenziną konvertuojančiu fermentu 2 (ACE2) - cinko turinčiu fermentu. Ši sąveika gali padidinti viduląstelinio cinko kiekį. Įrodyta, kad cinko jonai lemia TDP-43 virsmą į patologinę priono konfigūraciją. Yra žinoma, kad TDP-43 ir FUS sulankstymas į patologinius prionus sukelia ALS (https://en.wikipedia.org/wiki/Amyotrophic_lateral_sclerosis), priekinės temporalinės skilties degeneraciją, Alzheimerio ligą ir kitas neurologines degeneracines ligas. Dėl šių priežasčių ir galimų pavojų autorius mano, kad RNR pagrindu sukurtos vakcinos nuo SARS-CoV-2 buvo patvirtintos per anksti ir kad vakcina gali padaryti daug daugiau žalos nei naudos.

Straipsnio įvade autorius pažymi, kad vakcinos sukelia daugybę lėtinių, vėliau atsirandančių nepageidaujamų reiškinių. Kai kurie nepageidaujami reiškiniai, pavyzdžiui, pirmojo tipo diabetas, gali pasireikšti tik praėjus 3-4 metams po vakcinavimo [1]. Pirmojo tipo diabeto atveju nepageidaujamų reiškinių atvejų dažnis gali viršyti sunkios infekcinės ligos, nuo kurios buvo siekiama apsaugoti vakcina, atvejų dažnį. Atsižvelgiant į tai, kad pirmojo tipo diabetas yra tik viena iš daugelio imuninių ligų, kurias gali sukelti vakcinos, lėtiniai vėlai pasireiškiantys nepageidaujami reiškiniai yra rimta visuomenės sveikatos problema. Atsiradus naujoms vakcinų technologijoms, atsiranda nauji galimi vakcinų nepageidaujamų reiškinių mechanizmai. Pavyzdžiui, pirmoji negyvo poliomielito viruso 

vakcina iš tikrųjų sukėlė poliomielitą recipientams.

RNR pagrindu sukurtos vakcinos kelia ypatingą specifinių nepageidaujamų reiškinių atsiradimo riziką. Vienas iš tokių galimų nepageidaujamų reiškinių yra prioninės ligos, kurias sukelia vidinių baltymų ( intrinsic proteins,https://www.britannica.com/science/intrinsic-protein) aktyvacija ir prionų susidarymas. Paskelbta daug žinių apie RNR jungiančių baltymų klasę, kuri, kaip įrodyta, dalyvauja sukeliant įvairias neurologines ligas, įskaitant Alzheimerio ligą ir ALS. TDP-43 ir FUS yra vieni iš geriausiai ištirtų šių baltymų [2]. Pfizer RNR pagrindu sukurtą vakciną COVID-19 JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino pagal skubaus naudojimo leidimą, neturėdama ilgalaikio saugumo duomenų. Kilus susirūpinimui dėl šios vakcinos saugumo, buvo atliktas tyrimas, siekiant nustatyti, ar vakcina gali sukelti prionų sukeltą ligą.

Įvertinta, ar "Pfizer" RNR pagrindu pagaminta vakcina prieš COVID-19 gali pakeisti TDP-43 ir FUS į prionines ligas sukeliančias būsenas. Vakcinos RNR buvo analizuojama, ar joje yra sekų, galinčių aktyvuoti TDP-43 ir FUS. Siekiant nustatyti, ar šis veiksmas taip pat gali aktyvuoti TDP-43 ir FUS, buvo analizuojama transkribuojamo spyglio baltymo sąveika su taikiniu. Rezultatai Analizuojant "Pfizer" vakciną nuo COVID-19, nustatyti du galimi rizikos veiksniai, galintys sukelti žmonių prioninę ligą.

RNR seka vakcinoje [3] RNR turi sekų galinčių skatinti TDP-43 ir FUS agreguotis į prionų konformaciją, dėl kurios išsivysto įprastos neurodegeracinės ligos. Visų pirma buvo įrodyta, kad RNR sekos GGUA [4], UG turtingos sekos [5], UG tandeminiai pasikartojimai [6] ir G kvadrupleksų sekos [7] turi didesnį afinitetą jungtis su TDP-43 ir (arba) FUS ir gali lemti, kad TDP-43 ar FUS citoplazmoje įgauna savo patologines konfigūracijas. Atliekant šią analizę iš viso nustatyta šešiolika UG tandeminių pasikartojimų (ΨGΨG) ir identifikuotos papildomos UG (ΨG) turtingos sekos. Rastos dvi GGΨA sekos. Gali būti, kad yra G kvadrupleksų sekų, tačiau joms patikrinti reikalingos sudėtingos kompiuterinės programos. Vakcinos koduojamas spyglio baltymas prisijungia angiotenziną konvertuojantį fermentą 2 (ACE2), fermentą, kuriame yra cinko molekulių [8]. Spike baltymo prisijungimas prie ACE2 gali išlaisvinti cinko molekulę - joną, dėl kurio TDP-43 įgauna patologinį priono pavidalą [9].

Aptarimas. Yra senas medicinos posakis, kad "vaistas gali būti blogesnis už ligą". Šią frazę galima pritaikyti ir vakcinoms. Šiame straipsnyje keliamas susirūpinimas, kad RNR pagrindu sukurtos COVID vakcinos gali sukelti daugiau ligų nei COVID-19 epidemija. Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama naujam galimam nepageidaujamo reiškinio mechanizmui, sukeliančiam prioninę ligą, kuri gali būti dar dažnesnė ir labiau sekinanti nei virusinė infekcija, nuo kurios apsaugo vakcina. Nors šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama vienam galimam nepageidaujamam įvykiui, yra daug kitų galimų mirtinų nepageidaujamų įvykių, kurie aptariami toliau. Pastaruosius du dešimtmečius kai kurie mokslininkai nerimauja, kad prionai gali būti panaudoti kaip biologinis ginklas. Pastaruoju metu susirūpinta, kad visur esančios viduląstelinės molekulės gali būti aktyvuotos ir sukelti prionines ligas, įskaitant Alzheimerio ligą, ALS ir kitas neurodegeneracines ligas. Šis susirūpinimas kyla dėl galimo piktnaudžiavimo mokslinių tyrimų duomenimis apie mechanizmus, kuriais tam tikri RNR jungiantys baltymai, pavyzdžiui, TDP-43, FUS ir kiti, gali būti aktyvuoti, kad susidarytų ligas sukeliantys prionai. Nerimą kelia ir tai, kad šiuos tyrimus, kurie gali būti panaudoti biologinio ginklo kūrimui, finansuoja privačios organizacijos, įskaitant Bilo ir Melindos Geitsų fondą (Bill and Melinda Gates Foundation) ir Ellisono medicinos fondą (Ellison Medical Foundation) [2], be nacionalinės ir (arba) tarptautinės priežiūros. Pavyzdžiui, anksčiau buvo draudžiama skelbti informaciją, susijusią su branduolinių bombų kūrimu.



Paskelbti duomenys rodo, kad yra keletas skirtingų veiksnių, kurie gali prisidėti prie tam tikrų RNR jungiančių baltymų, įskaitant TDP-43, FUS ir susijusias molekules, virtimo į jų patologine būkle. Šie RNR jungiantys baltymai atlieka daugybę funkcijų ir yra randami tiek branduolyje, tiek citoplazmoje. Šie rišamieji baltymai turi aminorūgščių sritis, rišamuosius motyvus, kurie prisijungia specifines RNR sekas. Manoma, kad prisijungimas prie tam tikrų RNR sekų, kai baltymai yra citoplazmoje, lemia, kad molekulės susilanksto tam tikrais būdais, o tai lemia patologinę agregaciją ir prionų susidarymą citoplazmoje [2]. Atlikti tyrimai parodė, kad "Pfizer" RNR pagrindu sukurtoje vakcinoje COVID-19 yra daug tokių RNR sekų, kurios, kaip įrodyta, turi didelį giminingumą TDP-43 arba FUS ir gali sukelti lėtines degeneracines neurologines ligas. Cinko prisijungimas prie TDP-43 RNR atpažinimo motyvo yra dar vienas mechanizmas, lemiantis į amiloidą panašių agregacijų susidarymą [9]. Vakcinos RNR sekos koduojamas viruso smaigalio baltymas jungiasi su ACE2 fermentu, turinčiu cinko molekulių [8]. Ši sąveika gali padidinti viduląstelinį cinko kiekį, lemiantį prioninę ligą. Pradinis ryšys gali įvykti tarp vakcina užkrėstos ląstelės paviršiuje esančių spyglių baltymų ir gretimos ląstelės paviršiuje esančio ACE2. Susidaręs kompleksas gali būti internalizuotas. Arba sąveika iš pradžių gali vykti ląstelės, kuri gamina ACE2 ir buvo užkrėsta vakcinos RNR, koduojančia spyglio baltymą, citoplazmoje. Ši sąveika kelia nemažą susirūpinimą, atsižvelgiant į tai, kad COVID-19 sukeliantis virusas SARS-CoV-2 yra biologinis ginklas [10,11], ir gali būti, kad viruso smaigalio baltymas galėjo būti sukurtas prioninei ligai sukelti. Kitas su tuo susijęs susirūpinimą keliantis faktas yra tai, kad "Pfizer" vakcinoje naudojamas unikalus RNR nukleozidas 1-metil-3'-pseudouridylyl (Ψ). Remiantis FDA informaciniais dokumentais, šis nukleozidas buvo pasirinktas siekiant sumažinti įgimtos imuninės sistemos suaktyvėjimą [12]. RNR molekulės, kuriose yra šio nukleozido, neabejotinai turės pakitusį surišimą [13]. Deja, apie poveikį TDP-43, FUS ir kitiems RNR jungiantiems baltymams neskelbiama. Naudojant šį nukleozidą vakcinoje, potencialiai gali padidėti RNR sekų, galinčių sukelti TDP-43 ir FUS toksines konfigūracijas, surišimo afinitetas. Yra daug kitų galimų nepageidaujamų reiškinių, kuriuos gali sukelti naujos RNR pagrindu sukurtos vakcinos prieš COVID-19. Vakcina įterpia naują molekulę, spyglio baltymą, į šeimininko ląstelių paviršių ir (arba) ant jo. Šis spyglio baltymas yra potencialus kito galimai naujo infekcinio agento receptorius. Jei teisūs tie, kurie teigia, kad COVID-19 iš tikrųjų yra biologinis ginklas, tuomet gali būti išleistas antras potencialiai pavojingesnis virusas, kuris prisijungia prie spike baltymo, esančio ant vakcinos gavėjų šeimininko ląstelių. Duomenų, kurie suteiktų informacijos apie tai, kiek laiko vakcinos RNR yra transliuojama vakcinos gavėjo organizme ir kiek laiko po transliacijos spyglio baltymas bus vakcinos gavėjo ląstelėse, viešai nėra skelbiama. Tokie tyrimai, susiję su ekspresia in vivo, bus sudėtingi ir sunkūs.

Genetinė įvairovė apsaugo rūšis nuo masinių infekcijų sukėlėjų agentų. Vieną individą virusas gali pražudyti, o kitam tas pats virusas gali nesukelti jokių neigiamų padarinių. Įkėlus identišką receptorių - baltymą "spike" - į visų populiacijos narių ląsteles, išnyksta bent vieno potencialaus receptoriaus genetinė įvairovė. Dabar visi populiacijos nariai tampa potencialiai jautrūs tam pačiam infekcijos sukėlėjui. Autoimunitetas ir jam priešinga būklė - metabolinis sindromas - yra gerai žinomi nepageidaujami reiškiniai, kuriuos sukelia vakcinos [14]. COVID-19 infekcijos siejamos su autoantikūnų ir autoimuninių ligų indukcija [15,16], todėl daugiau nei tikėtina, kad vakcina gali sukelti tą patį. Vienas autorius nustatė, kad aminorūgščių sekos, kurias koduoja spyglio baltymas, yra identiškos žmogaus baltymų, įskaitant baltymus, esančius CNS, sekoms [17]. Autoimunitetą taip pat gali sukelti epitopo plitimas, kai svetimą antigeną, pavyzdžiui, spyglio baltymą, pateikia antigeną pateikianti ląstelė, prie kurios MHC molekulių taip pat yra prisijungusios savosios molekulės. Galiausiai, kiti šioje srityje dirbantys asmenys paskelbė papildomą patvirtinimą, kad COVID-19 vakcinos potencialiai gali sukelti prioninę ligą. Autoriai [18] COVID-19 smaigalio baltyme rado su prionais susijusių sekų, kurių nerasta gimininguose koronavirusuose. Kiti [19] pranešė apie prioninės ligos, Creutzfeldto-Jakobo ligos atvejį, kuris iš pradžių pasireiškė žmogui, pasiskiepijusiam COVID-19 vakcina. Daugelis perspėjo, kad dabartinė COVID-19 epidemija iš tikrųjų yra biologinio ginklo atakos, kurią iš dalies paleido Jungtinių Valstijų vyriausybės asmenys, rezultatas [10,11]. Tokia teorija nėra negalima, turint omenyje, kad 2001 m. juodligės ataka JAV buvo įvykdyta Fort Detrike, JAV kariuomenės biologinio ginklo gamykloje. Kadangi FTB juodligės tyrimas buvo nutrauktas prieš pagrindinio FTB agento patarimą, tikėtina, kad JAV vyriausybėje tebedirba sąmokslininkai. Esant tokiam scenarijui, siekiant sustabdyti biologinio ginklo ataką, svarbiausia sulaikyti sąmokslininkus, kitaip atakos niekada nesiliaus. Vakcinos, kurioje naudojama nauja RNR technologija, patvirtinimas neatlikus išsamių bandymų yra labai pavojingas. Vakcina gali būti biologinis ginklas ir net pavojingesnė už pirminę infekciją.



Nuorodos:

  1. Classen JB, Classen DC. Clustering of cases of insulin dependent diabetes (IDDM) occurring three years after Hemophilus influenza B (HiB) immunization support causal relationship between immunization and IDDM. Autoimmunity. 2002; 35: 247-253.

  2. 2. King OD, Gitler AD, Shorter J. The tip of the iceberg: RNAbinding proteins with prion-like domains in neurodegenerative disease. Brain Res. 2012; 1462: 61-80.

  3. 3. WHO, International Non Proprietary Names Program: 11889. 9/2020.

  4. 4. Kapeli K, Pratt GA, Vu AQ, et al. Distinct and shared functions of ALS-associated proteins TDP-43, FUS and TAF15 revealed by multisystem analyses. Nature Communications. 2016; 7: 12143.

  5. 5. Kuo P, Chiang C, Wang Y, et al. The crystal structure of TDP43 RRM1-DNA complex reveals the specific recognition for UG- and TG-rich nucleic acids. Nucleic Acids Research. 2014; 42: 4712-4722.

  6. 6. Tollervey JR, Curk T, Rogelj B, et al. Characterizing the RNA targets and position-dependent splicing regulation by TDP-43; implications for neurodegenerative diseases. Nat Neurosci. 2011; 14: 452-458.

  7. 7. Imperatore JA, McAninch DS, Valdez-Sinon AN, et al. FUS recognizes G quadruplex structures within neuronal mRNAs. Frontiers in Molecular Biosciences. 2020; 7: 6.

  8. 8. Shang J, Ye G, Shi K, et al. Structural basis of receptor recognition by SARS-CoV-2. Nature. 2020; 581: 221-225.

  9. 9. Garnier C, Devred F, Byrne D, et al. Zinc binding to RNA recognition motif of TDP-43 induces the formation of amyloidlike aggregates. Sci Rep. 2017; 7: 6812.

  10. 10. Classen JB. COVID-19, MMR vaccine, and bioweapons. Diabetes & its Complications.2020; 4: 1-8.

  11. 11. Classen JB. Evidence supporting the hypothesis that the 2019 epidemic of E-vaping acute lung injury (EVALI) was caused in part by COVID-19. Diabetes & Complications. 2020; 4: 1-2.

  12. 12. Pfizer-Biotech: COVID-19 Vaccine (BNT162, PF-07302048), Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Briefing Document. Meeting Date: 10 December 2020.

  13. 13. Roundtree IA, Evans ME, Pan, et al. Dynamic RNA modifications in gene expression regulation. Cell. 2017; 169: 1187-1200.

  14. 14. Classen JB. Review of Vaccine Induced Immune Overload and the Resulting Epidemics of Type 1 Diabetes and Metabolic Syndrome, Emphasis on Explaining the Recent accelerations in the Risk of Prediabetes and other Immune Mediated Diseases. J Mol Genet Med. 2014; S1: 025.

  15. 15. Amiral J. Can COVID-19 Induce an autoimmune disease associated with long- lasting symptoms and delayed complications? Ann Clin Immunol Microbiol. 2020; 2: 1014.

  16. 16. Wang EY, Mao T, Klein J, et al. Diverse functional autoantibodies in patients with COVID-19. medRxiv preprint. 2020.

  17. 17. Lyons-Weiler J. Pathogenic priming likely contributes to serious and critical illness and mortality in COVID-19 via autoimmunity. Journal of Translational Autoimmunity. 2020; 3: 100051.

  18. 18. Tetz G, Tetz V. SARS-CoV-2 prion-like domains in spike proteins enable higher affinity to ACE2. Preprint. 2020.

  19. 19. Young MJ, O’Hare M, Matiello M, et al. Creutzfeldt-Jakob disease in a man with COVID-19: SARS-CoV-2-accelerated neuro degeneration? Brain, Behavior, and Immunity. 2020; 89: 601-603.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą