2022-10-19

Reikalaujama von der Leyen atsistatydinimo dėl neskaidraus vakcinų pirkimo

 


Rumunijos europarlamentaras Cristianas Terhesas pirmadienį, spalio 17 d., kalbėdamas Europos Parlamente paragino Europos Komisijos pirmininkę atsistatydinti, rašoma RMX. news

Ursula von der Leyen sulaukė raginimo atsistatydinti iš Europos Komisijos pirmininkės pareigų po to, kai Europos prokuratūra (EPPO) penktadienį patvirtino pradėjusi tyrimą dėl ES koronavirusinės vakcinos pirkimo.

Pirmadienį kalbėdamas Europos Parlamente Rumunijos europarlamentaras Cristianas Terhesas iš Europos konservatorių ir reformistų (ECR) frakcijos paragino Komisijos vadovę atsistatydinti iš pareigų, "nes ES prokurorai [jos veiksmus] tiria baudžiamąja tvarka".

Nors EPPO patvirtino, kad pradėtas tyrimas dėl ES vykdytų vakcinų nuo koronaviruso pirkimų, ji konkrečiai neįvardijo L. von der Leyen ar konkrečios gamybos sutarties, kurią ketina toliau tirti.


ES priežiūros agentūros jau anksčiau išreiškė susirūpinimą dėl "Pfizer" generalinio direktoriaus ir M. von der Leyen bendravimo aukštu lygiu, ypač dėl kelių tekstinių žinučių, kuriomis šie du asmenys dalijosi tarpusavyje ir kurių nuorašų M. von der Leyen nepateikė, kai buvo paprašyta tai padaryti siekiant skaidrumo ir atskaitomybės.

Terhesas teigė, kad "Ursula von der Leyen turi nedelsiant ir besąlygiškai atsistatydinti iš Europos Komisijos pirmininkės pareigų, nes Europos prokuratūra šiuo metu atlieka baudžiamąjį tyrimą dėl jos veiksmų.

"EPPO prieš kelias dienas paskelbė, kad tiria, kaip buvo pasirašytos Komisijos ir vakcinų gamintojų sutartys, ir tai ką tik konstatavo Audito Rūmai prieš kelias dienas paskelbtoje ataskaitoje:

Komisija iki 2021 m. lapkričio mėn. valstybių narių vardu pasirašė 71 mlrd. eurų vertės sutartis, pagal kurias bus nupirkta iki 4,6 mlrd. vakcinos Covid-19 dozių.

ES Audito Rūmai

"Tai reiškia, kad kiekvienam ES piliečiui ji nupirko po 10 dozių vakcinų, - atskleidė A. Terhesas, - remdamasi sutartimis, kurios niekada nebuvo paviešintos."

"Štai kaip buvo paviešintos sutartys, kurias ji pasirašė su farmacijos bendrovėmis", - sakė europarlamentaras iš Rumunijos, pateikdamas du smarkiai redaguotus Komisijos ir vakcinų gamintojo viešųjų pirkimų sutarties puslapius.

"Kaip tai įmanoma Europos Sąjungoje, kuri raginama skaidriai naudoti žmonių pinigus?" klausė A. Terhesas, o po to grįžo prie savo raginimo atsistatydinti M. von der Leyen.

Europos ombudsmenė Emily O'Reilly, atlikusi ankstesnį Komisijos ir "Pfizer" viešųjų pirkimų susitarimo tyrimą, nustatė, kad ES vykdomoji institucija kalta dėl "netinkamo administravimo" po to, kai Komisija tinkamai neišsaugojo von der Leyen ir "Pfizer" vadovo Alberto Bourlos tekstinių žinučių, todėl jų nebuvo galima patikrinti. Bloko vykdomoji valdžia teigė, kad tekstinėms žinutėms netaikomi ES teisės aktai, susiję su reikalavimu saugoti su politika susijusius dokumentus, o O'Reilly nustatė, kad ši pozicija neatitiko bloko teisinėje sistemoje reikalaujamo skaidrumo lygio.

https://rmx.news/european-union/von-der-leyen-must-resign-over-vaccine-procurement-transparency-failings-mep-claims/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą