2022-03-22

Seimo viešbutyje apgyvendins ukrainiečius, o Ukrainos Radą perkels į Seimą?



LRT šiandien praneša, kad Seimas po svarstymo pritarė Seimo statuto pataisoms, kurios leistų apsigyventi Seimo viešbutyje karo pabėgėliams iš Ukrainos. Šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas nesuteikia galimybės laisvas gyvenamąsias patalpas Seimo viešbutyje panaudoti teikiant pagalbą nuo karo nukentėjusiems asmenims.

Seimo statute siekiama įtvirtinti nuostatą, kad Seimo nariams nesuteiktos gyvenamosios patalpos Seimo viešbutyje, jeigu nėra gauta Seimo narių prašymų suteikti jas, gali būti suteikiamos laikinai neatlygintinai naudotis nuo karo nukentėjusiems asmenims. Dėl to sprendimą turėtų priimti Seimo kancleris Seimo valdybos nustatyta tvarka ir sąlygomis.

Nukentėjusių asmenų gyvenimo Seimo viešbutyje išlaidos (už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas) būtų kompensuojamos Seimo valdybos nustatyta tvarka.

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma pasakė: „Taip bus pasiektas kad ir kuklus Seimo indėlis surandant keletą viešbučio kambarių, padedant išspręsti karo pabėgėlių iš Ukrainos apgyvendinimo problemą. Matome, kad srautai didėja. Jau kalbama apie 30 tūkst. atvykusių į Lietuvą ir tie skaičiai, matyt, bus didesni. Taigi tikrai visiems reikia solidaraus veikimo, kad tie atvykę žmonės nepatirtų papildomų problemų ieškant vietos apsigyventi.“

Po svarstymo už šiuos Seimo statuto pakeitimus balsavo 109 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 7 parlamentarai. Tam, kad jie būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.



Kas pasirūpins Ukrainos Rada?

Gali taip atsitikti, kad ne tik milijonams Ukrainos gyventojų, bet ir visam parlamentui teks emigruoti į užsienį. Seimas turi istorinė posėdžių salę, kurioje kaip tik sutilptų 450 Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatų. Reikėtų jau dabar pradėti svarstymus dėl atitinkamo Seimo statuto pakeitimo, iš anksto pasiruošti tokiai galimai evakuacijai.

Per savaitę į Lietuvą atvyksta po 10000 karo pabėgėlių iš Ukrainos. Jei mūšiai užsitęs metus, į Lietuvą atvyks koks milijonas ukrainiečių. Seimui reikėtų pagalvoti, kaip iš Lietuvos iškeldinti bent pusę milijono lietuvių į Vakarų Europą, kad į jų butus Vilniuje ir Klaipėdoje būtų galima perkelti atvykstančius ukrainiečiai ir jiems čia užtikrinti "orias gyvenimo sąlygos" rusakalbėje aplinkoje, kur yra rusų mokyklų ir darželių, o vyresni gyventojai, čia atvykę prieš 70 metų, vis dar nekalba lietuviškai.

Didelis pliusas į Vilnių perkelti ne tik Ukrainos gyventojus, bet ir jų valdžią, yra tai, kad Vilniuje reziduoja Baltarusijos prezidentė Svetlana Tichanovskaja. Visos sąlygos tuomet būtų Vilniuje paskelbti apie LDK atkūrimą istorinėse ribose ir imtis karo veiksmų prieš Rusiją ir Baltarusiją.

P.S. Aš tikiu, kad ukrainiečių armija, vadovaujama karo vado Valodimiro Zelenskio, įveiks Rusijos kariuomenę. Kaip tai Zelenskis darys, jis pavaizdavo viename savo video (3:55) :

https://bastyon.com/hodos?v=7c21f2da77e167603dbcfd45a67164b9f6c2578728ab36b5cb47f3588eb3e69b


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą