2022-09-21

Euronews:Vladimiras Putinas skelbia dalinę mobilizaciją Rusijoje (vertimas)

 


Šiandien Euronews transliavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalbą, kurioje buvo paskelbta apie dalinę mobilizaciją. 



https://www.youtube.com/watch?v=2B6k-X475UA

Vladimiras Putinas: Brangūs draugai!

Mano kalbos tema - padėtis Donbase ir specialiosios karinės operacijos, kuria siekiama išvaduoti Donbasą iš neonacių režimo, 2014 m. ginkluoto perversmo metu užgrobusio valdžią Ukrainoje, eiga.

Šiandien kreipiuosi į jus, visus mūsų šalies piliečius, įvairių kartų, amžiaus ir tautybių žmones, mūsų didžiosios Tėvynės žmones, visus, kuriuos vienija didžioji istorinė Rusija, karius ir karininkus, savanorius, kurie dabar kovoja fronte, atlieka kovinę prievolę, mūsų brolius ir seseris - Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, Chersono ir Zaporožės sričių bei kitų nuo neonacistinio režimo išvaduotų teritorijų gyventojus.

Kalbama apie būtinus, neatidėliotinus veiksmus, siekiant apsaugoti Rusijos suverenitetą, saugumą ir teritorinį vientisumą, apie mūsų tėvynainių noro ir valios spręsti savo ateitį palaikymą ir apie agresyvią kai kurių Vakarų elito atstovų politiką, kurie visomis priemonėmis stengiasi išlaikyti savo dominavimą ir dėl to bando blokuoti ir slopinti bet kokius suverenius nepriklausomus vystymosi centrus, kad galėtų ir toliau primesti savo valią kitoms šalims ir tautoms bei diegti savo pseudocentrus.

Šių Vakarų tikslas - susilpninti, suskaldyti ir galiausiai sunaikinti mūsų šalį. Jie jau tiesiogiai sako, kad 1991 m. jiems pavyko suskaldyti Sovietų Sąjungą, o dabar atėjo laikas pačiai Rusijai suskilti į daugybę mirtinai priešiškų regionų ir sričių.

Ir tokius planus jie rezga jau seniai. Jie skatino tarptautinių teroristų gaujas Kaukaze, priartino NATO puolamąją infrastruktūrą prie mūsų sienų. Jie savo ginklu pavertė totalinę rusofobiją, be kita ko, dešimtmečius kryptingai skatino neapykantą Rusijai, ypač Ukrainoje, kuriai parengė antirusiško priešakinio priešo likimą, o Ukrainos žmones pavertė patrankų mėsa ir įstūmė į karą su mūsų šalimi, Šį karą jie pradėjo 2014 m., panaudodami ginkluotąsias pajėgas prieš civilius gyventojus, organizuodami genocidą, blokadą ir terorą prieš žmones, kurie atsisakė pripažinti po perversmo Ukrainoje atsiradusią vyriausybę.

O po to, kai šiandieninis Kijevo režimas viešai atmetė taikų Donbaso problemos sprendimą ir, be to, pareiškė pretenzijas į branduolinį ginklą, tapo visiškai aišku, kad naujas, reguliarus, plataus masto puolimas Donbase, kaip jau buvo nutikę du kartus anksčiau, yra neišvengiamas. Ir tada, taip pat neišvengiamai, būtų užpultas Rusijos Krymas - Rusija.

Šiomis aplinkybėmis sprendimas pradėti prevencinę karinę operaciją buvo absoliučiai būtinas ir vienintelis galimas. Jos pagrindiniai tikslai - išlaisvinti visą Donbaso teritoriją - buvo ir išlieka nepakitę.


Luhansko liaudies respublika jau beveik visiškai išvalyta nuo neonacių. Donecko liaudies respublikoje tęsiasi kovos. Per aštuonerius metus Kijevo okupacinis režimas čia sukūrė giliai išsidėsčiusią ilgalaikių įtvirtinimų liniją. Šturmuojant juos iš karto būtų patirta daug aukų, todėl mūsų daliniai ir Donbaso respublikų kariniai daliniai veikia planingai ir kompetentingai, naudoja techniką, rūpinasi personalu ir žingsnis po žingsnio atlaisvina Donecko žemę, valo miestus ir kaimus nuo neonacių, padeda žmonėms, kuriuos Kijevo režimas pavertė įkaitais ir gyvaisiais skydais.

Kaip žinote, specialiojoje karinėje operacijoje dalyvauja profesionalūs kariai, tarnaujantys pagal sutartį. Kartu su jais petys į petį kovoja ir savanorių būriai: įvairių tautybių, profesijų ir amžiaus žmonės - tikri patriotai. Jie iš širdies stojo ginti Rusijos ir Donbaso.

Šiuo atžvilgiu jau nurodžiau Vyriausybei ir Gynybos ministerijai kuo skubiau ir visapusiškai nustatyti Donecko ir Luhansko liaudies respublikų dalinių savanorių ir kovotojų teisinį statusą. Ji turėtų būti tokia pati, kaip ir Rusijos kariuomenėje tarnaujantiems eiliniams kariams, įskaitant materialinę ir medicininę paramą bei socialines garantijas. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti Donbaso savanorių formuočių ir liaudies milicijos padalinių aprūpinimo įranga ir ekipuotėmis organizavimui.

Vykdydami pagrindines Donbaso gynybos užduotis, mūsų kariai, remdamiesi Gynybos ministerijos ir Generalinio štabo planais ir sprendimais dėl bendros veiksmų strategijos, taip pat išlaisvino iš neonacių nemažas Chersono ir Zaporožės sričių teritorijas bei daugelį kitų vietovių. Dėl to susidarė ilga, daugiau nei tūkstančio kilometrų ilgio mūšio linija.

Ką pirmiausia šiandien noriu pasakyti viešai? Jau prasidėjus specialiajai karinei operacijai, įskaitant derybas Stambule, Kijevo atstovai labai teigiamai reagavo į mūsų pasiūlymus, kurie pirmiausia buvo susiję su Rusijos saugumu, mūsų interesais. Tačiau akivaizdu, kad taikus sprendimas Vakarams netiko, todėl po to, kai buvo pasiekti tam tikri kompromisai, Kijevui buvo duotas tiesioginis nurodymas torpeduoti visus susitarimus.

Ukraina buvo toliau aprūpinama ginklais. Kijevo režimas dislokavo naujus užsienio samdinių ir nacionalistų būrius, karinius dalinius, apmokytus pagal NATO standartus ir faktiškai vadovaujamus Vakarų patarėjų.

Tuo pat metu visoje Ukrainoje buvo kuo griežčiausiai sustiprintas represijų prieš savo piliečius režimas, įvestas iškart po 2014 m. ginkluoto perversmo. Bauginimo, teroro ir smurto politika įgauna vis masiškesnes, siaubingesnes ir barbariškesnes formas.

Norėčiau pabrėžti, kad žinome, jog dauguma žmonių, gyvenančių nuo neonacių išlaisvintose teritorijose, pirmiausia istorinėse Novorosijos žemėse, nenori pakliūti po neonacių režimo jungu. Zaporožėje, Chersono srityje, Luhanske ir Donecke jie matė ir mato neonacių žiaurumus okupuotuose Charkovo srities rajonuose. Banderininkų ir nacių baudėjų palikuonys žudo žmones, kankina, įkalina, suvedinėja sąskaitas, žudo ir kankina civilius.

Prieš prasidedant karo veiksmams Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, Zaporožės ir Chersono srityse gyveno daugiau kaip septyni su puse milijono žmonių. Daugelis jų buvo priversti tapti pabėgėliais, palikti savo namus. O tie, kurie liko, - apie penkis milijonus žmonių, - dabar nuolat patiria neonacių kovotojų artilerijos ir raketų atakas. Jie taikosi į ligonines ir mokyklas, vykdo teroro aktus prieš civilius gyventojus.

Negalime, neturime moralinės teisės atiduoti savo artimųjų kankintojams, negalime nereaguoti į jų nuoširdų norą patiems spręsti savo likimą. Donbaso liaudies respublikų parlamentai ir Chersono bei Zaporožės sričių civilinės ir karinės administracijos nusprendė surengti referendumus dėl šių teritorijų ateities ir paprašė mūsų, Rusijos, paremti tokį žingsnį.

Turiu pabrėžti, kad padarysime viską, kad užtikrintume saugias sąlygas referendumams, kad žmonės galėtų išreikšti savo valią. Mes palaikysime sprendimą dėl jų ateities, kurį priims dauguma Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, Zaporožės ir Chersono sričių gyventojų.

Brangūs draugai!

Šiandien mūsų ginkluotosios pajėgos, kaip jau sakiau, veikia daugiau nei tūkstančio kilometrų ilgio kontakto linijoje, susidurdamos ne tik su neonacių formuotėmis, bet iš esmės su visa kolektyvinių Vakarų karine mašina.

Esant tokiai padėčiai, manau, kad būtina priimti tokį sprendimą, kuris visiškai atitinka mums kylančias grėsmes, t. y. siekiant apsaugoti mūsų tėvynę, jos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, užtikrinti mūsų tautos ir išlaisvintose teritorijose gyvenančių žmonių saugumą, manau, kad būtina pritarti Gynybos ministerijos ir Generalinio štabo siūlymui vykdyti dalinę mobilizaciją Rusijos Federacijoje.

Pakartosiu, kad kalbame apie dalinę mobilizaciją, t. y. į karinę tarnybą bus šaukiami tik tie piliečiai, kurie šiuo metu yra rezerve, ir visų pirma tie, kurie tarnavo ginkluotosiose pajėgose ir turi tam tikrų karinių profesijų bei atitinkamos patirties.



Prieš siunčiant į dalinius, pašauktieji į karinę tarnybą praeis papildomą karinį parengimą, atsižvelgiant į specialios karinės operacijos patirtį.

Pasirašytas dekretas dėl dalinės mobilizacijos.

Remiantis teisės aktais, Federalinio Susirinkimo rūmai - Federacijos Taryba ir Valstybės Dūma - šiandien apie tai bus oficialiai informuoti laiškais.

Mobilizacijos priemonės bus pradėtos šiandien, rugsėjo 21 d. Regionų vadovams pavedu teikti visą reikiamą pagalbą karinių komisariatų darbui.

Ypač pabrėžiu, kad Rusijos piliečiams, pašauktiems atlikti karinę tarnybą mobilizacijos metu, bus suteiktas pagal sutartį tarnaujančių asmenų statusas, teisės ir visos socialinės garantijos.

Norėčiau pridurti, kad dekrete dėl dalinės mobilizacijos taip pat numatomos papildomos priemonės valstybės gynybos užsakymui vykdyti. Karinio pramoninio komplekso direktoriai yra tiesiogiai atsakingi už ginklų ir karinės įrangos gamybos didinimą ir papildomų gamybos pajėgumų diegimą. Savo ruožtu visus materialinės, išteklių ir finansinės paramos gynybos įmonėms klausimus turėtų skubiai spręsti Vyriausybė.

Brangūs draugai!

Vykdydami agresyvią antirusišką politiką Vakarai peržengė visas ribas. Nuolat girdime grasinimų mūsų šaliai ir žmonėms. Kai kurie neatsakingi politikai Vakaruose kalba ne tik apie planus organizuoti tolimojo nuotolio puolamosios ginkluotės tiekimą Ukrainai - sistemų, kurios leistų suduoti smūgius Kryme ir kituose Rusijos regionuose.

Tokie teroristiniai smūgiai, taip pat ir naudojant vakarietiškus ginklus, jau vykdomi pasienio gyvenvietėse Belgorodo ir Kursko srityse. NATO vykdo žvalgybą realiuoju laiku visoje pietų Rusijoje, naudodama modernias sistemas, lėktuvus, laivus, palydovus ir strateginius dronus.

Vašingtonas, Londonas ir Briuselis tiesiogiai spaudžia Kijevą perkelti karines operacijas į mūsų teritoriją. Jie nebeslepia, kad Rusija turi būti nugalėta visomis priemonėmis mūšio lauke, o po to atimtas politinis, ekonominis, kultūrinis ir bet koks suverenitetas bei visiškai apiplėšta mūsų šalis.

Taip pat naudojamas branduolinis šantažas. Kalbu ne tik apie Vakarų skatinamą Zaporožės atominės elektrinės apšaudymą, kuris kelia branduolinę katastrofą, bet ir apie kai kurių aukštų vadovaujančių NATO šalių atstovų pareiškimus apie galimybę ir leistinumą panaudoti prieš Rusiją masinio naikinimo ginklus - branduolinį ginklą.

Tiems, kurie daro tokius pareiškimus apie Rusiją, norėčiau priminti, kad mūsų šalis taip pat turi įvairių naikinimo priemonių, kurių kai kurie komponentai yra pažangesni nei NATO šalių. Jei iškils grėsmė mūsų šalies teritoriniam vientisumui, mes, žinoma, panaudosime visas turimas priemones, kad apgintume Rusiją ir savo žmones. Tai nėra blefas.

Rusijos piliečiai gali būti tikri: mūsų tėvynės teritorinis vientisumas, mūsų nepriklausomybė ir laisvė bus užtikrinta, dar kartą noriu tai pabrėžti, visomis mūsų turimomis priemonėmis. O tie, kurie bando mus šantažuoti branduoliniais ginklais, turi žinoti, kad vėjai gali pūstelėti į jų pusę.

Mūsų istorinėje tradicijoje, mūsų tautos likime yra sustabdyti tuos, kurie siekia pasaulinio viešpatavimo, kurie grasina suskaldyti ir pavergti mūsų tėvynę, mūsų Tėvynę. Mes tai padarysime dabar ir padarysime.

Tikiu jūsų parama.



Gynybos ministras Šoigu davė interviu "Rossija 1" žurnalistui Dmitrijui Petrovui. Ministras teigė, kad prezidento Vladimiro Putino paskelbta dalinė mobilizacija palies tik 1 proc. Rusijos mobilizacijos išteklių, t. y. beveik 25 mln. žmonių. S. Šoigu pabrėžė, kad šaukiamosios tarnybos kariai nebus siunčiami į specialiąją operacijų zoną.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą