2022-10-11

Abejonės dėl Nobelio premijos laureato Svante Pääbo darbų mokslinės vertės

 

Šiais metais Nobelio komitetas fiziologijos ir medicinos premiją skyrė švedų biologui ir genetikui Svantei Pääbo. Teigiama, kad jis padėjo pagrindus naujam paleogenetikos mokslui. Komitetas pažymi, kad premija skiriama "už atradimus, susijusius su išnykusių homininų genomais ir žmogaus evoliucija". 

Spalio pradžioje Lietuvos spauda irgi aktyviai pasakojo apie švedų mokslininko Svante Pääbo, 2022 metų Nobelio premijos laureato „kvapą gniaužiančius žmonių evoliucijos atradimus“

https://www.bernardinai.lt/2022-m-nobelio-medicinos-premija-uz-kvapa-gniauziancius-zmoniu-evoliucijos-atradimus/

Televizijos LRT ir LNK ta proga skaičiavo kiek procentų neandertaliečio genomo nešioja savyje europiečiai, lietuviai.


https://www.lrt.lt/naujienos/mokslas-ir-it/11/1793069/jankauskas-apie-nobelio-premija-medicinos-srityje-kiekvienas-europietis-turi-bent-kelis-proc-neandertalieciu-genu

https://m.kauno.diena.lt/naujienos/sveikata/sveikata/tyrimo-rezultatai-sokiruoja-lietuvis-turi-genu-pries-40-tukst-metu-isnykusiu-neandertalieciu-1097567

Neanalizuosiu šiuose straipsniuose aprašytos mokslo profanacijos, priminsiu tik, kad 97% orangutano genų yra identiški žmogaus genams. Aš suteiksiu žodį žinomam Rusijos mokslininkui prof.S.V.Saveljevui, kuris papasakojo YoTube žiūrovams apie šių metų Nobelio premijos laureato Svante Pääbo nuveiktus darbus ir abejotiną šitų darbų mokslinę vertę.


https://www.youtube.com/watch?v=77aytEc5DGA

Prof. S.V.Saveljevas pasakoja:

Mane klausia apie švedų mokslininką  Svantė Pääbo. Mes su švedais jau turėjome reikalų, valdant Petrui I. Jie sugalvojo Nobelio premiją, investavę į ją Nobelio pinigus, už dinamito išradimą uždirbtus pinigus. Be to uždirbtus Rusijos teritorijoje. Todėl, kaip jūs suprantate, rusų mokslininkai apdovanojami retai, pagrinde pabėgėliai.

Čia pas mus įvyko stambus įvykis. Pääbo  Svante pelnė 2022 metų Nobelio premiją. Manęs klausia: kaip tai įvyko ir už ką suteikė. Šio mokslininko kelias buvo paprastas ir trivialus. Jis daug užsiiminėjo molekuline biologija, madinga sritimi. Už jos tyrimus ir kvailystes moka didelius pinigus ir tokie žmonės yra paklausūs. Pagrinde tai technologinis procesas surištas su panaudojimu brangių prietaisų ir reaktyvų. Pas tyrėjus tikslas yra gauti tam tikrą rinkinį sąlyginių duomenų ir juos analizuoti padedant informatikos specialistams, mažai išmanantiems biologiją ir matematiką, bet yra daugiau teoretikai. Pas mus yra tokių. Jis pradėjo nuo to, kad knaisiojosi mumijose tolimame 9-tame dešimtmetyje ir mėgino kažką iš jų išskirti. Kaip žinoma, DNR suyra. Idealiais atvejais, kaip mamutai, pas kuriuos išlieka net lyzuotas kraujas, to padaryti nepavyko. Visos kalbos, kad viskas įvyko, yra atviras melas. Tai kuo pasižymėjo mūsų Svante? Persikėlęs dirbti į Vokietiją, jis važinėjo po Europą ir Bonoje gavo gabalėlį Neandertaliečio audinio ir išskyrė DNR 379 fragmentus. Pergalė! Po to lygino su maždaug 2000 žmonių ir 59 šimpanzių ir tuojau pat sukūrė evoliucijos medį. Kokiu pagrindu, kodėl? 379 fragmentas mitochondrinės DNR. Mitochondrinės, pažymiu. Pasirodė, kad jis tai sukūrė kladogramų pagrindu (jos nenumato paralelizmų iš viso) evoliucijos medį. Ten tik dichotomija. Kompiuterinės programos visiškiems idiotams, pas mus jas mėgsta zoologai - paleontologai, nes jų pagalba nereikia galvoti. Įkiši į programą ir keisk parametrus, adaptuok prie galutinio rezultato. Gausi tai, ką skelbs vakaruose, štai tau ir atlyginimas.

Visą tai padaręs su mitochondrine DNR nežinia ko, pastatęs ryšių medį beždžionių ir žmonių ir tuojau pasakė, kad mes išsiskyrėme prieš 120-150 tūkstančių metų. Iš tikrųjų mitochondrinė DNR, buvo parodyta prieš 2 metus, kad vienoje ląstelėje galima gauti nuo 10 iki 30 skirtingų mitochondrinių DNR genomų. Skirtingų. Ir apjungti ne tik žmogų, su neandertaliečiu ir šimpanze, bet ir neandertalietį su moliūgu ir tokiu būdu įrodyti „fundamentalų genetinį giminingumą“. Nesuprantama kokiu pagrindu kompiuterinės analizės dichotominių ryšių dažnio mitochondrinių DNR, kuri yra pačiu nestabiliausiu genomu mūsų organizme jis pasiekė didelį rezultatą.


Toliau jis pabaigė žlugusią istorija su mitochondrine DNR jis perėjo prie branduolinės DNR tyrimų. Čia buvo sukurtas metodas persekvenavimo PGR kopijų ir jis tuomet tyrė 70 neandertaliečių. Jam davė 70 neandertaliečių gabalėlius, jis išanalizavo 254 000 sekų. Jis, neva, sekvenavo branduolio DNR. Koks šio globalaus darbo rezultatas? Milijardas fragmentų nuo 30 iki 70 nukleotidų. Jis paskelbė, kad jis prie mitochondrinės DNR pridėjo branduolio DNR. Padaręs šį darbą trimis metodais jis parodė, kad skirtumas tarp jų 825 000 metų. Apie tai buvo kalbama iki persekvenavimo PGR metodo išradimo. Panaudojimas metodo lyginimo fragmentėlių, net 1 milijardo trumpučių DNR fragmentėlių, yra grynai niekinė mokslinė analizė. Už tai jį užkėlė ant skydo. Pas jį buvo dar vienas biografijos fokusas, surištas su geno FOXP2 atradimu, kuris surištas su kalba. Ir jis pasirodo reguliuoja kalbą. Šita „geniali“ išvada padaryta to mūsų nuostabaus mokslininko, kokiu pagrindu? Jis tyrė pakistaniečių šeimą, pas kuriuos pusėje šeimos, trijose kartose buvo kalbos defektai. FOXP2 lokalizuotas 7-je chromosomoje. FOXP2 genas reguliatorius buvo anonsuotas kaip kalbos genas. Tai ypatinga genetinio marazmo forma, kurie bando susieti su vienu vieninteliu genu sudėtingą žmogaus smegenų funkciją. FOXP2 surištas su specifiniu genu, kuris sumažina vystymosi metu sinaptogenezę. Sisteminę reakciją. Kai pelėms jį ėmė blokuoti rado, kad pas peles irgi gali būti sunkumai. Tai ne kalba blokuojama, o sinaptogenezė: ryšiai tarp neuronų. Suprantama, kad 2002 metais Paabo tyliai nušliaužė nuo šitų tyrimų. Eksperimentai su amadinomis, nedideliais paukščiukais, parodė kad iš tiesų pridedant ar išimant genus jos keitė savo giesmes, bet skirtumas tame, kad pas amadinas, kurios visai nečiulbėjo, lygis šio geno nesikeitė. Tipiška europinė panama.

 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą