2022-09-12

2022 m. pabaigoje pasaulio finansų ekonomika žlugs 40 proc. Prof.V.Katasonovas

 


Apie žmogų, kuris bando padėti žmonėms pasiruošti artėjančiai finansinei apokalipsei.

Esu ne kartą rašęs apie kai kuriuos blaiviai mąstančius JAV ekonomistus. Pavyzdžiui, Paulas Robertsas ir Michaelas Hudsonas. Jų požiūris į pasaulio ekonomiką ir politiką labai skiriasi (kartais net 180 laipsnių) nuo oficialios JAV valdžios institucijų ir kitų "kolektyvinių Vakarų" šalių pozicijos. Jie sako tiesą ir demaskuoja melą, tapusį JAV ir jos sąjungininkių politinių ir vyriausybinių lyderių gyvenimo norma.

Tačiau, laimei, Europoje yra ne mažiau sąžiningų ir drąsių ekonomistų. Vienas iš jų - Egonas von Greyerzas. Jis turi dvigubą pilietybę (Švedijos ir Šveicarijos). Jis yra ne akademinis ekonomistas, o verslininkas. Jis vadovauja Šveicarijos turto valdymo įmonei "Matterhorn Asset Management", kuri specializuojasi aukso prekybos ir aukso konsultavimo paslaugų srityje. Daugelį metų jis prižiūri GoldSwitzerland svetainę, kurioje reguliariai skelbia straipsnius ir komentarus. Štai tik keletas pastarojo mėnesio straipsnių: 

"Šį rudenį laukia riaušės, maisto trūkumas, didžiulė infliacija, socialiniai neramumai, didesnės aukso kainos ir akcijų rinkų griūtis".

 "Ruduo su didžiuliu akcijų, skolų ir valiutų žlugimu, daug didesne infliacija - skurdas ir socialiniai neramumai". 


"Netikrų pinigų era baigėsi - Egonas von Greyerzas. 

Šveicarijos verslininkas dažnai pasirašo trimis savo vardo raidėmis - EvG. Aš taip pat naudosiu šią santrumpą. Kaip prisipažįsta EvG, ilgą laiką (apie du dešimtmečius) dirbęs bankininkystės versle, jis suprato, kad ne tik bankai, bet ir visos "finansinėmis" tapusios Vakarų ekonomikos ritasi baisaus žlugimo link. Tačiau jis nematė jokių ženklų, kad valstybių vadovai ir pinigų institucijų (centrinių bankų ir finansų ministerijų) vadovai suvoktų šią grėsmę. Priešingai, jie darė viską, kas įmanoma, kad paspartintų slinkimą į bedugnę. Supratęs, kad niekaip negali paveikti valdžios, kad ši pakeistų savo žudikišką politiką, EvG nusprendė sutelkti pastangas padėti žmonėms pabėgti tą akimirką, kai įvyks neišvengiama griūtis. Jis manė, kad auksas galėtų būti tokia priebėga. Tai buvo priežastis, dėl kurios jis iš bankininkystės verslo perėjo į aukso verslą. "Matterhorn Asset Management" (MAM) šiuo metu yra pirmaujanti pasaulyje tiesioginė fizinio aukso ir sidabro holdingo bendrovė, nepriklausanti bankų sistemai. MAM turi didžiausią ir saugiausią pasaulyje aukso saugyklą Šveicarijos Alpėse. Tarp klientų - didelės vertės asmenys, šeimos biurai, pensijų fondai, investiciniai fondai ir patikos fondai iš daugiau nei 80 šalių. "EvG" laikosi elgesio principų, kurie suteikia didžiausią laisvę sakyti tiesą apie šiuolaikinį finansų ir ekonomikos pasaulį. Kaip teigia "EvG", jos pagrindinis konkurencinis pranašumas prieš įprastus bankus ir finansų bendroves yra tas, kad ji gerai supranta savo konkurentų silpnąsias vietas. Net ir tuos, kurių jie patys kartais nepastebi. Pagrindinis jos privalumas yra tai, kad ji nuoširdžiai stengiasi padėti žmonėms pasiruošti artėjančiai finansinei apokalipsei.

Siūlau atidžiau susipažinti su naujausiu EvG straipsniu "Nėra elektros, nėra pinigų, mažai maisto - dėl to skurdas", kuris buvo paskelbtas rugsėjo 2 d. Man atrodo, kad tai gerai parodo autoriaus poziciją, jo šiuolaikinio pasaulio supratimą. Prie straipsnio pridedama keletas skaičių ir diagramų, iš kurių galima matyti pastarojo pusės amžiaus tendencijas Jungtinėse Amerikos Valstijose ir visame pasaulyje. Pasaulio judėjimas link žlugimo prasidėjo 1971 m., kai Jungtinės Valstijos paskelbė, kad nustos keisti dolerius į auksą iš savo iždo atsargų. Tai buvo faktinis aukso ir dolerio standarto, nustatyto 1944 m. Bretton Woods konferencijoje, panaikinimas. De jure šis standartas buvo panaikintas po penkerių metų 1976 m. Jamaikos tarptautinėje pinigų konferencijoje. Savo straipsniuose taip pat nuolat pabrėždavau, kad septintasis dešimtmetis visam pasauliui buvo staigaus posūkio metas ir žygio į finansinį žlugimą pradžia. "Pinigų šeimininkai" (pagrindiniai JAV federalinio rezervo akcininkai) įgijo teisę neribotai leisti žalius popierius, nes nuo Federalinio rezervo "spausdinimo mašinos" buvo nuimtas "aukso stabdis" (prieš tai pinigų emisija buvo apribota JAV aukso rezervu). Nuo to laiko JAV doleris prarado bet kokį ryšį su ekonomika ir fiziniu pasauliu ir tapo tuščiu ženklu ar saldainių popierėliu. 

"Nėra elektros, nėra pinigų, mažai maisto - rezultatas - kančia". 

Neribota dolerio ir kitų rezervinių valiutų (euro, Didžiosios Britanijos svaro sterlingų ir kt.) emisija anksčiau ar vėliau turėjo sukelti beprotišką infliaciją. Tačiau niekas negalvojo apie tokią infliaciją. Kol kas niekas to nepastebėjo. Ši problema daugeliui tapo akivaizdi tik šiais, 2022 metais. Šiandien visi politikai, valstybės veikėjai ir centrinių bankų vadovai vieningai kalba apie infliaciją. Taip atsitiko todėl, kad net centrinių bankų vadovai nesuprato, kas yra pinigai, kas yra turtas ir kas yra ekonomika. Pasaulyje vyravo monetarizmo ideologija (aš ją vadinu "pinigų religija"), pagal kurią turtą ir gerovę galima sukurti "spausdinimo mašina".

Štai kaip EvG apibūdina šią "pinigų religiją" (EvG paryškinta stambiu šriftu):

"...infliacija yra neatsakingos ir visiškai neracionalios vyriausybių ir centrinių bankų, manančių, kad gerovę galima sukurti iš oro, politikos rezultatas. Jie nesupranta arba bent jau nenori suprasti, kad beatodairiškas padirbtų pinigų, neturinčių jokios vertės, kūrimas sukuria NULINĘ gerovę.

Pinigai patys savaime turi NULINĘ vertę. Pinigai yra tik išvestinė priemonė, kuri savo vertę kaip mainų priemonė įgyja gaminant prekes ir teikiant paslaugas.

Paprasčiau tariant, pinigai, kurių vertė gaunama iš bet ko kito, išskyrus prekes ir paslaugas, turi NULINĘ vertę.

Nuostabu, kad Šveicarijos verslininkas infliaciją aiškina lygiai taip pat, kaip prieš daugiau nei pusę amžiaus man ekonomiką dėstę profesoriai. Infliacija yra ne kainų kilimas, o neužtikrinta pinigų emisija arba disbalansas tarp prekių atsargų ir pinigų atsargų pastarųjų naudai. Kainų kilimas yra tik infliacijos pasekmė arba požymis (gali būti atvejų, kai kainos kyla ne dėl infliacijos). Kaip pažymi EvG, 1971-2019 m. pinigų pasiūla, matuojama M1 agregatu (grynųjų pinigų apyvartoje ir pervedamųjų indėlių suma), JAV ekonomikoje per metus vidutiniškai augo 6,1 %. Tai yra daug daugiau nei realus ekonomikos augimo tempas. Esant tokiam augimo tempui, pinigų pasiūla padvigubėdavo kas dvylika metų. Taigi 1971-2019 m. M1 pinigų pasiūla išaugo 16 kartų.

Kodėl tuo laikotarpiu kainos nebuvo beprotiškai pakilusios? Priežastis paprasta - beveik visa iš oro sukurta pinigų pasiūla buvo perkelta į vertybinių popierių rinką ir susiformavo "burbulai" (daugkartinis vertybinių popierių kainos padidėjimas). Tačiau mums pateikiama infliacija, pasireiškianti kainų kilimu prekių rinkose. Dėl šios apgaulės sukuriama iliuzija, kad pinigų pasiūlos padidėjimas nėra didelis dalykas. Ypač jei vertybinių popierių rinkos burbulų pūtimas vadinamas "ekonomikos augimu". EvG rašo: "Savo skaičiavimuose jie (pinigų institucijos - V.K.) patogiai ignoruoja eksponentinį akcijų, obligacijų ir nekilnojamojo turto kainų augimą.

Iki praėjusio šimtmečio pabaigos JAV realus ekonomikos augimas buvo itin mažas. O realus turtas, tenkantis vienam gyventojui, JAV pasiekė aukščiausią tašką amžiaus pradžioje. Iki praėjusio dešimtmečio pabaigos JAV ekonomika buvo sustingusi.

Tačiau, pasak EvG, padėtis gali būti dar blogesnė. Jei JAV BVP matuotume auksu, o ne doleriais, JAV ekonomika praėjusio ir šio dešimtmečio sandūroje buvo 7-ojo dešimtmečio vidurio lygio. Kadangi aukso kaina šiandien yra dirbtinai sumažinta, ją pakoregavus aukštyn, vaizdas bus dar niūresnis. Dabartinis JAV BVP, išreikštas aukso gramais, galėtų būti panašus į 1930 m. lygį.


2019 m. pabaigoje JAV ir daugelyje kitų Vakarų šalių buvo matyti recesijos požymių. Tada prasidėjo vadinamoji kovido pandemija, dėl kurios, neva, kilo 2020 m. ekonominė griūtis. Ir kurią panaudojo trigubai didesniam "spausdinimo mašinos" greičiui. Ne tik FED, bet ir Europos centrinis bankas (ECB), Anglijos bankas, Japonijos bankas ir kiti Vakarų šalių centriniai bankai.

Nuo 2019 m. iki šios dienos (2022 m. rugpjūčio mėn.) vidutinis metinis M1 augimo tempas JAV jau buvo 74 %. Tai jau dabar turi katastrofiškų pasekmių ekonomikai (ne tik JAV, nes didžioji dalis dolerio masės išteka iš JAV). 1971 m. rugpjūčio pradžioje (tą pačią akimirką, kai prezidentas R. Niksonas paskelbė apie dolerio ir aukso apsikeitimo sandorio pabaigą) M1 pinigų pasiūla buvo 225 mlrd. dolerių. 2001 m. rugpjūčio pradžioje jis jau buvo 1,1 trilijono JAV dolerių, o 2019 m. rugpjūčio pradžioje - 3,9 trilijono JAV dolerių. O šių metų rugpjūčio pradžioje ji "iškeliavo į kosmosą" - 20,5 trilijono JAV dolerių. Taigi 1971-2022 m. pinigų pasiūla padidėjo 91 kartą! O per pastaruosius trejus metus įvyko precedento neturintis šuolis - 5,26 karto!

Realioji ekonomika tampa vis mažesnė ir mažesnė. Realią ekonomiką sparčiai keičia finansinė arba virtualioji ekonomika. BVP rodiklis, kuriuo valstybininkai, politikai, pinigų institucijos jau seniai nebematuoja realios ekonomikos, jis matuoja finansinę ekonomiką, kuri nei maitina, nei šildo. Kadangi pinigų politikos institucijos nemato skirtumo tarp realiosios ir finansų ekonomikos, jos nesistengia sumažinti didėjančio atotrūkio tarp jų. Tačiau tada įsijungia spontaniški rinkos mechanizmai, kurie maždaug pradeda mažinti atotrūkį. Akcijų rinkose pradeda sproginėti burbulai, o žaliavų rinkose prasideda infliacija ir hiperinfliacija. "Akcijų rinkos dabar yra labai arti korekcijos pabaigos ir pradės rimtai tęsti kritimo tendenciją. Gali būti, kad tikrasis rinkų nuosmukis įvyks tik rugsėjį, tačiau rizika jau yra ir ji labai pavojinga", - pažymima straipsnyje. EvG duomenimis, 2022 m. pabaigoje pasaulio finansų ekonomika turi susitraukti 40 proc., kad sumažėtų atotrūkis nuo realiosios ekonomikos.

Svarbiausių pasaulio šalių centriniams bankams vadovauja atviri monetaristai, kurie nežino ir nenori žinoti, kas yra realioji ekonomika. EvG rašo: "Tačiau Powellas, Lagarde, Kuroda (atitinkamai JAV Federalinės rezervų sistemos, ECB ir Japonijos banko vadovų vardai - V. K.) ar bet kuris kitas centrinio banko vadovas nežino, ką iš tikrųjų reiškia patikima ekonomika. Jiems "sveikas" reiškia deficitą, pinigų spausdinimą, pinigų padirbinėjimą, manipuliavimą akcijomis, palūkanų normomis, valiuta ir auksu."

"Powellas, Lagarde ir jų pirmtakai sukūrė puikų pagrindą ne tik trumpalaikiam kainų augimui, bet ir nesustabdomai pasaulinės infliacijos lavinai", - pažymi EvG. Siekdami nukreipti visuomenės dėmesį nuo tikrųjų infliacijos ir ekonominio nuosmukio kaltininkų, "pinigų valdovai" ir jų kontroliuojama žiniasklaida pirmiausia panaudojo dūmų uždangą, pavadintą "kovido pandemija". Dėl visko buvo kaltas paslaptingas virusas. O per pastaruosius šešis mėnesius jie dėl visko ėmė kaltinti Rusijos prezidentą Putiną. Sakoma, kad būtent jis suko infliacijos smagratį pasaulyje. "Laikinieji FED ir ECB vadovai akivaizdžiai negalėjo pripažinti infliacijos, kol neatsirado tokio atpirkimo ožio kaip V. Putinas." EvG pavadino Jerome'ą Powellą ir Christine Lagarde "laikinaisiais vadovais". Jie tėra "pinigų valdovų" valios vykdytojai. Pastarieji sąmoningai veda pasaulį į katastrofą. "Taip, esame liudininkai precedento istorijoje neturinčios pasaulinio masto žmonijos katastrofos", - pažymi EvG.

EvG savo straipsnį baigia padrąsinančiais žodžiais: "Akivaizdu, kad fizinis auksas nebus panacėja nuo pirmiau aprašytų galimų problemų. Tačiau pinigų sistemai žengiant paskutinį žingsnį link NULIO, auksas neabejotinai bus labai svarbus turto išsaugojimui ir draudimui. Vis dėlto krizės metu šeimos ir artimų draugų ratas yra tai, kas padės jums išlikti gyviems ir sveikiems."

Šaltinis




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą