2023-03-31

Viktoras Orbanas už karo paliaubas


Nepaisant didžiulio aukų skaičiaus ir karo žiaurumo, Europos lyderių, pasisakančių už taiką, nepadaugėjo, penktadienio rytą Kossuth radijo laidoje "Labas rytas, Vengrija" sakė Viktoras Orbanas.

Vengrijos žmonėms karas kelia nerimą ir yra pavojinga perspektyva, sakė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad kadangi priimami sprendimai dislokuoti vis galingesnius ir naikinamuosius ginklus, o Vakarai aprūpina ukrainiečius vis modernesne įranga, jis įsitikinęs, kad pasaulinio karo grėsmė "nėra literatūrinis perdėjimas".


Jis pridūrė, kad kai Europos ir Amerikos lyderiai sako, jog jei taip tęsis toliau, galime sulaukti trečiojo pasaulinio karo, iš pirmo žvilgsnio tai skamba neįtikėtinai perdėtai, tačiau šiuo metu tai yra "realus pavojus".

Orbanas pabrėžė, kad karas tampa vis kruvinesnis ir žiauresnis, o Europos šalių ir lyderių, pasisakančių už taiką, skaičius neauga. Jis pridūrė, kad mintis, jog kruvinas karas parengtų žemyną atsakomiesiems veiksmams, nepasitvirtina, nes didžioji Europos dalis vis dar laikosi karui palankios pozicijos. Priešingai, Europos žmonės siekia taikos, o didėjant aukų skaičiui vis dažniau pasisako už paliaubas ir taikos derybas.

Esame arti to, kad ES lyderiai teisėtai nuspręstų siųsti į Ukrainą taikos palaikymo pajėgas, - perspėjo V. Orbanas ir pridūrė, kad karo mastas vis didėja.

Kyla klausimas, kaip greičiau ir pigiau aprūpinti Vengriją amunicija. Jei tai būtų daroma vykdant bendrus ES viešuosius pirkimus, mes tam pritariame, sakė jis.

V. Orbanas sakė, kad ant kortos pastatyta taika pasaulyje, kad vengrai nori taikos ir kad Europoje esame mažuma su tokia nuomone, tačiau dauguma pasaulio nori taikos.


Šantažas vyksta kasdien, jie nori mus įstumti į šį karą. Bet tai yra klausimas, kuriuo negalima apeiti nacionalinio parlamento. Briuselis gali sakyti, ką nori, bet yra viena vieta, kur tai sprendžiama be jokių abejonių, ir tai yra Vengrijos parlamentas. Štai kodėl rezoliucija už taiką, kurią Vengrijos parlamentas priims penktadienį, yra tokia svarbi, - pažymėjo V. Orbanas.

"Vengrijos pozicija yra ne apie tai, kokia turėtų būti taikos sutartis, bet apie tai, kad būtų nutraukta ugnis, kad daugiau nežūtų žmonės, o jei bus nutraukta ugnis, tada bus galimybė sugalvoti taikos derybų sistemą", - sakė V. Orbanas.

Orbanas pabrėžė, kad turėtume kalbėti ne apie taikos derybas, o apie paliaubas, nes tai yra taikos derybų sistemos pagrindas.

Kalbėdamas apie pasiūlytą rezoliuciją už taiką, Ministras Pirmininkas sakė, kad jos palaikymas būtų buvusi galimybė karą palaikantiems kairiesiems prisijungti prie taikos stovyklos neprarandant veido, tačiau tuo nebuvo pasinaudota. "Mes pasiūlėme jiems galimybę stoti į taikos pusę, ir parlamentinėse diskusijose nemačiau jokių ženklų, kad jie tuo pasinaudotų, bet pamatysime per balsavimą", - pridūrė V. Orbanas.

Ministras Pirmininkas sakė, kad kai kurios šalys, pavyzdžiui, Jungtinės Valstijos, remia karą siekdamos savo interesų. "Buvo didelių šalių, kurios norėjo sustoti, bet jos visada buvo stumiamos toliau, stumiamos į karą. Pavyzdžiui, Vokietija", - sakė jis ir pridūrė, kad karą remiančios jėgos kėlė pavojų visai ES.

"Iš ES tikimės dviejų dalykų: taikos ir išlaikyti pasiektą gerovės lygį. Todėl ir sukūrėme ES. Visa ES, jos egzistavimo priežastis yra ta, kad ji atsisakė šių dviejų tikslų, dėl kurių mes veikiame. Štai kodėl iš valstybių narių pasigirs vis daugiau balsų, pasisakančių prieš karą", - sakė Viktoras Orbanas.

Premjeras teigė, kad didžiąją jo darbo dalį sudaro galvojimas, kaip ištaisyti ES klaidas, bent jau Vengrijoje.

V. Orbanas sakė, kad nereikėtų nuvertinti tokio dydžio valstybės kaip Rusija gebėjimo prisitaikyti ir kad Maskva šiuo metu prisitaikė prie sankcijų sukurtos padėties.

Kalbėdamas apie vyriausybės tikslą iki metų pabaigos pasiekti vienženklę infliaciją, jis sakė, kad infliacija savaime nesumažės, ją reikia mažinti.

Apie tai yra tarptautinių žinių, nors kiekvienoje šalyje jos skirtingos, todėl visur jas reikia pritaikyti, tačiau Vengrijos vyriausybė šį darbą atliko. "Vakcina buvo duota, ji nugalės karštinę. Pasirodė pirmieji rezultatai, prekybininkai varžosi, kas pasiūlys pigesnes kainas", - pažymėjo V. Orbanas ir pridūrė, kad kol infliacija didelė, kainų įšaldymo negalima panaikinti.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230331-orban-viktor-a-haboru-egyre-veresebb-es-brutalisabb


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą