2022-06-17

Si Dzinpingas telefonu kalbėjo su V. Putinu ir pažadėjo finansinę bei kitokią Kinijos paramą

 

Kaip pranešė Kinijos dienraštis Sinchua, trečiadienio popietę Kinijos prezidentas Si Dzinpingas telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Si Dzinpingas pokalbio metu sakė, kad nuo šių metų pradžios, vykstant pasauliniams sukrėtimams ir pokyčiams, Kinijos ir Rusijos santykiai toliau sėkmingai plėtojami. Abiejų šalių prekybos ir ekonominis bendradarbiavimas vyksta sparčiai. Pradėtas eksploatuoti greitkelio tiltas tarp Heihe ir Blagoveščensko, kuriuo nutiestas naujas greitkelis, skatinantis susisiekimą tarp abiejų šalių. Kinija ketina kartu skatinti tvarų ir ilgalaikį dvišalį praktinį bendradarbiavimą su Rusija. Pasak Kinijos vadovo, Pekinas pasirengęs kartu su Maskva toliau teikti abipusę paramą su suverenitetu, saugumu ir kitais svarbiausiais interesais bei esminėmis problemomis susijusiais klausimais, stiprinti strateginę sąveiką, stiprinti abiejų šalių ryšius ir koordinavimą svarbiose tarptautinėse ir regioninėse organizacijose, tokiose kaip JT, BRICS ir ŠBO, taip pat skatinti teisingesnę ir racionalesnę tarptautinę tvarką ir pasaulinį valdymą.

Savo ruožtu V. Putinas pažymėjo, kad ryžtingai vadovaujant prezidentui Si Dzinpingui Kinija pasiekė puikių laimėjimų vystymosi srityje, už ką Rusija jį nuoširdžiai sveikina. Nuo šių metų pradžios Rusijos ir Kinijos praktinis bendradarbiavimas nuolat plėtojamas. Maskva remia Pekino pateiktą Pasaulinę saugumo iniciatyvą ir nepritaria bet kokiam jėgų kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus prisidengiant vadinamosiomis Sindziango, Siangaro ir Taivano problemomis. Rusija ketina bendradarbiauti su Kinija stiprinant daugiašalę sąveiką ir dėti konstruktyvias pastangas, kad būtų skatinamas pasaulio daugiapoliškumas ir kuriama teisingesnė ir racionalesnė tarptautinė tvarka.

Abiejų valstybių vadovai pasikeitė nuomonėmis Ukrainos klausimu. Si Dzinpingas pabrėžė, kad Kinija visuomet vykdė savo sprendimą, pagrįstą istorinėmis Ukrainos problemos šaknimis, aktyviai skatindama taiką pasaulyje ir pasaulio ekonomikos stabilumą. Pasak jo, visos šalys turėtų atsakingai prisidėti prie tinkamo Ukrainos krizės sprendimo. Pasak jo, Kinija ir toliau atliks jai priklausantį vaidmenį šioje srityje.

Breitbart rašoma, kad Rusijos valstybinės naujienų agentūrų pranešimai iš esmės sutapo su Kinijos pateikta Putino ir Xi telefoninio pokalbio įvykių versija. Nors Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams pranešė, kad Maskva daugiau informacijos turės vėliau, patvirtindamas tik tai, kad pokalbis įvyko, valstybinis propagandinis leidinys "Sputnik" pranešė apie tariamus Xi komentarus konkrečiai dėl invazijos į Ukrainą.

"Abu prezidentai taip pat aptarė tebesitęsiančio konflikto Ukrainoje klausimą, o Si Dzinpingas pasakė Putinui, kad visos suinteresuotos šalys turėtų stengtis jį užbaigti", - teigė "Sputnik". "Kinijos vadovas savo ruožtu pažadėjo, kad Pekinas ir toliau atliks konstruktyvų vaidmenį šiame procese".

Si paskambino Putinui praėjus mažiau nei savaitei po to, kai "Washington Post" paskelbė V. Zelenskio komentarus nepalikti Taivano "kitos šalies malonei" - taip, kaip, kaip jis užsiminė, pasaulis paliko Ukrainą.

"Niekam [karas] nėra naudingas, išskyrus tam tikrus politinius lyderius, kurių netenkina dabartinis jų ambicijų lygis. Todėl jie nuolat didina savo apetitus, ambicijas", - į tiesioginį klausimą apie Taivaną esą atsakė V. Zelenskis. "Pasaulis kol kas leidžia šiems lyderiams auginti savo apetitus, todėl mums reikia diplomatinio sprendimo, kad paremtume šalis, kurioms reikia pagalbos."

Apskritai kalbėdamas apie mažesnes valstybes, V. Zelenskis sakė: "Negalime jų palikti kitos šalies, kuri yra galingesnė, malonei... Jei yra diplomatinė išeitis, turime pasinaudoti diplomatiniu keliu. Tačiau tai turi būti prevencinis kelias, o ne tas, kuris ateina prasidėjus karui".

Kinijos vyriausybė per savo propagandinį laikraštį "Global Times" pasmerkė laikraštį "Washington Post" už šių pastabų paskelbimą, pavadindama laikraštį "apgailėtinu", o jo pranešimą - "melagingu". Laikraštis "Times" pabrėžė, kad Zelenskis niekada nevartojo So Dzinpingo vardo ir nesakė "Kinija", nors klausimas, į kurį jis atsakinėjo, buvo išimtinai apie Taivano santykius su Kinija.

"Zelenskis supranta, kad šis klausimas susijęs su pagrindiniais Kinijos interesais", - teigė "Global Times", kartu priekaištaudamas Ukrainos prezidentui dėl "nepakankamo Taivano klausimo išmanymo".

Dar prieš karą V. Zelenskis supikdė Kiniją, užkirsdamas kelią Kinijos bendrovėms bandyti įsigyti "Motor Sich" - aeronautikos bendrovę, kuri, be kitų svarbių karinių prekių, gamina reaktyvinius variklius. Praėjusiais metais Zelenskis įvedė vienašališkas sankcijas Kinijai ir nacionalizavo "Motor Sich", siekdamas užkirsti kelią Komunistų partijai perimti korporaciją.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą