2018-10-05

JAV vykdomi agrokultūrų tyrimai, ar nauja biologinio ginklo sistema?


Spalio 5 dieną viename iš autoritetingiausių mokslo žurnalų „Science“ pasirodė Vokietijos ir Prancūzijos mokslininkų Reeves ir kt. straipsnis „Agricultural research, or a new bioweapon system?“ (Agrokultūrų tyrimai, ar nauja biologinio ginklo sistema).

Autoriai pažymi, kad agrokultūrų genetikos technologai paprastai savo agronominių tikslų siekia introdukuodami laboratorijoje sukurtas genetines struktūras į eksperimentinio augalo chromosomą.

Šio tradicinio augalų genetikos metodo greitis ir lankstumas yra riboti, nes modifikuotos chromosomos turi būti paveldimos iš kartos į kartą. JAV gynybos pažangių tyrimų projektų agentūros DARPA ( U.S. Defense Advanced Research Projects Agency), siekdama pašalinti šią kliūtį, sukūrė mokslinių tyrimų programą, kuri numato gamtoje paskleisti genetiškai modifikuotus užkrečiamus augalų virusus ir jų pagalba modifikuoti augalų chromosomas. Tai augalų genetinė inžinerija per horizontalų pageidaujamų genų perkėlimą, o ne vertikalaus paveldėjimo mechanizmas.  


Straipsnio autorių nuomone, augalų genetinė modifikacija gamtoje, panaudojant genetiškai modifikuotus virusus, gali turėti neprognozuojamą ekonominį ir socialinį poveikį, gali išbalansuoti ekosistemas. Šie tyrimai JAV gali būti panaudoti biologinio ginklo kūrimui, kas pažeidžia Konvenciją dėl biologinių ginklų (Biological Weapons Convention).

DARPA projekto Insect Allies (Vabzdžiai-sąjungininkai) oficialus tikslas - „horizontalus“ augalų chromosomų redagavimas, kurį atlieka augalų virusai. Pentagonas šiai programai 2016 metais skyrė 27 milijonus dolerių.


Pastaba: Informaciją, kurią skelbiu bloge lebionka.blogspot.com, galima dalintis tik skelbiant mano blogo aktyvią nuorodą.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą