2018-07-18

Vengrija: Jungtinių Tautų planai dėl migracijos kertasi su sveiku protu ir pastangomis atkurti saugumą Europoje


Vengrija pasitraukė iš Jungtinių Tautų globaliojo migracijos susitarimo patvirtinimo proceso, trečiadienį po ministrų kabineto posėdžio pareiškė užsienio reikalų ministras Peter Szijjarto.

"Mums prioritetas yra Vengrija ir vengrų saugumas", - sakė jis spaudos konferencijoje. Jis pridūrė, kad šis dokumentas visiškai prieštarauja šalies saugumo interesams.

JT pasaulinis migracijos susitarimas prieštarauja sveikam protui ir pastangoms atstatyti saugumą Europoje. Tokia, ministro žodžiais, yra vyriausybės pozicija. Vengrija atmeta sutarties tikslus ir principus.


Šalies atstovai nedalyvaus JTO Marakešo viršūnių susitikime gruodį, pasakė Szijjarto, pridūręs, kad jei JT Generalinė Asamblėja priims šį dokumentą, Vengrija balsuos prieš.

Jis apibūdino jį kaip "ekstremistinį ir šališką" dokumentą, kuris skatina migraciją. Jis remiasi prielaida, kad migracija yra neišvengiamas reiškinys, sakė jis. Vengrijos vyriausybė atmeta šią prielaidą ir mano, kad migracija yra "bloga tendencija", kuri kelia "itin rimtą pavojų saugumui", pridūrė ministras.

Szijjarto pasakė, kad „dauguma JT valstybių narių yra migracijos tendencijų generatoriai", ir primygtinai reikalavo, kad dokumente „migracija būtų vertinama kaip fundamentali žmogaus teisė", kuri, jo žodžiais, prieštarauja tarptautinei teisei. Dokumentas, sakė jis, „ignoruoja egzistuojančią pagrindinę teisę žmonių, kurie nori tik gyventi taikiai ir saugiai savo pačių tėvynėje".

Kalbėdamas apie sutarties detales, Szijjarto pareiškė, kad ji numato, kad kiekvienas migrantas turėtų teisę į tas pačias paslaugas, kaip ir šalie piliečiai. Jiems bus suteikta galimybė įgyti profesinį pasirengimą ir pasinaudoti teisine gynyba nuo vietos valdžios sprendimų.

Per derybas dėl sutarties paketo „buvo pabrėžta, kad ji nebus teisiškai įpareigojanti“. Tačiau, galų gale, ji numato, kad kiekviena šalis turį sukurti savo nacionalinę programą, kad įgyvendintų šią sutartį, pasakė Szijjarto.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą