2023-03-17

Nelegali kelionė iš Afrikos į Italiją pinga. Francesca Galici tyrimas

 

Libijos kontrabandininkas italų žurnalistei Francesca Galici paaiškino, kaip apskaičiuojamos laivų perplaukimo į Italiją kainos, kokios yra kelionės sąlygos, su kuriomis sutinka neteisėti migrantai, norėdami patekti į laivus, plaukiančius į Italiją. Viduržemio jūrą kertantiems "konvojams" taikoma skirtinga kainų politika: yra tokių kontrabandininkų, kurie palaiko mažas kainas, bet perkrauna laivus, yra tokių, kurie siūlo "elitinius" sprendimus, kai laive yra nedaug migrantų, bet kainos didesnės. Yra ir tokių, kurie į kainą įtraukia gelbėjimosi priemones, pavyzdžiui, gelbėjimosi liemenes, tačiau daugeliu atvejų už jas reikia mokėti papildomai.


Konrabandininkas Muhamadas pasakė, kad yra kilęs iš Zuwārah miesto, kuris laikomas migrantų išvykimo į Italiją centru. Savo profilyje jis skelbia nuotraukas ir vaizdo įrašus iš Milano: jis yra vienas iš žmonių, organizuojančių "konvojus" į Italiją, ir savo žinutėje perspėja migrantus dėl tų, kurie, anot jo, tik norėtų paimti pinigus, nesiūlydami jokių paslaugų.

"Internete matau daug žmonių, kurie kuria puslapius ir skelbia apie iš anksto apmokamas keliones, o yra tokių, kurie sako, kad apmokėjimas bus po atvykimo. Yra tokių, kurie pateikia informaciją apie kelionės tipą ir meluoja apie tai, kas tiesa", - aiškina Muhamadas, pasak kurio, keturių-penkių tūkstančių Libijos dinarų kaina yra pernelyg maža, atsižvelgiant į ilgą kelionę ir riziką, susijusią su perėjimu. Ir jis paneigia pasakojimą, kad mokėjimas atliekamas po kelionės, patvirtindamas, kad kontrabandininkai reikalauja sumokėti prieš įlipant į laivą. Jis mano, kad "tai yra pavojinga, nes yra žmonių, kurie juos įkalbinėja ir vagia pinigus, nes jie ieško pigiausių kelionių".


Muhamadas prisistato kaip patikimas ir rimtas žmogus, kuriuo galima pasikliauti, kad kelionė įvyks, o jo įkainiai yra daug didesni, kad įrodytų, jog jis rūpinasi, kaip jis sako kitame įraše, "viską kontroliuoja", nes "apgaudinėti nėra viena iš mano savybių". Jis pabrėžia, kad kadangi tai yra kelionės jūra, "nėra konkretaus kelio, kuriuo reikia eiti, ir vartų, pro kuriuos reikia eiti. Nėra ramu, tarsi būtų dykuma, į norimą vietą vykstama turint kompasą ir GPS, o su savimi turimas "Thuraya" telefonas". Taigi jis patvirtina, kad migrantams, kurie sodinami į keltus, kaip žinoma, duodamas palydovinis telefonas. O norėdamas pagrįsti didelius įkainius, jis pateikia keletą pavyzdžių: "Įsivaizduokite, kad vykstate į 1000 kilometrų kelionę. Pateiksiu išsamią informaciją apie naudojamas transporto priemones ir kainas. Pasakykite, ką pasirinksite: įsivaizduokite, kad esate dykumoje, be apsaugos, todėl jus gali užpulti: autobusas - 20 valandų ir 10 dinarų; automobilis - 12 valandų ir 50 dinarų; greitasis automobilis - 8 valandos ir 100 dinarų; motociklas - 5 valandos ir 150 dinarų; lėktuvas - 2 valandos ir 1000 dinarų". Pripažindamas, kad kiekvienas renkasi pagal savo biudžetą, jis sako, kad tie, kurie organizuoja "konvojų", tai daro siekdami pelno, todėl daug žaidžiama kaina, dažnai kenkiama saugumui, o kai kuriais atvejais pasinaudojama tais, kurie duoda savo pinigus, kad gautų paslaugą: "Galima pasinaudoti papildomu kroviniu, taip šiek tiek sumažinant kainą ir uždirbant daugiau, arba galima padidinti kainą ir sumažinti krovinį, taip uždirbant mažiau". Atrodo, kad Muhamadas renkasi antrąją hipotezę, tarsi norėdamas susikurti patikimo asmens reputaciją, kad pateisintų savo kainas, kurios svyruoja apie 9-10 tūkst. Libijos dinarų, o pagal valiutų kursą - apie 2 tūkst. eurų. Kaip garantiją jis taip pat naudoja nevyriausybinių organizacijų laivų buvimą Viduržemio jūroje, kaip nurodyta įraše, kuriame jis praneša apie pastarosiomis savaitėmis prie Libijos krantų buvus "Emergency's Life Support" laivą. Vienas iš jo naujausių skelbimų skirtas tik iš Libijos išvykstantiems Bangladešo piliečiams, tačiau kaip profilio nuotrauką jis naudoja už kelių mylių nuo Libijos vandenų sudužusios baržos, dėl kurios tebevyksta ginčas, kas už tai atsakingas, atvaizdą.

https://www.ilgiornale.it/news/cronaca-internazionale/non-tranquillo-ecco-si-calcolano-i-costi-delle-traversate-2127766.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą